自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

公爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

遲d實比人投訴咪又係玩完,不如做好回收計劃好過啦!成橦樓得一個回收箱一日都爆哂啦!仲要成星期先有車黎收走,咪攪到成地垃圾。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

其實依家管理處派垃圾袋都冇攞,將街市買嘢嘅袋做垃圾袋,如果要實施垃圾徵費,即係要畀錢買堆垃圾返屋企

琥珀宮

Amy1974 發表於 21-6-27 14:58
排污費收左過耐,你有無用水左水?

其實所謂用者自負只係借口去收錢,同環保無半點關係。

排污費因為真係有污水處理廠,但垃圾徵費仲要比錢買膠袋,完全本末倒置,到時一定成街垃圾,又一堅離地政策
不如直接係差餉加一百幾十,簡單方便好多啦

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章

李豆豆 發表於 21-6-27 17:27
圖書可以free出去俾人
搬屋想一次過掉,真係無時間執比人

子爵府

hohoho2013 發表於 21-6-27 15:15
唔係呀
丟垃圾都有得補貼

我估遲早會,好似租金補貼,輪候公屋又有錢派咁

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

又冇人看守個全層的公共垃圾筒, 用垃圾槽的大厦就根本唔知是那層掉下來.

紙上談兵,很難監察,
一切都係靠市民自律

水晶宮

andyman 發表於 21-6-27 17:41
我見樓下分類箱都係同垃圾一樣處理, 根本無回收, 見著清潔姐姐倒埋一齊, 只有金屬做到回收, 膠樽廢紙已到 ...
每個學期完咗大把廢紙,仲有書,如果樣樣都要徵費真係好貴,我依家都係廢紙回收

子爵府

小晴bbma 發表於 21-6-27 16:46
到時惹埋d 曱甴仲死

有呀29樓(emoji)

goldpiglet    發表於 21-6-28 09:09

大宅

j947 發表於 21-6-27 17:23
收掉垃圾費同時係咪應該提高回收膠樽,膠袋可循環再用嘅價錢?依家回收膠樽點解得0.1,但商人徵收膠袋錢就0 ...

其實比錢回收真係work, 我見屋企附近果個膠樽機成日有人拎一大袋膠樽黎回收, 錢真係一個好好既motivation, 相比以前應該一早去左堆填區....

大宅

andyman 發表於 21-6-27 17:41
我見樓下分類箱都係同垃圾一樣處理, 根本無回收, 見著清潔姐姐倒埋一齊, 只有金屬做到回收, 膠樽廢紙已到 ...

係, 我覺得環保方面香港仲係好落後, 坦白講三色回收桶我都係信唔過, 之前都睇過news清潔姐姐最後都係當普通垃圾掉(其實我公司都係...) , 政府又唔會去監管, 就算平時幾大力宣傳環保, 都係自己呃自己....

而家舊衣我都係捐去救世軍架咋。

禁止訪問

大宅

wewe321 發表於 21-6-27 18:37
政府搞左一個“綠在區區”
回收可以儲分換禮物
可惜好少宣傳冇咩人知

係啊, 其實政府可以係電視賣廣告, 不過佢又無咁做, 不過我覺得就算有宣傳都要有人配合先得既, 之前聽過電台有人介紹呢個儲分計劃, 佢地都係有種恥笑既口吻, 我覺得平時無做開回收既唔會為左佢d禮物去做回收, 反而錢真係有個好大誘因。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

回收物, 很多都冇人買, 仍然掉番去堆填區.因為香港人口少, 回收再造的成本又高,回收再造的廠太少, 根本搞唔起咩成績,我估9成去番堆填區.

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

violett 發表於 21-6-27 18:31
其實比錢回收真係work, 我見屋企附近果個膠樽機成日有人拎一大袋膠樽黎回收, 錢真係一個好好既motivation, ...

係!我d仔女都唔介意拎樽行15分鐘 收返幾蚊雞
放下自在

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Jasmine-4711 發表於 21-6-27 18:49
回收物, 很多都冇人買, 仍然掉番去堆填區.因為香港人口少, 回收再造的成本又高,回收再造的廠太少, 根本搞唔 ...

當有垃圾徵費,大家都會再認真搞下垃圾分類
放下自在

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章

後果可能係成街垃圾!

公爵府

fionstone 發表於 21-6-27 17:14
有d 唔係膠兜,環保外賣盒,pizza 盒
睇下你嗰區有冇"緑在區區"流動回收去附近,佢哋1至7號膠,發泡膠、紙張、硬紙皮、玻璃瓶、小型電器都收,我呢邊約2個禮拜到一次,次次我都儲到2至3個惠康白色袋咁多嘢拎去回收,仲可以計重量蓋印仔換小禮物,你可以上FB關注你嗰區,政府辦嘅

象牙宮

liy7239 發表於 21-6-27 19:03
睇下你嗰區有冇"緑在區區"流動回收去附近,佢哋1至7號膠,發泡膠、紙張、硬紙皮、玻璃瓶、小型電器都收,我 ...

上星期第一次交比佢地,個舊電飯煲同scanner都回收左
放下自在

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

唔係喎, 之前我屋苑有試用, 最大同平時白色大既一樣呀

公爵府

cattz288 發表於 21-6-27 19:08
上星期第一次交比佢地,個舊電飯煲同scanner都回收左
...
我都係呢一兩個月先知有緑在區區,再上網了解,見到可以解決到咁多回收垃圾好有滿足感

首頁
23456...8

尾頁

跳至