自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

男爵府

最大果個先得平時垃圾袋一半咁大,仲要17蚊得10個

我唔反對徵費,但都唔係咁誇張丫

la_source    發表於 21-6-29 10:49

珊瑚宮

2024年龍年勳章

到時d人咪用普通膠袋,或者就咁丟落樓層垃圾桶囉,嘥氣

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

李豆豆 發表於 21-6-27 14:45

唔可以用其他垃圾袋喇
放下自在

子爵府

And 公屋,基層,劏房戶有補貼!最後只有交稅的市民付費

大宅

shannon_fky4186 發表於 21-6-27 14:44
最大果個先得平時垃圾袋一半咁大,仲要17蚊得10個

我唔反對徵費,但都唔係咁誇張丫

我而家好多時都用街市啲膠袋做垃圾袋。。。要特登俾錢買個垃圾袋仲唔環保啦。。。。到時街市買完嘢返嚟啲垃圾袋直接變垃圾,想用多次先等掉都唔得

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

一定會

大厦最後又係要買呢d袋
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

係呀,肯定成街垃圾咖!

我其實接受垃圾徵費咖,但都唔係咁樣嘛

男爵府

crystal媽咪 發表於 21-6-27 14:49
一定會

大厦最後又係要買呢d袋

所以件事實踐上唔work,當好多人都亂咁掉,你捉得邊個?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

shannon_fky4186 發表於 21-6-27 14:50
所以件事實踐上唔work,當好多人都亂咁掉,你捉得邊個?

見到個價同size都嚇親

公爵府

2023年兔年勳章

shannon_fky4186 發表於 21-6-27 14:49
係呀,肯定成街垃圾咖!

我其實接受垃圾徵費咖,但都唔係咁樣嘛

排污費收左過耐,你有無用少左水?

其實所謂用者自負只係借口去收錢,同環保無半點關係。

珍珠宮

wlea 發表於 21-6-27 14:48
And 公屋,基層,劏房戶有補貼!最後只有交稅的市民付費
晤應該補貼,應一視同仁,窮就免費,咁窮就大晒

男爵府

crystal媽咪 發表於 21-6-27 14:52
見到個價同size都嚇親

係呀,原本咁大個既話,都勉強可以接受丫。

老實講,你屋企煮飯煲湯,D豬骨已經…

寶石宮

shannon_fky4186 發表於 21-6-27 14:59

淨係諗起我一袋大家樂外賣都未必放得落就驚

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Amy1974 發表於 21-6-27 14:58
排污費收左過耐,你有無用水左水?

咁膠袋費我真係無比過喎!所以somehow都真係用少左
放下自在

水晶宮

shannon_fky4186 發表於 21-6-27 14:59

煲少啲骨湯,反正冇咩益。

象牙宮

crystal媽咪 發表於 21-6-27 14:59
淨係諗起我一袋大家樂外賣都未必放得落就驚

又抗疫又減廢真係有難度,去starbucks都唔接受自攜杯喇
放下自在

男爵府

Amy1974 發表於 21-6-27 14:58
排污費收左過耐,你有無用水左水?

佢規定每戶每月最多買3包,即係得30個

水晶宮

支持,
連鎖反應,第時產品包裝都減少啲,冇人願意將冇用的包裝帶返屋企。

yeung_ma    發表於 21-6-28 14:04

寶石宮

cattz288 發表於 21-6-27 15:04
又抗疫又減廢真係有難度,去starbucks都唔接受自攜杯喇

好多茶餐廳都唔接受自己帶食物盒拎外賣

象牙宮

crystal媽咪 發表於 21-6-27 15:08
好多茶餐廳都唔接受自己帶食物盒拎外賣

我記得之前有睇過屋宛有廚餘機收廚餘,如果個個屋宛都有,應該幾受歡迎!
放下自在

首頁
12345...8

尾頁

跳至