嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我個女依家14個月大先得4隻牙仔,想幫佢加固但試過煲粥仔唔肯食,我試過就禁煲菜蓉加甘筍粒,又試過打爛粟米蓉加肉碎肉片,又試過煲三文魚肉碎;又試過煮芝士白汁三文魚碎通心粉,又試過煲湯通粉加翠玉瓜粒再剪紫菜條,佢都係唔肯食,通心粉好少少肯食幾粒,之後佢會猛禁叫你餵佢食,然後食都冇哂味就含著之後會lur出嚟,但係打爛蘋果蓉加米糊同番薯泥佢又肯食!但點都係唔係肯食粥同飯,不過佢好肯飲奶,有時食完8安奶都好似唔夠飽禁仲要你再沖俾佢,但礙於佢試過食得飽得滯嘔,自此之後我唔敢俾禁飽佢食,所以我最多俾8安奶佢食,基本上佢隔3個呢鐘就要飲一次奶,通常一起身果支奶佢飲4安就夠飽,晏晝同夜晚飲8安,同埋佢係飲羊奶奶粉,因為飲牛奶奶粉佢塊面會紅然後就R到損晒流血,轉咗羊奶奶粉就冇事。我依家都唔知點算好?唔知點同佢加固?請問各位媽咪有咩辦法教路呢?
G.NA BEE[

複式洋房

GNABee 發表於 21-6-18 19:07
我個女依家14個月大先得4隻牙仔,想幫佢加固但試過煲粥仔唔肯食,我試過就禁煲菜蓉加甘筍粒,又試過打爛粟 ...

得4隻牙都食到好多嘢架,唔需要再食蓉類嘅嘢食。14個月應該已經係要減奶量,唔好飲太多奶。咁你個女一餐食幾多固體呀?一日食三餐固體?

別墅

你都唔一定要所有食物都打碎,唔一定要食粥仔。或者試下俾D完整食物佢探索下,自己攞下黎食,或者有意外收穫呢

首頁

尾頁

跳至