夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

CoiCoi 發表於 21-6-12 12:42
結婚7年無真正俾咩家用,但佢叫我唔夠錢係佢銀包自己拎,基本層樓首期同供,兩架車既所有費用都係我老公出 ...

我覺得兩個人都有返工,最緊要大家有共識,按搵$百份比去contribute 屋企日常開支。

我個case係,我先生供樓供車位,扣除以上開支(約3萬幾)、再兩公婆各一半share去聯名戶口,而基本屋企洗費(水電煤, 小朋友學費/興趣班, 工人姐姐, 柴油米鹽)全都係聯名戶口扣,避免爭拗.

大宅

momoangel712 發表於 21-6-12 12:27
好羨慕你太太(emoji)

Thx, 但千祈唔使羨慕我,扣埋養車、預留交稅既錢,同埋比自己2大長老既家用後

我再死慳死抵先可以剩到少少私己錢比自己

大宅

EmiChan765 發表於 21-6-12 12:56

我覺得兩個人都有返工,最緊要大家有共識,按搵$百入比 ...

想請問你地夫妻收入是否大致上差唔多?

大宅

EmiChan765 發表於 21-6-12 12:56

我覺得兩個人都有返工,最緊要大家有共識,按搵$百入比 ...

係囉,每個家庭都唔同,大家有共識少左爭光拗

複式洋房

BEDL 發表於 21-6-12 13:08
Thx, 但千祈唔使羨慕我,扣埋養車、預留交稅既錢,同埋比自己2大長老既家用後

我再死慳死抵先可以剩到少 ...

哈,我都係,完全明白 ><

複式洋房

CoiCoi 發表於 21-6-12 13:15
係囉,每個家庭都唔同,大家有共識少左爭光拗

都係,我唯有期望有一日老公突然生性上進搵錢啦。其實佢對我ok嘅,唔知係咪因為佢都知我係頭家出大部分錢啦(emoji)

子爵府

momoangel712 發表於 21-6-12 13:19
都係,我唯有期望有一日老公突然生性上進搵錢啦。其實佢對我ok嘅,唔知係咪因為佢都知我係頭家出大部分錢 ...

其實咁唔滿意,點解唔一早揾個比自己賺錢多的男朋友?

男爵府

momoangel712 發表於 21-6-11 15:51
我唔知道自己係咪頭家費用孭得太多,所以想了解下其他家庭。請問雙職家庭(兩公婆都有工作),老公會比幾錢 ...

好多女人避講錢就會變成咁。一頭家開支應該攤出黎講計清楚俾雙方都知然後要講好講清楚每個人俾幾多/點俾。你老公求其俾1萬你,但你有冇攤過盤數俾佢睇?

複式洋房

BEDL 發表於 21-6-12 13:09
想請問你地夫妻收入是否大致上差唔多?

不是,供樓主要佢供、扣除供樓開支後,差距收窄多好多。

複式洋房

Rilakkuma312 發表於 21-6-12 13:39
其實咁唔滿意,點解唔一早揾個比自己賺錢多的男朋友?

其實又唔係唔滿意,純粹想呻下同了解下其他家庭。我老公對我唔差,錫我,佢都盡左力架啦。佢係個啲搵10蚊會比$9你嘅人,不過佢真係搵得10蚊咁多咁解(emoji)

睇完大家comment,我唸我應該思考點樣增加佢賺錢嘅capacity,而唔係著眼幾多家用先。

大宅

momoangel712 發表於 21-6-12 13:19
都係,我唯有期望有一日老公突然生性上進搵錢啦。其實佢對我ok嘅,唔知係咪因為佢都知我係頭家出大部分錢 ...

人好難有完美,佢可能都有壓力,何況而家疫情,好多人都會減少左收入,但係另一方面佢有對屋企付出,對你好,佢都明白你係頭家出錢,好過理所當然咁態度,亦都證明JM有能力養到家,而家好多女人撐起頭家,搵錢叻過男人,咁另外方面睇有時人既際遇又唔係如你所願,暫時你老公都可能係咁樣,但家庭唔只係錢一樣,佢都有為到家既付出既,都值得放大返個一點既。

水晶宮

momoangel712 發表於 21-6-12 15:05
其實又唔係唔滿意,純粹想呻下同了解下其他家庭。我老公對我唔差,錫我,佢都盡左力架啦。佢係個啲搵10蚊 ...

