0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

仔仔呢排塊面紅紅地,同埋有少少粒粒我本身以為係因為天氣熱,但之後我開埋冷氣,keep住係25度左右,都仲係咁
有無jm知道點解?

禁止訪問

複式洋房

係呀,遺傳、天氣&食物都會影響
BB淨係飲奶啫,我寧願貴少少俾有機奶粉佢飲,我個b 飲左皇家有機之後皮膚都靚返晒~

大宅

我仔仔都試過呀,佢面紅生粒粒通常會加埋便秘,我幫佢轉咗幾隻奶粉,最後食樓上媽媽講嗰隻有機奶粉,日日屙最少一次便便,之後d粒粒都冇再出現喇!

大宅

BB防敏心得分享勳章 認識瑞士牛牛第一回

回覆 chamcharm 的帖子

我個仔之前都試過塊面一粒粒, 我覺得同奶粉有關, 轉咗奶粉之後 就 再冇呢個問題出現

別墅

而嫁天氣又焗又熱 都好易令Bb 敏感 雖然長期開冷氣 但出面的濕度時高時低
我之前Bb 塊面都易敏感 之後轉左有機奶粉 同埋我成日幫佢搽保濕 我覺得佢體質好左 而嫁轉天氣 都冇咁易敏感

禁止訪問

男爵府

虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

chamcharm 發表於 21-6-15 12:07
仔仔呢排塊面紅紅地,同埋有少少粒粒我本身以為係因為天氣熱,但之後我開埋冷氣,keep住係25度左右,都仲係 ...

BB咁細個出粒粒,通常都係飲果隻奶粉唔夾出事,如果你其他方面,好似係溫度,衣物,床上用品,試過唔關事引起敏感,你不如試下轉奶粉呀~,樓上jm果隻奶粉不錯,我同好多朋友都揀比自己的仔女飲

別墅

回覆樓主:

BB皮膚敏感同飲食都好有關係架, 我仔飲緊隻皇家有機奶粉幾好架, 佢以前都好容易起粒粒, 依家好耐冇再敏感喇。我識幾個敏感BB都係飲緊尼隻奶粉皮膚好左好多。
仲有長開冷氣好易抽乾BB皮膚水份, 記得要幫BB搽cream呀。

大宅

呢排天氣又熱又焗,間唔中又會落雨,其實好影響bb皮膚!但亦都有可能因為飲奶問題會熱氣而搞到而仔有粒粒喎!媽媽係餵母乳定奶粉呀?如果係奶粉,可以試吓用有機奶粉比bb食,無咁熱氣,對皮膚都痛好轉,當然要再加埋幫bb搽一d夏天適用嘅面霜啦,如果有金盞花嘅面霜都啱呢個天氣用架!

大宅

2024年龍年勳章

樓主係咪岩岩轉奶粉呀?都真係有機會會敏感

大宅

2024年龍年勳章

xxphilxx 發表於 21-6-15 19:26
我妹個b都有試過咁,之後我叫佢轉返illumx果隻有機奶粉就無事
有機奶粉天然d,唔熱氣,bb少d敏感情況
如果 ...

我有個護士fd都係介紹飲呢隻,無激素又有機,要適應都比較快

大宅

wflam5 發表於 21-6-15 19:20
而嫁天氣又焗又熱 都好易令Bb 敏感 雖然長期開冷氣 但出面的濕度時高時低
我之前Bb 塊面都易敏感 之後轉 ...

thxxxx
同埋呢排又有時會落雨,有時又好熱,唔好講bb,自己皮膚都出晒油又笠

大宅

ilovedanny 發表於 21-6-15 20:25
BB咁細個出粒粒,通常都係飲果隻奶粉唔夾出事,如果你其他方面,好似係溫度,衣物,床上用品,試過唔關事 ...

其他都試過換過一次都唔work,所以真係好似你咁講有機會係奶粉問題
咁等我研究下illumx果隻奶粉點先,不過都多謝你分享

大宅

fanny_chan416 發表於 21-6-15 20:50

呢排天氣又熱又焗,間唔中又會落雨,其實好影響bb皮膚!但亦都有可能因為飲奶問題 ...

都有朋友叫我買金盞花既cream,可以紓緩d敏感皮膚
試完轉d有機奶粉,之後再搽下cream,雙管齊下睇下work唔work

大宅

cathyyan918 發表於 21-6-15 18:31
我仔仔都試過呀,佢面紅生粒粒通常會加埋便秘,我幫佢轉咗幾隻奶粉,最後食樓上媽媽講嗰隻有機奶粉,日日屙 ...

好呀,我都要研一研究邊隻奶粉岩仔仔,不過諗住問下兒科醫生意見

禁止訪問

別墅

eso502 發表於 21-6-15 16:57
如果唔關天氣事,bb仔不外乎幾樣野既者,會唔會因為奶粉事?
其實兩者都有可能
之前BB都係咁, 試過大清潔都會時不庴又生粒粒, 冬天無出汗都會生

之後開始轉左飲飲ENFINITAS 之後, 情況先比較好轉, 無咁易再生粒粒
不過夏天易出汗, 自己會留意多D, 密D幫佢抹乾, 咁都有幫助

子爵府

笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 親子王國15週年勳章

有無做好補濕呢?

大宅

各方面因素都要留意,奶粉,溫度等
開冷氣的話,注意BB皮膚,因為開冷氣皮膚好易乾,
我個陣去萬寧買hug的蘆薈GEL搽,呢支即時吸收,好快就消左粒粒,幾好用

首頁

尾頁

跳至