自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

男爵府

一家人出街食飯最細嘅係咪永遠唔使比錢,最細嗰位「 小朋友」 都30幾歲已經做左N 年野,平時全家人一個月都出街食一兩次,有時佢會帶埋男朋友嚟,大時大節男朋友仲會帶埋佢媽咪一齊做節食飯( 單親媽媽只有一粒仔),但呢兩位小朋友永遠都冇主動過比錢,仲耐唔耐提議大家一齊出去食高級餐廳/ 自助餐以前覺得佢哋仲細,我同老公負擔唔算大,所以次次俾晒冇所謂,而家我哋有小朋友負擔大左好多,佢哋都冇話體諒吓我哋主動俾返一兩次,而家條氣好唔順,係咪個個家庭啲「小朋友」都唔使夾錢?

男爵府

太平公主 發表於 21-6-21 20:14
一家人出街食飯最細嘅係咪永遠唔使比錢,最細嗰位「 小朋友」 都30幾歲已經做左N 年野,平時全家人一個月都 ...

佢好唔識做!
同佢講笑咁講,搵次你生日,叫佢請返你

男爵府

loveyou3000 發表於 21-6-21 20:15

佢好唔識做!

年年我生日咁佢都有買個蛋糕去餐廳俾我嘅,全年唯一有機會食到佢嘅嘢就係嗰個蛋糕

水晶宮

通常食飯,我老公,或如果我細佬都有嚟就佢兩個會爭住比
如果老公無去,例如得我同我父母食飯,hehe 就我父母比

你妹帶埋男朋友仲要帶埋男朋友媽咪,已經好唔識做,仲要唔比錢,真係好意思
我係你,負擔大,一家人,我會出聲。未結婚已經咁。

侯爵府

一家人出街食飯最細嘅係咪永遠唔使比錢,最細嗰位「 小朋友」 都30幾歲已經做左N 年野,平時全家人一個月都 ...

講得係一家人就唔好計啦!

restahaus    發表於 21-6-22 11:48
未經本人同意, 任何人士不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

子爵府

我又真係無收過我細佬錢

我同長輩食飯佢地都唔計我錢
不過你真係介意未搵次同佢計番

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

30幾唔係小朋友啦,比我會出聲囉,我們大多數係三姐弟夾,有時唔太貴就唔夾,邊個請都無所謂

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

暗示下得唔得?
大人大姐2個食都算數,仲要帶埋人地亞媽

珍珠宮

我地屋企細既小朋友係唔洗比錢架,爭比錢都永遠爭唔贏

侯爵府

我屋企個"小朋友"都係咁架,兩個三十幾歲,收入高,但都係奉旨等你比。

侯爵府

回覆樓主:

我屋企個"小朋友"都係咁架,兩公婆三十幾歲,收入高,但都係奉旨等你比。

珍珠宮

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

講起呢個主題 好有共鳴

我姑奶d女 一個已經三十二 另一個都係三十 ,三十二個嗰仲有三個仔女 宜家仲洗亜媽錢 成日話唔夠錢用 .細個嗰又已經做左好多年嘢 屋企每月洗費沒有比過 自己就有錢去旅行 屋企家用電話買個新都要亜媽比番 真係世界女 .一大家庭食飯 永遠都係我老公比 講緊每次食飯都幾千蚊

明白樓主苦況

珍惜 感恩
You got this!!

水晶宮

我件細毒姑咪咁囉!佢縮骨到為了儲多啲錢,大時大節如果要外出食飯就一定叫個男朋友(佢而家老公)不出席。要出到聲先會夾錢,你出少次聲就奉旨不比錢。

男爵府

maynjune 發表於 21-6-21 20:23
講得係一家人就唔好計啦!

就係因為一家人可否體諒吓我地負擔大左好多,主動俾返1-2 次錢唔俾錢仲要提議全家去食自助餐如果都唔得嘅話,咁無辦法啦唯有認命,鬼叫我早佢一年出世

伯爵府

咁你9962 點睇?

水晶宮

tingbb@mama 發表於 21-6-21 20:35
講起呢個主題 好有共鳴

我姑奶d女 一個已經三十二 另一個都係三十 ,三十二個嗰仲有三 ...

以前我老公都做呢種水魚。近幾年已改為各有各食。下下幾千元,人地一句多謝就食左你啲錢。幾千元一次,不是幾百元。我比人當衰人,我都照出聲。

珍珠宮

要學下呻窮
有一次試過俾完錢
老公不停呻開支好大
暗示每次食飯都「有大食大」
下次唔過來一齊食啦
叫老婆、仔女過來食就得
老爺奶奶好奇,梗係問點解
我老公話要搵多份兼職啊
根本唔夠洗
老爺奶奶即時叫姑仔、姑仔男朋友夾返錢
係就係肉酸啲,但果次餐飯足足食成6千蚊
姑仔揀既中菜來,諗住有大食大
老公話佢條氣都好唔順

水晶宮

太平公主 發表於 21-6-21 20:37
就係因為一家人可否體諒吓我地負擔大左好多,主動俾返1-2 次錢唔俾錢仲要提議全家去食自助餐:ig ...

要出聲,說到明夾錢,夾左錢先食。費事人地走數。否則各有各做算。

男爵府

冇負擔既請又點話,但屋企有小朋友開支真係好大
我覺得可以要求返佢地出返啲,就算唔係全部,些少上都好呀

水晶宮

yurijm 發表於 21-6-21 20:38
要學下呻窮
有一次試過俾完錢
老公不停呻開支好大

呻窮,人哋扮當聽唔到,唔俾反應,咁你點呀。要直接畫公仔畫出腸,兜口兜面要夾錢先有用,如果叫價錢都唔夾,就唯有各有各食。老人家都唔識做,適當時都要出聲。

首頁
12345...8

尾頁

跳至