自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

乙方辦左公司入職手續,但新工作未正式返工,不過乙方已同公司簽合約,但合約未曾到正式生效日期

請問乙方可否辭職?洗唔洗賠錢?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實要睇返個合約既內容至可作答既。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

別墅

my005 發表於 21-6-11 08:03
其實要睇返個合約既內容至可作答既。

合約上有列明生效日期,係開工嘅第一日,而家未開工,我可唔可以辭職?

男爵府

棉花糖姐姐 發表於 21-6-11 07:54
乙方辦左公司入職手續,但新工作未正式返工,不過乙方已同公司簽合約,但合約未曾到正式生效日期

俾番足夠嘅通知日就冇問題

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

棉花糖姐姐 發表於 21-6-11 08:07
合約上有列明生效日期,係開工嘅第一日,而家未開工,我可唔可以辭職?
...

其實最直接方法係打返去嗰間公司話唔做囉,睇下佢點講。

而除非合約有寫明必要理行合約,否則一般都可以唔做既。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

用戶要求終止服務

牛年勳章

盡快通知對方,減少對方嘅不便。一般唔使賠,除非合約有定明。
未經許可,請勿轉載

用戶要求終止服務

牛年勳章

棉花糖姐姐 發表於 21-6-11 08:07
...

其實唔叫辭職,你都未就職
未經許可,請勿轉載

公爵府

2024年龍年勳章

我想問下邊個係甲方?

首頁

尾頁

跳至