自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

基礎打唔好,小學/中學追晤上,大學都入晤到。快樂童年後又怎樣呢…辛苦十幾年,好過往後幾十年做辛苦工,梁洛c仔除外。

男爵府

2021可愛聖誕B勳章

TingTing 發表於 21-6-28 23:17
基礎打唔好,小學/中學追晤上,大學都入晤到。快樂童年後又怎樣呢…辛苦十幾年,好過往後幾十年做辛苦工, ...
認同。除非佛系唔戒意佢將來讀唔讀得成書,如果唔係,追唔上嘅問題只會愈來愈嚴重

大宅

putellis 發表於 21-6-28 23:09
係呀,我諗佢都算係香港最大型嘅連鎖Happy school

揀得好

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

Charlotte_mom 發表於 21-6-28 21:53
今日我在小一版嘅一個回帖
嚟到呢度答都係一樣

完全認同,因為經歷中!
條路鋪得幾靚,都可能隨時轉變,不停鋪,不停鋪,最終都要睇小朋友自己做化。

男爵府

kamchaibaby 發表於 21-6-28 23:34
認同。除非佛系唔戒意佢將來讀唔讀得成書,如果唔係,追唔上嘅問題只會愈來愈嚴重
...

即使父母唔介意仔女將來讀唔成書,但到仔女將來出嚟社會先發現自己乜都唔識就最可憐了!父母的責任就是要好好栽培仔女

大宅

基礎打唔好,小學/中學追晤上,大學都入晤到。快樂童年後又怎樣呢…辛苦十幾年,好過往後幾十年做辛苦工, ...

認同你

複式洋房

見到你post,都認同愉快童年先係最珍貴...好似我侄仔讀緊九龍塘啟思,功課唔多,學校又提倡小朋友多喺玩耍中學習..其實係香港呢個一直填鴨式教學咁多年既地方好難得

子爵府

putellis 發表於 21-6-28 20:17
同老公因為幼稚園同教育方針,嘈左好多次之後,終於有共識。因為老公有少少焦慮症,好多嘢都好擔心,所以想 ...

你真好!有遠見亦不人云亦云!你先生都非常好,肯妥協!非常難得既好父母!祝你家庭幸福,開心快樂!

珍珠宮

15週年勳章

有智慧

伯爵府

回覆樓主:

其實happy school並不代表學唔到野,只係唔會填鴨式狂谷之嘛。我家小朋友由幼稚園、小學都是happy school,我唔覺得佢程度比人家落後囉,所以樓主唔使擔心,開心愉快童年真係好重要架。
You will never walk alone

男爵府

依個post似九龍塘啟思打手多d都好明顯下

子爵府

你兩夫妻嘅情況同我有啲相似,都係老公比較緊張小朋友學業。不過我小朋友係細B,好多谷嘅幼稚園已經落閘,最後只有happy school收佢。
佢過咗三年吃喝玩樂嘅幼稚園生活,竟然都考到間好唔錯嘅小學,跟住就開始還債嘅生活,不過好彩嘅係個三年有比佢係出面學小小嘢,否則小學生活更悲慘。
所以你揀happy School就要堅持到底,小學、中學一直happy落去。

男爵府

而家時代唔同,童年過分happy後果嚴重happy:

珍珠宮

回覆樓主:

有d軟文feel

珍珠宮

Eunice0203 發表於 21-6-29 06:52

係囉 真係出晒黎。
而家幼稚園都要搵打 手
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

子爵府

子女才剛剛上學就“看破”了未免早点。
同意。求分數不代表唔開心嘅。好似返工辛苦努力工作,但工作以外也可尋找快樂。好多小朋友學業之餘都係happy girl/boy。
父母要培養小朋友EQ, 抗壓力,為他嘗试及為他日作準備。其實happy school vs 所謂早谷的,一直都係家長學前嘅迷思。但後者都未必唔開心嘅。

公爵府

putellis 發表於 21-6-28 20:17
同老公因為幼稚園同教育方針,嘈左好多次之後,終於有共識。因為老公有少少焦慮症,好多嘢都好擔心,所以想 ...

以你c6嘅性格,將來考小一時又會有一番折騰。如果有時間,呢兩年好好train下小朋友。否則如果考小學不理想,我怕你c6發狂。唔好低估考小學嘅壓力。
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

男爵府

貓頭雀 發表於 21-6-29 07:19
係囉 真係出晒黎。
而家幼稚園都要搵打 手

兩個洋房開哂名咁讚 係咪今年收生不足

大宅

貓頭雀 發表於 21-6-28 21:38
分析得好。

但要happy , 首先要夠彈藥: 一係有錢,一係有料。

well said.
學習也可以是快樂的

水晶宮

Eunice0203 發表於 21-6-29 06:52

有同感
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

首頁

尾頁

跳至