自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章

政府講到如爆第5波,無打針嘅人可能不得進入學校等地方,復必泰可能會降到12歲可打,但我想我小朋友打科興多d...唔通到時真是要逼住打復? 希望科興可以快d通過比18歲以下人士打啦!

水晶宮

小ice 發表於 21-6-2 01:04
政府講到如爆第5波,無打針嘅人可能不得進入學校等地方,復必泰可能會降到12歲可打,但我想我小朋友打科興 ...

上次有jm講,兩隻疫苗都搵11-16歲小朋友做測試,可能遲啲科興都會降低年齡呢

珍珠宮

2024年龍年勳章

ddkaka 發表於 21-6-2 01:09
上次有jm講,兩隻疫苗都搵11-16歲小朋友做測試,可能遲啲科興都會降低年齡呢

...

希望可以快d

珍珠宮

回覆樓主:

同樓主一樣,如果仔要打,都想打科興,對滅活疫苗有信心一啲。

珍珠宮

政府講到如爆第5波,無打針嘅人可能不得進入學校等地方,復必泰可能會降到12歲可打,但我想我小朋友打科興 ...

唔敢比小朋友打mRNA復必泰,有機要357年之後先知有咩副作用!政府仲話要調低到12歲打得,好似好有信心唔會打壞D細路咁!

男爵府

wan_sosin 發表於 21-6-2 01:13

同你一樣

珍珠宮

2024年龍年勳章

bobosweet 發表於 21-6-2 01:28
唔敢比小朋友打mRNA復必泰,有機要357年之後先知有咩副作用!政府仲話要調低到12歲打得,好似好有信心唔會 ...

我大人都唔想打復,小朋友更加唔想比佢打復,對傳統疫苗信心大d...
新技術想睇多幾年數據先考慮

珍珠宮

bobosweet 發表於 21-6-2 01:28
唔敢比小朋友打mRNA復必泰,有機要357年之後先知有咩副作用!政府仲話要調低到12歲打得,好似好有信心唔會 ...

我真係有諗過打復必泰嘅人,如果10年後有大批人出現副作用,真係不敢想像,當然希望佢哋嘅技術最終成功,日後可以對抗到更多疾病。
但有得選擇都唔想班細嘅去試。

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

小ice 發表於 21-6-2 07:27
我大人都唔想打復,小朋友更加唔想比佢打復,對傳統疫苗信心大d...
新技術想睇多幾年數據先考 ...

港大唔係研發緊混合噴鼻式疫苗嗎?

https://fightcovid19.hku.hk/zh/% ... %e5%ba%8a%e6%b8%ac/

https://health.mingpao.com/%E6%9 ... %E5%85%BC%E5%AD%A3/

https://health.mingpao.com/%E6%9 ... _nian_ling_shi_yong

雙重疫苗:預防新冠病毒及季節性流感 任何年齡適用
袁國勇表示,是次港大研發的鼻噴式「雙重疫苗」包括H1、H3和乙型在內的流感,以及新型冠狀病毒,接種後毋須再接種流感疫苗,日後出現新病毒可再加入。他相信除了有免疫抑制疾病、哮喘或肺病控制不佳者,疫苗能用於兒童、成人和老年人,但需有更多臨牀試驗證實。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

capricornbb 發表於 21-6-2 08:27
港大唔係研發緊混合噴鼻式疫苗嗎?

https://fightcovid19.hku.hk/zh/%e6%b8%af%e5%a4%a7%e6%96%b0%e5%86 ...

應該要出年
放下自在

水晶宮

cattz288 發表於 21-6-2 08:28
應該要出年

是,報導寫今年十二月至出年年初進入臨床測試

水晶宮

回覆樓主:

x2

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

capricornbb 發表於 21-6-2 08:31
是,報導寫今年十二月至出年年初進入臨床測試

因為之前先見到佢地招健康人做臨床, 但已打疫苗又唔合格喎! 都幾困難

capricornbb    發表於 21-6-2 08:46
放下自在

公爵府

想快d x2

侯爵府

我都係,傳統比較有信心

珍珠宮

.

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

wan_sosin 發表於 21-6-2 01:13
same here
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

水晶宮

ernbe 發表於 21-6-2 09:38
即是下個學年仍未有得打

醫護界裡,比較中立的張竹君醫生、梁卓偉最近也放口風,說明香港不可長期封閉式抗疫

香港政府遲早要對「國外」政經交流,進行大解放,「輸入個案」能否在豁免政策下「被檢測」出來,抗疫風險管理存在十分大的隱憂

恐怕至少持續至下個學年,適合老少的新冠疫苗出爐,都要急需接種

珍珠宮

小ice 發表於 21-6-2 07:27
新技術想睇多幾年數據先考 ...

完全認同,真係唔想小朋友去做白老鼠,政府D官完全唔知道唔了解家長嘅心態!

公爵府

復已經通過可以比12歲以上打,科興應該快啦。

首頁

尾頁

跳至