自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

用戶要求終止服務

回覆 花生油子 的帖子

多謝你理性咁樣回覆 啲人見到呢兩個字就着晒火 但係唔諗下無啦啦自己俾人鬧嘅時候嗰種心情

水晶宮

lammmm16 發表於 21-5-31 11:45
回覆 WChan 的帖子

佢哋話見到 佢話你擺低啲嘢點知你咁多姐 然後仲送多句粗口俾你 正常人會唔嬲咩? ...
但就係因為人地果下無禮貌,換嚟您變成冇品,咁樣值嗎?原本您靚靚女女把口唔會臭既,就係因為人地講粗口,您要搞到自己肉酸?

廢老2字咁都用得出,真係好拉低您自己個level。唔會覺得您識諗。

子爵府

lammmm16 發表於 21-5-31 11:53
回覆 MATTMIA 的帖子

我見到佢坐落去我第一時間係話:唔好意思 呢度有人 因為而家限聚 所以你地兩個可能要 ...

你意思係自己1個人要坐晒張4人枱,唔肯比人搭枱,抵比人鬧

瑪瑙宮

花生油子 發表於 21-5-31 11:58
其實輕輕發洩吓冇問題,人地用粗口話你係唔啱,過左去就算啦。老人家有時講野可能會過火左,自己就唔好用番 ...

佢可以用咩形容詞

伯爵府

各人處事態度唔同,我選擇"敬老"
前日我在大家樂,去拎食物時,放個水樽在枱"霸"位。
剛行開,有個亞婆同工人行過嚟,
亞婆同工人講:坐呢度啦,無人!
我行返去,拎返個水樽走。

用戶要求終止服務

回覆 PonyoBB 的帖子

請你睇清楚前文後理先黎鬧我 餐廳每張枱無論四人枱都只可以坐兩個人

用戶要求終止服務

回覆 honglong 的帖子

有啲時候可以選擇蝕底

但唔係對住唔尊重你嘅人

如果嗰陣佢同我講話唔好意思 我好攰 搵唔到其他位 我可能會走 讓佢老人家 我自己再搵 但我同佢講話唔好意思有人 佢係即刻用粗口話你 咁我點解要尊重佢

公爵府

牛年勳章

lammmm16 發表於 21-5-31 11:31
自己食早餐 準備出去counter攞嘢食 我放低咗啲隨身物品係張枱 出去攞嘢食 兩個廢老照坐低 返嚟我話有人 佢 ...

就算你幾有道理,開口埋口廢老... 就變左同一水平

至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

子爵府

lammmm16 發表於 21-5-31 12:02
回覆 PonyoBB 的帖子

請你睇清楚前文後理先黎鬧我 餐廳每張枱無論四人枱都只可以坐兩個人 ...

咁都可以坐多1個人

侯爵府

回覆樓主:

即使人哋唔啱, 都冇必要用廢老兩個字形容人, 只顯得自己冇文化

水晶宮

回覆樓主:

人地讓返張檯俾你, 而事實上佢地講嘅野又啱架喎, 就算你唔啱聽都唔應該咁形容2位老人家囉

伯爵府

回覆樓主:

我睇唔明,即係餐廳冇咩枱,樓主自己一個人只好坐四人枱,放了物品跟住出去取餐,返黎見到有老人家坐左係你霸左嘅枱,就話自己已霸枱,唔可以同佢地一齊坐,跟住老人家就讓返俾你,不過講粗口?係咪咁樣?

如果係咁,我都明白樓主點解咁嬲,但又咁講,早餐我見到一個人霸4人枱我都會嬲嬲地,冇話啱唔啱嘅。我試過同幾個朋友去食早餐,有個得自己一丁友嘅女士見狀好快讓左張餐枱俾我地,自己去左2人枱個邊,我地講晒唔該唔該好感激佢嘅體貼。 如果樓主個case, 我會試下講,我之前霸左張枱但如果你地見到2人枱我可以同你地換呀,可能大家都冇咁嬲。

瑪瑙宮

honglong 發表於 21-5-31 12:02
各人處事態度唔同,我選擇"敬老"
前日我在大家樂,去拎食物時,放個水樽在枱"霸"位。
剛行開,有個亞婆 ...

点解你甘忍得

子爵府

1. 你又唔識人,點知人係廢。分分鐘,學歷專業地位身家好過你。
2.早餐果幾個字時間,嘈咩鬼。
3.疫情關係,你可以話唔方便搭枱。

4. 這個post似呃like!

瑪瑙宮

szesze_lam 發表於 21-5-31 12:09
我睇唔明,即係餐廳冇咩枱,樓主自己一個人只好坐四人枱,放了物品跟住出去取餐,返黎見到有老人家坐左係你 ...

佢地都係兩个人之嘛

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

好難聽

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

lammmm16 發表於 21-5-31 11:31
自己食早餐 準備出去counter攞嘢食 我放低咗啲隨身物品係張枱 出去攞嘢食 兩個廢老照坐低 返嚟我話有人 佢 ...

你冇父母? 你唔會老? 癈老呢句好冇禮貌,完全冇家教, 一張枱4個位你坐晒??

男爵府

樓主邊句真,邊個假自己知

你屋企老人家有冇教你,要得人尊重,先要尊重人?

不過同你講都浪費時間,叫得出廢老既人,應該都係冇乜教養,思想偏黃既人

用戶要求終止服務

回覆 szesze_lam 的帖子

冇錯當時餐廳冇位有一台人走咗係四人枱 我就坐落去
到我Number出去攞嘢食 我就放低隨身物品
出去拎完之後發現有兩個阿嬸坐低咗
我就同佢講唔好意思呢度有人 限最令只可以每張枱坐兩個
佢哋就講咗: x你!
然後佢哋行左一轉搵唔到位 最後我隔離枱人又走咗 佢又坐返去我隔離 然後就話: 自己一個人霸咁大張枱 仲要同我哋爭擺低啲嘢喺度大晒呀 有冇搞錯啊 逼我哋走

件事嘅經過就係咁

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

回覆樓主:

想人認同你、
同你一齊鬧廢老,
點知俾所有人話返轉頭,
要反省下

首頁
12345...7

尾頁

跳至