自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆 Swany288 的帖子

我就去家庭醫生道打,先量左血壓,當時180,只降左小小170,所以唔打,食左一星期血壓丸,先打到,姑娘好好手勢,打完都唔知,到而家4日啦,咩事都冇.
<br><br>

男爵府

judy1314 發表於 21-6-9 11:45
我今星期日都準備打科興 !

重要的事講三次

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

chinatea 發表於 21-6-10 15:18
回覆 Swany288 的帖子

我就去家庭醫生道打,先量左血壓,當時180,只降左小小170,所以唔打,食左一星期血壓丸, ...
請問上下壓降至幾多才可打針,血壓藥要長期食嗎?我想打但一緊張血壓就升高

子爵府

畀面勳章

emilylam 發表於 21-6-9 23:53
保護率兩者差不多,都有9成以上

https://www.bowtie.com.hk/blog/zh/新冠肺炎-疫苗-預防/

你去投訴佢資料誤導

水晶宮

cherrycwy 發表於 21-6-10 16:52

https://www.bowtie.com.hk/blog/zh/新冠肺炎-疫苗-預防/ ...

何需投訴? 每間傳媒都有不同立場,投訴有咩用? 疫苗咁新,隨住時間數據不停地變,呢篇咁寫 ,另一篇又另一個版本,我只知科興早期被巴西講到得5成有效率(因巴西將科興應用係高風險人群) 最近多國嘅數據係科興有效率達9成以上!
簡單來講,如復必泰應用係普通市民和醫護,科興應用係巴西醫護高風險群,兩組出來嘅數據一定會不同,也對科興不公平

公爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

頭先打第一針復必泰,手臂有啲麻痹,其他就無問題,之前做身體檢查,先決定打!

男爵府

回覆 chinatea 的帖子

一星期後血壓降到多少才打到?

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆 dede2005 的帖子

我一向冇理血壓架,不過我鍾意去私家打係果位姑娘,好好手勢,唔痛,打左都唔知,唯一我唔敢見到枝針,我心跳好快,果時一去到測180上,下好似90,姑娘叫我坐20分鐘都係回左小小170上,下我唔知,醫生話太高叫我食一星期血壓藥,應該上壓唔好過140,我果日150醫生都幫我打,以後都要食血壓藥,冇得走雞啦.

<br><br>

水晶宮

回覆 ysy87 的帖子

我果日151都打得,而家日日要食血壓藥啦.
<br><br>

大宅

只係口渴

大宅

回覆樓主:

我今日都打左科興 ,私家診所打都幾多人打

伯爵府

我今日都同呀仔打科興第一針,冇任何不適,喺家庭醫生度打

伯爵府

jj301 發表於 21-6-11 21:26
我今日都打左科興 ,私家診所打都幾多人打

體育館人頭湧湧