心聲留言

跳至

首頁

尾頁

別墅

有冇辦法令自己唔好抱住批評眼光去睇另一半? 情況嚴重到一個動作,一句說話,都會令我覺得對方缷膊、不負責任、自私...

對方辛苦,我自己亦好辛苦。

問題出喺邊度? 我覺得本身大家嘅標準同要求都差好遠,我覺得做一啲基本野係好基本,仲有好多野期望佢會主動關心同以實際行動去幫手。對方就覺得已做左好多但我唔欣賞。

知道要多欣賞少批評,但我腦袋自然反應,改唔到,要用好多力先偶然說服到自己唔好咁諗對方。平日好多時覺得唔開心,盡量忍住唔出聲,唔想嗌交。

死局。睇唔到出路。

大宅

BK Milk勳章

lammy1122 發表於 21-6-28 12:00
有冇辦法令自己唔好抱住批評眼光去睇另一半? 情況嚴重到一個動作,一句說話,都會令我覺得對方缷膊、不負責 ...

你係唔係完全唔愛佢了?

別墅

victoriaicc 發表於 21-6-28 18:42
你係唔係完全唔愛佢了?

唔識講。咩係愛? 理智上我會不斷提自己去忍耐,又或者對方一樣有好多野要忍我包容我。

好想有人話俾我知有咩方法改變自己諗法。因為咁樣大家都辛苦。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

有冇辦法令自己唔好抱住批評眼光去睇另一半? 情況嚴重到一個動作,一句說話,都會令我覺得對方缷膊、不負責 ...

有冇為你做啲嘢或者為家庭做咗啲嘢?

應該都有少少野值得你欣賞

不要從別人的嘴裡去認識我

別墅

crystal媽咪 發表於 21-6-28 19:22
有冇為你做啲嘢或者為家庭做咗啲嘢?

應該都有少少野值得你欣賞

都有。但我會覺得嗰啲係好基本,十年前佢就已經應該要做。

男同女喺家庭嘅角色係咪永遠都冇公平?我見其他女士照顧家庭好甘心樂意,冇怨言,我都想自己好似佢地咁。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

lammy1122 發表於 21-6-28 19:43
都有。但我會覺得嗰啲係好基本,十年前佢就已經應該要做。

男同女喺家庭嘅角色係咪永遠都冇公平?我見其他 ...

其實可以的話大家傾吓
好多女性都有抱怨
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

BK Milk勳章

lammy1122 發表於 21-6-28 19:00
唔識講。咩係愛? 理智上我會不斷提自己去忍耐,又或者對方一樣有好多野要忍我包容我。

好想有人話俾我知 ...

可以舉例一下你哋平時點相處的?
咩事會令妳覺得佢不負責任或推卸責任?

瑪瑙宮

搵婚輔.

首頁

尾頁

跳至