夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

我老公一向好喜歡追日劇或西片電影,成日晚上食飯時間七點多都開著,我間中都會話佢,因為兩個小朋友就掛住睇吾食飯吾做功課,之後佢成日答我都係睇一套,佢已經為衣樣野成日嬲我,我話你第小朋友食完飯做完功課先,你可以入房睇,或等佢地訓左先,佢就發我脾氣話睇電視都無自由…..
昨天,佢又係甘,我話佢地未做完功課,又有小測,下星期考試,你已經睇咗差唔多一個小時,可吾可以熄咗電視,之後又發我脾氣,走左出街,今日仲要扮見我唔到,都唔知幾多日後先同我講返嘢….
我想問究竟又係我錯咩⋯⋯

侯爵府

greffam 發表於 21-6-16 08:09
我老公一向好喜歡追日劇或西片電影,成日晚上食飯時間七點多都開著,我間中都會話佢,因為兩個小朋友就掛住 ...

入房做功課 叫佢教 自己出街
我c6 又係咁 只顧打機 奏多個咁

子爵府

我老公一向好喜歡追日劇或西片電影,成日晚上食飯時間七點多都開著,我間中都會話佢,因為兩個小朋友就掛住 ...

你老公好小朋友,唔洗佢做,只係睇小陣都嬲,你問佢見唔見你為了小朋友,更多的自由也沒有,两公婆必須要同心走一條路,你發個短信比佢,等佢內疚下啦,你要用平啖的语氣跟他說。

男爵府

好彩我老公好合作,見到佢哋未做完功課,溫緊習或者掛住睇電視唔去瞓會主動熄晒啲發光嘅嘢一拍兩散,等佢哋去做返應該做嘅事

子爵府

beebee67890 發表於 21-6-16 09:24
好彩我老公好合作,見到佢哋未做完功課,溫緊習或者掛住睇電視唔去瞓會主動熄晒啲發光嘅嘢一拍兩 ...

識諗會這樣,小朋友早D攪掂,早D训,老婆咪可以早D上床囉。。🤗

子爵府

回覆 greffam 的帖子

其實我都係嗰種放工一返到屋企就會想喺食飯時間煲下劇輕鬆下 又可以講係一個(壞)習慣? 未嫁時呀媽話我食飯睇劇專注到聽唔到佢同我講野架 因為返左全日工 終於可同時進行兩樣我最enjoy既野 如果冇得睇劇 我都會好唔開心

如果7點幾係你地晚飯時間 小朋友一起睇下電視都ok吖 我細個都係咁啦 老豆要我應承佢唔可以掛住望電視唔食飯 否則以後冇電視睇 飯後佢比我抖一陣 就叫我返書房溫習 佢繼續睇電視 我媽就洗碗

珍珠宮

回覆樓主:

依加返半日學,功課係咪好多?食完飯都仲要做功課?

食緊飯睇電視好多家庭都係咁嘅,成日為咗電視呢個問題鬧交都唔好

上一代男人放工返到屋企淨係睇電視,呢個習慣稱得上「一代傳一代」,呢份價值觀已經根深蒂固,所以係好難改變老公

一家人總有一方需要忍讓,有無得你同小朋友入房溫習呢?

btw…請問樓主係ftm/wm?

男爵府

回覆樓主:

屋企有無ipad,叫佢改用ipad耳筒睇劇

男爵府

做左父母係要犧牲自由架啦,你老公唔知?想自由唔好結婚唔好生仔最自由,我媽成日講。

珍珠宮

甘係房裝一部電視,甘樣攪攪下佢屋企都唔反

子爵府

honeybid2 發表於 21-6-16 10:44
做左父母係要犧牲自由架啦,你老公唔知?想自由唔好結婚唔好生仔最自由,我媽成日講。
...

認同啦,仲要唔係一齊住,只係維持拍拖嘅階段大家分開住,咁佢就大把自由

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Yee_ng 發表於 21-6-15 20:17

我覺得呢個已經係最好辦法

男爵府

Yee_ng 發表於 21-6-16 10:17

x 2

男爵府

回覆樓主:

好慶幸,我媽當年堅持唔俾開電視,我們兄弟姊妹努力讀書先可以成材。媽媽努力。

大宅

秋天與楓葉 發表於 21-6-16 10:13
依加返半日學,功課係咪好多?食完飯都仲要做功課?

食緊飯睇電視好多家庭都係咁嘅,成日為咗電視呢個問題 ...

我當然wm ,所以更加嬲,唔係淨係男人先有壓力女人無…..

大宅

PIGPIG朱 發表於 21-6-16 11:40
甘係房裝一部電視,甘樣攪攪下佢屋企都唔反

房本身已經有電視,總之去開電視啲小朋友就會睇埋一份

首頁

尾頁

跳至