自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

但我覺得唔係咁簡單,淨係安排次序都有排嘈,你比人整牆先定整窗先?整地板先定廚房先?是但一樣整好,之後花咗或撞爛咗,入邊個數?我之前都以為行得通,但判頭話比我知係好難,除非爛咗唔使人負責啦

已刪除用户

回覆樓主:

複式洋房

白毛毛 發表於 21-7-1 20:57
可以㗎。好似我上次裝修個設計師,可以一條龍由設計到交樓/可以淨設計/設計加清拆、泥水,水電由佢做,其他 ...
要揾設計公司先做到,咁樣單係設計費都唔平, 仲要另計監工費。 真係要揾師傅一條龍做

複式洋房

藍尾巴 發表於 21-7-2 00:03
如果你自己好熟,可以統籌晒就可以,唔係唔好咁玩,實出事。好多工序之間唔夾,兩間公司邊日入場邊個做咩, ...
如果只係另外揾廚櫃公司同煤氣公司,裝修師傅同廚櫃公司同煤氣公司協調工作程序,係咪都可以?

子爵府

萬事勝意 發表於 21-7-2 00:58
如果只係另外揾廚櫃公司同煤氣公司,裝修師傅同廚櫃公司同煤氣公司協調工作程序,係咪都可以?

...

唔係佢揾番嚟或介绍的,装修師傅唔會代你聯络。

已刪除用户

大宅

我上年裝修就係所有打拆, 水電, 泥水, 舖磚, 基建野係裝修師傅做, 其他換窗, 整石油氣喉, 傢俬廚櫃全部自己搵另外公司做, 咁做好處係可以平d, 但就要自己跟, 除非你另外請人做項目經理和有DESIGNER, 不過呢D都係要比錢人賺。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

萬事勝意 發表於 21-7-2 00:58

...

廚櫃運到時, 呎吋不合, 或台面同電掣位距離太少或個櫃遮住電掣, 兩公司互相推卸責任,又係得個煩字

ps.我自己畫厨櫃、廁櫃、床的圖,冇用設公司

設計公司開價50萬,
自己設定30萬左右.

很多大屋苑都有設計參考圖, 大同小異

首頁

尾頁

跳至