自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

做左甘多年的Admin終於要考慮明年轉行做會計文員
之前讀過LCCI初級同中級.. 初級已pass左, 仲差中級未考... 起碼嘗試學習新野, 而家都35-40歲啦, 仲唔學習會浪費青春, 正所
謂寶刀未老嘛,加油

疫症都唔知幾時完, 而家好難搵工..

希望明年可以搵到自己想做既工作, 盡力而為(預左會有兩個月難搵工) (呢方面始終要有勇氣)

伯爵府

LCC初級想做會計文員,我公司請初級會計文員要u grad

珊瑚宮

回覆樓主:

其實係咪了解左市場要求學歴先呢。
一間細公司, 會計最低要求都要LCC高級,仲要人工唔高。
跳槽又毫無經驗,學歷唔高, 起碼預多幾個月搵工, 話晒現時搵工市場大把人搵工。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

ChloeBiluku_FB 發表於 21-6-24 22:11
之前讀過LCCI初級同中級.. 初級已pass左, 仲差中級未考... ...

唔係支持者亦都唔係搞事者
努力考好個LCC中級

不要從別人的嘴裡去認識我

珍珠宮

樓主早陣在另一 post話會
格殺勿論
好驚嚇

wcpcelia    發表於 21-6-25 10:40

琥珀宮

ChloeBiluku_FB 發表於 21-6-24 22:11
之前讀過LCCI初級同中級.. 初級已pass左, 仲差中級未考... ...

點解唔試下搵返admin

男爵府

你可以找一些細公司adm 兼埋做會計,但你最好考中級>高級LCC

男爵府

mandy952 發表於 21-6-24 22:23
點解唔試下搵返admin

因為真係唔想再做。。好煩厭,一嚟要面對唔同的同事,二嚟間唔駛做recept 仲要受同事及客人氣

利申:而家做緊百人公司,想搵番中小企公司(20人至30人)都難,好後悔。。

珍珠宮

減齡達人勳章

努力考埋LCC 中級先,如果可以,最好再報埋高級,始終多一張證書,揾工可能易啲

伯爵府

只要有明確目標都會支持,點解你覺得會有人攪事呢?如果如其他回覆一樣公司要求高,就keep住進修,加油。

琥珀宮

ChloeBiluku_FB 發表於 21-6-24 22:37
因為真係唔想再做。。好煩厭,一嚟要面對唔同的同事,二嚟間唔駛做recept 仲要受同事及客人氣

利申:而 ...

會計冇ugrad都唔會做到
有冇諗過轉行,erb有好多再培訓課程

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

BKFinder 發表於 21-6-24 22:22
格殺勿論
好驚嚇

咁嚴重

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 開心吸收勳章

回覆 ChloeBiluku_FB 的帖子

加油!支持你!我都想轉工,我相信我地會成功架!

禁止訪問

男爵府

BKFinder 發表於 21-6-24 22:22
格殺勿論
好驚嚇

我記得佢了,好在你提醒

珍珠宮

樓主你所想的,想去實現,也想去做,這些都是很正面的,的確很值得去支持你。

但是人真的很現實,一看你的portfolio, 別說約時間見,連見一面都無的機會就大把。

只能祝福你成功

水晶宮

講比你知,我女大學3年級,本課唔係會計,但已考到LCCI 高級。依家係一間本地上市公司做緊會計,一埋位已落手做AR, AP。有個同事都係新黎,冇會計經驗,只考LCCI初級,1個月已冇得留底。

侯爵府

老實講,大公司未必請你,細公司你唔識做full set 更加唔想請你。 我公司屬大型公司, finance 新入職都係讀會計而有大學學位,有相關資歷係好基本要求。做開admin 有多年經驗真係好難轉field 仲要由低做起,呢個真係要好大取捨,所以你都要考慮清楚。

子爵府

虎到金來勳章

樓主加油!

別墅

ChloeBiluku_FB 發表於 21-6-24 22:37

利申:而 ...

你估做會計又好好做咩,有啲咪一樣受admin氣

首頁

尾頁

跳至