自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

複式洋房

呢篇野可能比較長。但希望大家有冇方法建議俾我,可以應對麻煩親戚。

我係家中唯一既子女,雖然係咁但我媽咪由細到大都安排左佢個姪女係我地屋企做常客,所以可以話同呢個表姐一齊大。
由細到大我性格比較外向,我呢個表姐就好怕事,我阿媽就要我咩都就佢,有咩都幫住佢,佢既事就好重要。我細個忍唔住問我阿媽,點解佢咁維護呢個表姐,我舅母唔俾錢佢個女洗,我阿媽就俾,我都唔理,但係呢個表姐細個就會恰下我,個時仲話我大陸妹,我唔係好明白,明明父母係香港人,我問我阿媽點解佢咁講,我阿媽話佢講笑。
去到大個二十幾歲,我想獨立出街,我父母唔俾,表姐就咩都得,我阿媽仲陪表姐見工面試,每個星期唔見唔得,呢個表姐由細到大份人都自私小氣。
個表姐出黎做野個頭幾年,出街買野旅行食飯都係我父母出,我阿媽話佢搵得少,要俾家用佢阿媽,所以唔好計。到而家出黎做野好多年都係咁食我父母。
我未結婚個時,識男仔,我阿媽知道左,第一時間問我係咪介紹俾佢個姪女,仲話個男仔唔岩我,兩三年前我結婚,我阿媽話表姐都未急拍拖結婚,我急咩。我註冊個日,我阿媽黑哂臉。
結左婚之後,就問我老公有冇男仔介紹俾佢,勁煩,話表姐條件咁好點會冇(事實:表姐肥同高,黑,皮膚差,暗瘡印,學歷低,份人勁度縮)
我老公唔會做媒人,跟住就問我奶奶介紹,之後介紹左我老公個表弟(人地月入三萬,29歲)
我阿媽之後就話個表弟襯唔起表姐,話人地做地盤的低下,實情人地係科學園做工程監督,個男仔都冇講表姐唔好,只係話大家只岩做朋友。但我阿媽就話表姐唔鍾意佢,唔係佢唔鍾意表姐。我呢個表姐不嬲想要既野都靠我阿媽出聲,由細到大都係,佢而家三十幾歲,未拍過拖。佢就透過我阿媽叫我地兩公婆介紹男仔,仲話想要消防員個隻類型🙄🙄🙄🙄🙄

個餐飯,呢個表姐食完我餐飯,多謝都冇,個晚佢見到個男仔唔岩佢,佢就西臉。
我結婚呢幾年,佢成日跟住我阿媽同我地出去食飯,次次冇出錢,仲要成日上黎我屋企,話要見我個女,我阿媽仲係咁洗我嬲表姐有幾好,買咩俾佢,實情人地係淘寶買個幾蚊雞電話殼,十幾蚊衫俾佢,政府派1萬蚊我地,我呢個表姐用500蚊買個特價袋俾我老母,佢自己就買千幾蚊以上既野俾自己。
到我地一家旅行,都想要我老公叫埋表姐去,出埋佢個份,我地拒絕左,我阿媽就好嬲,我唔俾表姐上黎我屋企,我阿媽就怪我唔好,我都想有自己私人時間,呢個表姐放假冇人約,成日想黎我屋企訓教。
有一次我老公睇緊電視,個表姐企左係電視機櫃個度,我阿媽就話連我老公都覺得表姐外表唔錯望住佢,係我面前咁講,我問我老公,我老公話屋企有幾大,佢都冇望佢掛住睇電視,下次望個外母咪死。
我覺得我阿媽對我同表姐好唔一樣,所以我一度懷疑佢唔係我親生,點知原來真係,因為我屎忽痕去做DNA, 跟住就結果顯示唔係親生。之後得知,我阿媽成日搵我同表姐比較。我阿媽d 朋友都話我阿媽偏心,細個好多親戚都睇得出,但我阿媽同隻表姐就覺得冇,仲話領養錯我😭😭😭我係有d 嬲,所以冇見我阿媽一排。

我好想同我養母關係良好,但唔想隻表姐因為嫁唔出而侵入我屋企。仲話我自己嫁左就唔理表姐個終身幸福,我阿媽成日幫佢,好似冇左佢唔得,
飯局冇左呢個表姐就成餐飯黑哂臉。

我而家只可以透過我老豆,得閒俾d 錢同買野俾佢地,我最驚係我見阿媽,佢又帶埋隻表黎,我阿媽錫到呢隻表,拎埋棺材本俾佢大陸買樓,都冇還錢俾我阿媽。

大家有冇計可以幫下我?

