自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我住外國,42, 兩個肌瘤,5cm 同1cm, 上年因食左避孕藥流啡所以做撿查,點知發現子宮肌瘤,唔知好地地,一知囉囉攣,冇事冇幹,外國唔主張任何治療,只需觀察,但我最近轉左避孕藥,冇再流啡,但成日驚唔知會唔會谷大個瘤,心理壓力好大,雖然醫生話過都屬低劑量避孕藥,可能性唔大。但個心好不安,成日仍住個子宮唔知做乜,古古怪怪,照ultrasound 有排等,我叫醫生幫我按下,佢話唔作得準,但按唔有到任何野。唉,我成日都諗住,好down, 自己係有乜事都諗到好遠嗰種人,希望有人可以同我傾訴吓,多謝。

男爵府

jjbb7 發表於 21-6-16 06:28
我住外國,42, 兩個肌瘤,5cm 同1cm, 上年因食左避孕藥流啡所以做撿查,點知發現子宮肌瘤,唔知好地地,一 ...

我都有呀。。好普遍,其實真係唔駛點理。。keep住觀察唔太大就可。

子爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章

唔駛咁擔心, 通常呢啲纖維瘤係良性嘅,第一次最好抽針睇吓, 隨住年紀收經就會縮細同消失, 你只要每年做檢查就得架啦, 你而家開始步入更年期, 呢啲嘢係好多人都會有嘅,主因好大可能係賀爾蒙轉變影響, 而心情都好影響賀爾蒙嘅, 所以你唔好諗咁多啦, 冇事架💪最好睇吓中醫調理吓作更年期前嘅調,咁你心情好咗, 個瘤都唔會有咩轉變架啦, 記住,最緊要放開啲, 唔好緊張💪做吓運動💪祝你身體健康!

大宅

AK47AK47 發表於 21-6-16 06:38
唔駛咁擔心, 通常呢啲纖維瘤係良性嘅,第一次最好抽針睇吓, 隨住年紀收經就會縮細同消失, 你只要每年做 ...

多謝你呀,我都明白要靠自己,但硬係做做吓野,又諗翻去個肌瘤到,都唔知點學習放開,成日話要好心情先可以搞好d病痛,但偏偏有病痛就好難有好心情,自己都盡量嘗試往好去諗,其實自己已經好幸福,小病痛冇乜甘大不了,但偏偏仲係好愁。

子爵府

好驚就買「芥蘭素 Indole-3-Carbino」食
我之前有子宮肌瘤就係食呢啲嘢。

wcpcelia    發表於 21-6-16 12:02

伯爵府

我住外國,42, 兩個肌瘤,5cm 同1cm, 上年因食左避孕藥流啡所以做撿查,點知發現子宮肌瘤,唔知好地地,一 ...

其實好小事㗎,我都有好多年喇最大嗰個4.1 cm,都係得兩粒啫我應該有幾粒

大宅

唔駛太擔心,我都有,幾多cm都唔記得,睇醫生check都有,都係冇藥食,冇咩治療,問醫生駛唔駛整左佢,醫生又話冇需要,都係keep 住覆診,mon住有冇突然大左好多之類⋯

侯爵府

BB防敏心得分享勳章 最關心BB問題熱投勳章 想生BB熱投 DHA勳章 大廚勳章

我都有,但最近覺得個肚脹左好似人地有左咁,你地有無呀?

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

有呀,我係香港都係醫生叫觀察住就得。 我自己每年check 一次,睇下有無大,大左幾多,因為收經就會收細,所以都無擔心。
如果樓主咁擔心,自費去check下, 照超聲波都係有限錢,你半年照一次,照多幾次發現都係咁上下,你就無咁驚。外國私家醫院貴,但貴極都係一萬幾千,比你日日提心吊膽,都唔係d咩,我自己覺得。

大宅

babytwinstar 發表於 21-6-16 07:51

有呀,我呢幾日都覺得個肚脹左仲摸到粒肌瘤,我聽日去睇醫生

伯爵府

我一直同佢"共存"二十幾年

侯爵府

子宮肌瘤好普通,觀察住就冇問題,除非影響你日常生活,我有兩個孖住前後,一個6cm, 另一個3cm, 我前兩個月睇過婦科既腫瘤科,醫生都話keep check 住就可以.

大宅

Jone_kuok 發表於 21-6-16 07:01
好驚就買「芥蘭素 Indole-3-Carbino」食
我之前有子宮肌瘤就係食呢啲嘢。

係可以控制唔好變大?thanks.

大宅

0q.cathy 發表於 21-6-16 08:09
有呀,我係香港都係醫生叫觀察住就得。 我自己每年check 一次,睇下有無大,大左幾多,因為收經就會收細, ...

多謝你,可惜我哋冇私家,我唯有得閒就打下電話去睇下有冇人cancel

大宅

babytwinstar 發表於 21-6-16 07:51

係咪脂肪咋?我都想知大家如果有肌瘤,摸唔摸到?

大宅

honglong 發表於 21-6-16 08:14
我一直同佢"共存"二十幾年

請問佢有冇變化?我對上生仔係2009年,之後冇做過ultrasound直到上年2020,一照就發現5cm, 都唔知跟左我幾耐…

子爵府

jjbb7 發表於 21-6-16 08:21
係可以控制唔好變大?thanks.

我是食一日3克,半年後沒有了(之前1.2cm,2個

子爵府

jjbb7 發表於 21-6-16 08:29
請問佢有冇變化?我對上生仔係2009年,之後冇做過ultrasound直到上年2020,一照就發現5cm, 都唔知跟左我幾 ...

䧳激素分泌少會消失的

禁止訪問

子爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章

如果沒有經量大到貧血或突然變大很多,可以不理,但每年最好檢查一下

首頁

尾頁

跳至