自由講場

跳至

首頁
12345...17

尾頁

珍珠宮

Wongbaby你又想點

大宅

fanny590 發表於 21-5-31 16:06
外國人打針有冇驗身先? 好似香港人身子特別矜貴

子爵府

moma1023 發表於 21-5-31 16:27
我免疫系統有事醫生都唔建議我打,即係建議我繼續做宅女

我都係但我打咗喎

珍珠宮

畀面勳章

ycmami 發表於 21-5-31 16:23
點同,皮膚病、紅眼症如果你要醫係可以好返,好返就可以去游水!
但唔打得針嘅長期病患可能一打就係咁大, ...

你都識講啦, 紅眼症好番可以入場, 三高人士嚴重到打唔到針, 咪等疫情過去囉, 又或者等香港7 成以上人打咗針咪自由活囉, 唔通要全香港人為咗三高人士一齊攬炒咩

公爵府

Pooh529 發表於 21-5-31 16:40
我都係但我打咗喎

可能我驗血指數唔OK掛。 我呢個醫生係好緊張,我去旅行去啲好曬嘅地方佢都唔鍾意,話會有危險。

水晶宮

2024勳章

chriswongbaby 發表於 21-5-31 16:31
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210309/bkn-20210309033005390-0309_00822_001.html

你呢份係佢三月份講嘅,佢講嘅係「長期病患」,並無指名係三高

珍珠宮

2024年龍年勳章

apple~y 發表於 21-5-31 16:16
袁教授都講過第日如果小朋友可以打針
打針先可以番學
無打要留在家中上網課 ...

小學生點算?

大宅

bluepand 發表於 21-5-31 16:18
好似有皮膚病或者紅眼症嘅人都唔準去泳池游水啦,唔通又話歧視佢哋咩

珍珠宮

三高,中咗肺炎都會特別大鑊

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

外國三高長期病患一樣打,英國第一批就系老人院及老人全部打曬。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

小肥兔 發表於 21-5-31 16:14
限制未打針嘅人活動都正常, 唔通限制打咗針嘅人咩, 打咗針同唔打針無分別時, 對打咗針嘅人又公平咩?
...

我認同呀
加上係自己選擇,如果真係唔適合打,都要處理左佢而唔係得個講字

公爵府

fanny590 發表於 21-5-31 16:06
外國人打針有冇驗身先? 好似香港人身子特別矜貴

自己緊張自己嘅身體都有罪,如果是經濟支柱,打完針誘發死左,邊個養活嗰家人先....

panda361    發表於 21-5-31 17:11
minimirror    發表於 21-5-31 17:08

珍珠宮

畀面勳章

chriswongbaby 發表於 21-5-31 16:29
回覆 lilysun123 的帖子

其寅3高好common....唔好講到生cancer咁

食到有三高就注意健康啦, 等香港有7 成接種率咪可以自由活動囉, 而家大眾保護緊你地d三高人士, 仲想點呀?

珍珠宮

回覆樓主:

疫情極高峰時唔禁,而家疫情暫時受控嚟禁,只因太多人唔願打針。
之前全部人無打針,咩人都可以出街,而家開始有疫苗,反而緊張過之前,咩道理嚟㗎?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

ycmami 發表於 21-5-31 16:29
不過放心,唔使兩日林鄭又會改口!

我都係咁話

珍珠宮

畀面勳章

bkfans123 發表於 21-5-31 16:45
自己緊張自己嘅身體都有罪,如果是經濟支柱,打完針誘發死左,邊個養活嗰家人先....

...

緊張自己身體就唔會食到嚴重三高, 嚴重到打唔到針啦

大妹妹    發表於 21-6-1 08:35
s0650993    發表於 21-5-31 16:50
s0650993    發表於 21-5-31 16:49

珍珠宮

唔適合打針就應該盡量留係屋企,去街聚集就會有感染風險,同初初有疫症嗰時同一道理,都係希望d人留係屋企減少感染風險

子爵府

cyyiu 發表於 21-5-31 16:34
其實打左針嘅人,感染風險相對低,優先比佢地恢復正常社交係對的!
唔打得嘅人,唯有慢慢等到夠7成人打針, ...

非常同意,打咗針嘅人係承擔咗可能嘅風險。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

mcs74 發表於 21-5-31 16:37
Wongbaby你又想點

C

水晶宮

我覺得樓主你錯重點及諗歪咗

首頁
12345...17

尾頁

跳至