複式洋房

補充:我阿媽因為生唔到,係香港冇資格領養,所以番大陸領養我,我一出世,父母就唔要我,所以我其實對我養父母有深既感情,我阿媽做既野,其實咪就係呢個表姐叫佢做,佢由細到大都係叫人出頭。呢條友好麻煩,佢一曰未嫁,我阿媽都會迫我介紹男仔,一係就叫我老公養埋佢,好黑人憎😭😭😭😭
補充:有一嘈交,我好直接問我阿媽係咪想我老公係隻表既老公就係最開心,佢反應係停左一停,之後話係我諗,佢冇講過,佢既反應令我好反感。

今年年頭,我生左細女,我月都未坐好,我養母同隻表既阿媽衝上我屋企,係度發脾氣,罵我反骨,問我點解嬲,話唔知我嬲咩,好彩當時有陪月,我個cam 錄低,陪月幫手趕走佢地,係條走廊大大聲,我只係同佢地講出咁耐既感受姐,話左一句隻表姐,叫佢唔好亂打我地屋企主意,佢地驚大反應,好似我殺佢全家咁。

我養母仲話俾好多金我,叫我唔鍾意俾番佢,查實我結婚佢冇買咩金俾我,我都唔在意,我結婚都冇擺酒,所以我俾番佢,佢之後都收番個d 金仔
而家佢就唔肯放過我,耐唔耐就透過d 人黎說服我,講到佢同隻表有幾好。

子爵府

回覆 Wwkwok 的帖子

其實你有無諗過,你所謂的表姐,其實實情係你阿媽個親生女?

你keep住咁o既關係就夠,無必要再拿屎上身

複式洋房

回覆 HOPEFORBB 的帖子

有個親戚話,我阿媽細個想我舅母俾個女佢養,但人地唔肯。

子爵府

你點知你阿媽生唔到?佢自己講?你老豆講?雖然好老土,但我覺得好似劇情,用生唔到掩飾一啲嘢

複式洋房

回覆 HOPEFORBB 的帖子

我阿媽自己講

子爵府

生唔生到係佢講,你根本無從稭考

珍珠宮

Wwkwok 發表於 21-6-21 15:17
補充:我阿媽因為生唔到,係香港冇資格領養,所以番大陸領養我,我一出世,父母就唔要我,所以我其實對我養 ...

有感情咪多聯絡多盡孝,
無就錢銀財政上償還

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

你表姐會唔會係你媽個親生女

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

HOPEFORBB 發表於 21-6-21 15:21

其實你有無諗過,你所謂的表姐,其實實情係你阿媽個親生女?
同意你想法,好像香港的人士收緊政府資助就走去反政府..........你就像個的人

複式洋房

回覆 c.vieri 的帖子

其實個樣都生得幾似,我阿媽 哨牙,我表姐都哨牙。連我老公都咁講

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

Wwkwok 發表於 21-6-21 15:29
回覆 c.vieri 的帖子

其實個樣都生得幾似,我阿媽 哨牙,我表姐都哨牙。連我老公都咁講 ...

咁都好大機會係你媽個私生女都唔定

子爵府

畀面勳章

你舅母冇出現? 自己個女都唔理? 你表姐似你亞媽親生囉,連買樓錢都比埋

珍珠宮

回覆樓主:

表姐是否你娘婚前私生女?

子爵府

回覆 20150618bb 的帖子

我就只係從樓主字面推斷

我就無興趣同你係度討論政治,你講嗰種人我亦極之反感

複式洋房

回覆 LOVEMANDY 的帖子

佢掛住搵錢,不嬲都唔太理,所以個仔40幾歲人都係屋企,冇野做,破下產咁

琥珀宮

回覆樓主:

直接唔好聯絡

wcpcelia    發表於 21-6-22 15:29
Ftmagic    發表於 21-6-21 17:51
sjnl43    發表於 21-6-21 17:03

複式洋房

回覆 72leelily 的帖子

我都想知,不過係唔係,阿媽都會保護到佢終老

大宅

你個所謂表姐自信過高又面皮厚,呢啲人好難對付,一係嘈餐勁嘅以後老死不相往來,一係唯有接受

Ftmagic    發表於 21-6-21 17:51

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 夏天玩到顛 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

如果你個養母真係攞D棺材本俾你表姐買樓, 比著我以後都唔會再理佢地

首頁
12345...8

尾頁

跳至