自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

你自己唔開心, 關個細路乜事?

伯爵府

我40歲,一切都好,(因為唔貪心),但抵唔住個仔自閉智障,呢排打頭等行為問題令我心痛

侯爵府

HoyiBB 發表於 21-6-9 13:20
自己越來越大,好多野好多事。都圍繞着自己。成日就諗呢樣諗果樣!有陣時越諗越唔開心添,小朋友讀幼稚園個 ...

生活就係辛苦d,講出黎呀呻下好快無事

別墅

自己越來越大,好多野好多事。都圍繞着自己。成日就諗呢樣諗果樣!有陣時越諗越唔開心添,小朋友讀幼稚園個 ...

我自己由細到大!都吾係好系好開心嘅生活下長。我阿爸阿媽,係我小六已經關係唔好,跟住就離婚!我阿媽一手湊大我同我阿哥。咁多年來都係一齊生活。我阿媽個性格好主觀。但係又好愛我哋!因為佢嘅經歷。佢覺得佢自己好叻!好勇敢好堅強。跟住就用佢嗰一套。來教我地!喺某一啲位,我成日同佢都有衝突。因為大家諗嘅嘢唔同。同埋佢永遠都覺得自己係啱晒。我哋做錯咗。就會覺得永遠都做得唔夠好唔夠完善。我啱啱先同佢鬧完交啦。其實仲有好多問題。哩樣只不過係其中一樣。

男爵府

好媽媽勳章

我最近睇咗本書, 話人的煩惱通常有3樣野
1) 自己的事 (例如今天要趕好proposal)
2) 別人的事 (例如隔離屋陳師奶離婚)
3) 老天爺的事 (世界大事)

人的煩惱往往在於
1) 不做好自己的事 (不做好自己的事就會有相關效果)
2) 愛管別人的事 (人地的事, 其實唔關自己事)
3) 去担心老天爺的事 (既然控制不了, 担心都無用)

環境改變不了, 只管改變自己心態

別墅

HoyiBB 發表於 21-6-9 15:13
我自己由細到大!都吾係好系好開心嘅生活下長。我阿爸阿媽,係我小六已經關係唔好,跟住就離婚!我阿媽一 ...

另外我而家同老爺奶奶,姑奶住!因為要等公屋所以搬返去住。係哩六年係我最唔開心嘅六年。因為我冇能力,咁多錢搬出去住!要揸頸就命,忍聲吞氣。我懷疑自己有燥鬱症,都係喺呢幾年開始。可以一時三刻講得晒咁多。我試過幾次偷偷喊!又同老公呻過。我覺得生活好難捱!就係屈屈埋埋!同其他人講!根本冇人明白我感受!

男爵府

我都4字頭。我地呢d年紀確係唔容易,上有老,下有嫩,好似有好多掣肘,好身不由己,好鬱悶咁,好力不從心。但You are not alone呀。

我覺得個種唔開心,好大原因係因為我地有好多嘢要做、有好多責任要負,但好似全部都係為左別人,唔係為自己咁。至少我覺得自己係咁。所以,我會為自己做D嘢, 真係完完全全係為自己的。唔駛好勁秋,簡簡單單,食杯自己鍾意的雪糕,去自己鍾意的餐廳,自己一個食哂自己想食的嘢,唔駛同人分。又或者睇套自己喜歡的戲或書。

自己的感覺即刻返哂嚟,實在又安心好多。不如你都試下呀

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

HoyiBB 發表於 21-6-9 15:19
另外我而家同老爺奶奶,姑奶住!因為要等公屋所以搬返去住。係哩六年係我最唔開心嘅六年。因為我冇能力, ...

冇人可傾
可網上講
不要從別人的嘴裡去認識我

別墅

galaxyjen 發表於 21-6-9 15:21
我都4字頭。我地呢d年紀確係唔容易,上有老,下有嫩,好似有好多掣肘,好身不由己,好鬱悶咁,好力不從心。 ...

係呀無錯!講中我心入面諗法

別墅

crystal媽咪 發表於 21-6-9 15:27
冇人可傾
可網上講

我屈咗好耐!同我認識嘅人講!佢哋只不過係講下同聽下!真真正正傾嘅話係一個都冇。有一啲人仲話我好幸福。但係我一啲都唔覺得!我會覺得我好幸運。因為我唔係最差同最慘嘅嗰一個。因為呢個比上不足比下有餘嘅感覺,就更加令到我唔開心!我寧願一係好慘,一係好好!

複式洋房

心境年青就得

複式洋房

衣著打扮可以後生十年

公爵府

牛年勳章

我都係四字頭,真係好多嘢要煩,仔女學業,四大長老健康,老公和自己的工作,家頭細務真係好多嘢煩。不過宜家學會放鬆自己,空餘時間搵D自己喜歡的事情做下,同朋友一起練下瑜伽,種下嘢,學古箏,書法,國畫,總之每日都安排一些時間俾自己專注去做一樣自己喜歡的事情,咁樣都可以放空心靈也可以放鬆心情。有時得閒得滯會胡思亂想,樓主可以試下安排一D時間做自己喜歡的事情,當你完成後會遇到更好的自己,人都會積極樂觀D。

大宅

回覆樓主:

做運動,真係有幫助

大宅

星人mama 發表於 21-6-9 13:26
我都係40幾歲,我諗緊點去幸福生活。同子女溝通相處無問題,但婚姻就不值一提。你呢?咩令你咁唔開心?
...
Same!

水晶宮

曬下太陽
做下戶外活動
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

珍珠宮

首先,要接受人係感情動物,有情緒係正常嘅,唔需要怪責自己,亦唔需要要求自己日日都開心。
之後,喺自己心情平靜嘅時候,慢慢設計一啲方案去應該負面情緒嘅到來,可以係逃避(分散注意力)、分享、甚至適當言語發洩(對成人講下粗口),總之要避免演變成暴力行為。
如果明顯控制唔到自己情緒,唔好猶豫去尋求專業協助。

伯爵府

我同你相反,過咗40歳,仔上咗中學,唔駛我點理,我時間多咗,反而諗多咗點去同老公增進感情,因為陪我行到最後應該係佢,唔係我仔,同埋會扮吓靚,做 facial ,上網買吓嘢,約吓朋友食飯,總之就做多d嘢令自己開心,人一世物一世嘛,好命都過咗半世人了

男爵府

回覆樓主:

我四十幾,男人,淨係煩錢

別墅

HoyiBB 發表於 21-6-9 15:42
我屈咗好耐!同我認識嘅人講!佢哋只不過係講下同聽下!真真正正傾嘅話係一個都冇。有一啲人仲話我好幸福 ...

我都有嘗試去放鬆自己,例如做自己開心嘅事!但係個人一直都諗緊屋企嘅嘢。令我放鬆唔到。以前鍾意做嘅嘢!我會好開心!好relax。而家我會成日諗住亞女啲嘢。家庭問題!我個腦好攰!晚晚都瞓得唔好!搞到身體好差。生晒暗瘡依家要睇中醫調理,盡量每一樣野都慳得就慳。食又唔捨得食着又唔捨得着!都係為咗自己屋企。以前買衫食嘢真係會好開心。而家洗過錢都覺得係罪惡,好晒錢!因為得老公一份。所以用錢買快樂唔work。用時間換快樂。我又冇時間,家庭主婦日日要湊女。而家嘅我就係想尋找快樂。

首頁

尾頁

跳至