單親天地

跳至

首頁

尾頁

別墅

複式洋房

回覆樓主:

DEL

別墅

david_beckham 發表於 21-6-9 08:26
會唔會搵社工調解下?
之前一齊搵過社工,但社工比嘅意見無用
社工都係講,唔離,大家要互就,離,老公就要比贍養費
如果要老公比到贍養費,我哋之間都唔會有咁多野嘈啦
生活樣樣都係錢,一齊只不過係睇餸食飯,但老公好似唔明呢個道理,仲要話我嫌棄佢窮咁

子爵府

你奶奶言語欺凌你..我係你就搬遠啲, 呢啲老人家..少見面為妙..相信對你抑鬱病會有幫助.
呢個時候, 一定放亞仔健康第1...搵村屋住.....至少空氣好啲.

複式洋房

Mini429 發表於 21-6-9 10:39
之前一齊搵過社工,但社工比嘅意見無用
社工都係講,唔離,大家要互就,離,老公就要比贍養費
如果要老公比 ...

佢知道你而家嘅狀況唔開心? 會唔會再同佢傾下?租樓住,照顧小朋友,每一樣都係支出,家家有本難念的經, 加油呀

別墅

Fiona_yy 發表於 21-6-9 12:57
你奶奶言語欺凌你..我係你就搬遠啲, 呢啲老人家..少見面為妙..相信對你抑鬱病會有幫助.
呢個時候, 一定放亞 ...
少見奶奶真係有幫助,不過點都唔可以唔理我奶奶,始終係老公呀媽,有養育之恩,而且我覺得係奶奶唔覺自己欺人太甚,所以先講嘢好過分,加上我生時,都係佢一家人幫我係咁催姑娘比手術室我,如果唔係,我當時真係唔知仲要等幾耐
至於住,我就係為佢個,所以先想搬,但我老公就係唔愿意搬離而家住呢區,但呢區真係搵唔到劏房盤,租最平都8500起,我地真係負擔唔到
而家我係諗緊,不如離婚,個仔比佢跟我奶奶一家住,但又擔心個仔學習同飲食

別墅

david_beckham 發表於 21-6-9 13:00
佢知道你而家嘅狀況唔開心? 會唔會再同佢傾下?租樓住,照顧小朋友,每一樣都係支出,家家有本難念的經, ...
我都唔知係咪啲藥都有啲用,定我有變,而家嗌交都唔會提舊事同嗌離婚,但而家輪到我老公話,我最叻就提離婚,分開住
佢仲要提啲舊事,仲唔覺佢成家以前對我咁衰,有咩問題,佢不斷就係扯開話題,根本傾唔到
我唔開心,要睇精神科,佢全家都知

複式洋房

Mini429 發表於 21-6-9 01:19
以前同老爺 奶奶 姑仔一齊住,因為小朋友,成日同奶奶嘈,老公又媽寶,從來唔企我呢邊,而我對佢屋企人來講 ...

阿仔幾多歲呀?如果對方家人對阿仔唔差係有心照顧的話而離婚後自己又有地方落腳我會選擇分開!再咁樣一齊落去自己個病情又唔好,住緊嘅租房對阿仔身體又唔好...不過大前題都要你自己想清楚分開之後你要面對新嘅生活自己真係適應到嗎?又會比以前嘅生活過得好嗎?唔好諗住離婚就係一個解脫...還未想得通又未能改變的話就原地踏步先啦!喺十字路口徘徊係好辛苦的但有一日你自己有答案我時就唔需要再問人㗎喇!

首頁

尾頁

跳至