時政擂台

跳至

首頁
12345...8

尾頁

伯爵府

其實有無一D黃人, 係真係從心裡面醒覺, 2019年係被媒體, 文宣誤導, 以致做出錯誤判斷, 類似而家大陸有D老人, 年青時做過紅衛兵, 幾十年過去, 真係覺悟, 知道當其時只憑情感衝動去判斷事情. 老來覺得年青時係錯, 係禍害好多人或事.

如果有黃人有呢類悔改, 我覺得還可以交個朋友, 但如果只係膽怯於國安法, 表面係唔出聲, 但其實骨子裡係伺機有所行動, 真係無法再做朋友.

伯爵府

回覆樓主:

我有啲舊同學谷, 黃藍大戰時,偏激果班黃屍已經消失咗

我老友都係黃, 但佢人比較溫和,我地好少講呢個話題, 就算講都係提下,未試過為咗呢啲野嗌過交

伯爵府

2024年龍年勳章

小ice 發表於 21-6-27 11:04
有人會好像我咁嗎?雖然黑暴已過,但對身邊嘅YC唔會同佢哋做朋友,心裡會鄙視佢哋,即使有d YC已低調唔文宣 ...
道不同,無謂勉強,做朋友應暢所欲言,最怕講嘢就住就住

珍珠宮

回覆樓主:

無繼續交往無損失

珍珠宮

2024年龍年勳章

newinewi 發表於 21-6-27 11:50
其實有無一D黃人, 係真係從心裡面醒覺, 2019年係被媒體, 文宣誤導, 以致做出錯誤判斷, 類似而家大陸有D老人 ...

諗法同你一樣! 我身邊有個深黃fd而家好像當無嘢咁,又講一d說話令人覺得佢已知醒,又認同我嘅說話,但我發覺佢係扮出來,其實佢係驚國安法!從佢講嘢就知一二

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

無所謂,交到就交,交唔到就算,反過來,佢地都可能係咁諗

做朋友,唔係做人世,唔好勉強自己

珍珠宮

回覆樓主:

無謂勉強,最終佢地會覺得係自己大方原諒你,並唔係佢地錯,話只係被打壓

伯爵府

小ice 發表於 21-6-27 11:39
已被洗壞腦嘅人已經唔想再做fd
係中學同學,
中學同學有聯絡嘅人只得三個人
大家都珍惜彼此的友誼

子爵府

有人會好像我咁嗎?雖然黑暴已過,但對身邊嘅YC唔會同佢哋做朋友,心裡會鄙視佢哋,即使有d YC已低調唔文宣 ...

一樣,就算家人都一視同人

伯爵府

我嘅黃朋友,全部都係多年來日日夜夜聽收音機,
真係慢慢地俾人洗腦

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

不過係同事就慘d,大家唔辭職,又有合作,咁唯有唔講ed野,fb就skip

珍珠宮

回覆樓主:

理智的,對政府雖不滿但無破壞、無制造仇恨分化、無煽動他人的我可以接受。我認為一個成熟的社會有不同聲音才可以亙相制衡同進步。

我不能接受的係那此躲在背後分化、制造仇恨、作假、煽動人上街犯法,佢就嘆住冷氣叫句加油明哲保身的陰險小人,或人云亦云唔去思考的人,那些我在黑暴時已unfriend哂。我極之討厭偽君子同唔用腦的人!

大宅

無奈我身邊既人都係黃, 佢地一講政治我都唔回應, 但都有keep住聯絡, 唔係就真係無朋友, 但我真係好難認同佢地思維, 其實有時都有種孤單感....

珍珠宮

2024年龍年勳章

白毛毛 發表於 21-6-27 12:16
理智的,對政府雖不滿但無破壞、無制造仇恨分化、無煽動他人的我可以接受。我認為一個成熟的社會有不同聲音 ...

其實我對政府都不滿,覺得政府太多黃人,包括特首添,但我唔係黃,我支持警察除暴安良,但唔支持呢届政府。
身邊黃人除了不滿政府,還有支持歪理,雖則佢哋唔敢出來破壞 ,但心裡默默支持我都接受唔到呢種偽人

eggcake    發表於 21-6-27 22:13

珍珠宮

2024年龍年勳章

violett 發表於 21-6-27 12:28
無奈我身邊既人都係黃, 佢地一講政治我都唔回應, 但都有keep住聯絡, 唔係就真係無朋友, 但我真係好難認同佢 ...

x2,我最終選擇了孤單都不同謀!而且不再沈默!勇於同佢地"抗爭",有理不怕說!我覺得唔可以再比黃人歪理當道!要勇於發聲撥亂反正!

男爵府

好媽媽勳章

明白樓主,我都一樣

只要知道朋友有呢啲立場,就覺得同佢哋好難溝通,無乜必要都唔想見。就算識新朋友時,俾我感覺到佢哋有嗰種態度,我都會自己落閘唔駛再認識落去

我都有猶豫過我咁樣係咪過咗火,但係自己已經活到咁嘅年紀,真係唔想勉強應酬啲唔想應酬嘅人。就當係我自私,只想為自己而活,活得自在便可

eggcake    發表於 21-6-27 22:14

琥珀宮

我身邊深黃,9成信基督教。最近翻一翻網上金句,見到有一句「凡喜愛暴力的人,[耶和華]必恨惡。」——詩篇11:5

但在進入網上聖經,呢段經文變成「狂傲人不能站在你眼前;凡作孽的,都是你所恨惡的。」

https://springbible.fhl.net/Bible2/cgic201/read201.cgi?na=0&chap=489&ver=&ft=0&temp=-1&tight=0

即係《聖經》任人譯,不同人有不同演繹。如果黃人見到,可以解讀為作孽者係中共、香港政府,西方代表佢地嘅上帝係正義。好恐怖呀! 《聖經》可被利用為洗腦工具。終於明白點解身邊啲大部分基督徒點解魔性咁重。唔可以同佢地回復關係,太蠢,好怕失智撐暴嘅人。

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

出黎唔講可以保持見面
出黎亂噏永遠唔使見

龍鳳媽

男爵府

小ice 發表於 21-6-27 11:38
以前我都會咁諗,但而家我做唔到,因過唔到自己良心那關!諗起小黃人嘅歪理,我說服唔到自己當無嘢繼續同 ...
自己中意點咪點囉。做人最緊要開心,無謂勉強扮朋友

珍珠宮

小ice 發表於 21-6-27 12:30
其實我對政府都不滿,覺得政府太多黃人,包括特首添,但我唔係黃,我支持警察除暴安良,但唔支持呢届政府 ...

咁就要睇吓佢哋黃到咩程度。我有啲黃朋友雖唔鍾意政府但都係反黑暴的。咁呢啲我將佢哋界定為理智的黃,我可以接受,但我唔會同佢哋講政治,因為我本來就唔係政治上腦的人,無興趣。我成日都話我哋呢啲普通人,活在核心外圍的外圍,政治的邊都沾唔上,知幾多人同事同真相!靠睇下報紙電視新聞就以為知道?咪傻啦!都係一種偏執,本質上同偏執住黃的係一樣的,只係顏色或取向唔同。我唔想成為一個偏執的人,無論乜色,我想做客觀的人。

首頁
12345...8

尾頁

跳至