其實佢錫你對你好就得喇
睇你都似係能幹+ 高收入的女仔,老公好的話,無謂計較邊個出幾多,邊個用腦投資多d etc 喇
如果你投資係叻d 嘅,咪努力變大d 舊錢,萬一老公唔好都有呢舊錢嘛

(續前文
我係負責儲錢嗰個,老公就負責投資同諗計。我地都無計d 資產係under 邊個個名,都係共同為退休努力)

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

momoangel712 發表於 21-6-12 12:33
但問題係,呢啲所有野都係我自己辛苦搵返黎,係我未結婚前就有嘅東西。佢真係完全唔識投資。點解我要咁辛苦幫佢plan好曬將來
jm 我理解的。
你話你要同c6 打算,其實你留一層樓俾阿女, 點解不問自己為什麼要plan 埋阿女, 要plan 老公就埋怨?
我不知道你先生收入多少,無法judge 一萬元家用是否合理。但如果心理壓力, 不如降低生活質素。榮華富貴齊享,患難都要大家共。
我現在同屋先行退休,我仍打工。家務佢負責, 我搵錢。

請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

珍珠宮

momoangel712 發表於 21-6-11 20:03
係呀,一層自住,仲要係寫佢名。我都覺得1萬唔夠,不過呢排唔景氣,我就由得佢。遲d等個市好d,試下叫佢加 ...

樓主你意思你老公搵一萬元多d?

複式洋房

PIGPIG朱 發表於 21-6-12 22:03

樓主你意思你老公搵一萬元多d?

佢搵2萬左右。1萬家用,另外bb野、出街食飯、某些屋企家用品(廁紙、洗手液呢啲)、有時候淘寶呀都係佢出。剩下的就係佢返工交通同食自己3餐嘅費用,所以佢平時好慳,返工食好少。

珍珠宮

momoangel712 發表於 21-6-13 09:28
佢搵2萬左右。1萬家用,另外bb野、出街食飯、某些屋企家用品(廁紙、洗手液呢啲)、有時候淘寶呀都係佢出 ...

甘其實佢既問題唔係唔肯比錢,係佢有心無力,幫幫佢,睇下點樣可以更上一層樓?男性中年搵2萬好像太少了

子爵府

momoangel712 發表於 21-6-13 09:28
佢搵2萬左右。1萬家用,另外bb野、出街食飯、某些屋企家用品(廁紙、洗手液呢啲)、有時候淘寶呀都係佢出 ...

佢搵二萬都付出左一半,得一萬洗又好難加家用。
頭家兩個人都有份,邊個有能力咪出多d, 唔需要太計較。
我曾經有段時間獨力撑頭家,當時老公真係搵唔多,之後佢生意順暢番,已大部份支出佢俾晒,呢兩年社會經濟咁,睇住生意急跌,要搵錢補救,我都要幫手填補 ,總之一齊捱過嚴冬。
無分彼此,先可以走得遠行落去。

cathngai    發表於 21-6-13 13:17
[img align=right]http://i116.photobucket.com/albums/o21/keiyan76/CEO.gif[/img]

伯爵府

回覆樓主:

其實都冇需要比較,每個家庭嘅每人收入都唔同,支出又唔同,資產更加唔同。
但你已講咗個重點:
老公搵兩萬多啲,比一半屋企。
錫你,有十蚊都會比九蚊你。
只係佢個能力暫時只係搵得兩萬多啲,
如果年紀都唔細其實都幾難轉工,
如果叫佢去讀個課程先至再轉工,咁又好睇下佢有冇呢份求上進嘅心。
有能者居之,如果本身樓主份人工都多過佢好多嘅話,咁儲錢就可能有你嚟負責。最緊要你哋兩公婆計點數就得啦,而家都冇話一定要男人比最多,個重點佢真係唔係搵得多,冇能力畀得多。

子爵府

就咁睇,你老公對你同頭家已經好擔帶,你都話佢好慳食好少。鼓勵佢增值賺多啲呢啲,真係搵個好時機先提一提算,其實佢係一個好老公,要珍惜、愛錫佢多啲。

別墅

其實你哋老公都好好,我結婚咁耐,我老公都未比過家用我,調返轉係我比家用我奶奶,之後就算唔同我奶奶住初初四五年,都係我比家用我奶奶,我老公只負責交租,電費煤氣費。其實呢啲費用只係大約三仟幾四仟一個月(因為我們住公屋),我比我奶奶既家用5仟雖然唔算多,但其餘家裡所有嘢,仔女生活補習費,保險費所有開支都係我,雖然以前我係揾得多過我老公,但後來我揾少一萬,但付出既都一樣冇少過,所以之前份工既遣散費,一年唔夠就已經用盡,後來女讀中學,我要我老公比零用錢個女返學,但其他就唔肯再付出多啲

首頁

尾頁

跳至