自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

yokulami 發表於 21-12-19 01:30
都係架,總係覺得女仔會比較著數
大家都係級頭個堆嘅話,主科唔會/好難拉得遠,咁音藝呢兩科就 ...

無錯,我正想講呢點

我發現大部分級頭(十名內)都係女仔多

主科成績大家實力差不多,可能英文你高兩分,但數學、常識我又高你一分,咁嘅情況之下,音藝又真係有關鍵作用!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

MerryMe 發表於 21-12-19 10:26
我諗你誤會左我意思,我都係講緊比重呀

應該咁講,如果大家都實力相若(級頭),主科嘅差距都係3分以內, ...

副科都有影響,當然比重無主科咁勁,但都不能忽略
以我姨甥學校為例,官校嘛,比較死板;每年視藝89不離十都係果幾味,所以不少家長係一早搵人教定(黑白掃描、彩色掃描,例牌係膽,學水果掃描就一定考水果,唔會變;再加隻腳就係果個學期學過嘅)
亦識人因為小朋友無學樂器,而特登惡補樂理,只因應付呈分!亦不少進取嘅學生係當比賽咁,一早知定晒syllabus去練定一隻飲歌for呈分試表演用(有學校規定木童笛,有學校自選樂器)

所以真係要及早準備㗎!

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

MerryMe 發表於 21-12-19 10:26
我諗你誤會左我意思,我都係講緊比重呀

應該咁講,如果大家都實力相若(級頭),主科嘅差距都係3分以內, ...

咁我又無話副科唔重要呀⋯⋯
咁如果大家主科都一樣分,當然要睇副科搶分啦,極重要啦
我意思係話,譬如jm話女仔普遍視音叻過男仔,咁我又可以講男仔普遍數學叻過女仔,數學有機會拎足滿分(譬如900分),視音極少可以拎足滿分(300分/200分),咁相對比較,3次呈分試加埋就會好明顯見到主科係非常之重要(當然我唔係話副科唔重要)。
我仔小學都好多男仔視音好叻㗎,女仔數學好叻㗎(我仔小學考級頭嗰啲係男仔多),呢啲都好睇個人既,其實都無話男仔女仔邊個有優勢啲既⋯

子爵府

Charlotte_mom 發表於 21-12-17 09:22
都係果句,官方說法只有123,無細分ABC
加ABC只係方便解說,即band 1之中都有分頭中尾。

想查詢統一派位嗰part,即先處理所有band 1 學生所有30間學校嘅意願之後先,再到 band 2 學生,然後才到 band 3 學生揀嗎?Thanks

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

nicole-wai 發表於 21-12-19 12:20
想查詢統一派位嗰part,即先處理所有band 1 學生所有30間學校嘅意願之後先,再到 band 2 學生,然後才到 b ...

對,所以確認自己個仔女係band幾,非常重要
係band one嘅一定係第一個batch,當然random number 要估估吓(即考30屬band one有機會因隨機號碼靚,而比級一band one派得早)
但如果係band two,就肯定要先等band one生處理完至到自己
所以成日話邊緣人最難玩,因有機會跌band

翡翠宮

牛年勳章

nicole-wai 發表於 21-12-19 12:20
想查詢統一派位嗰part,即先處理所有band 1 學生所有30間學校嘅意願之後先,再到 band 2 學生,然後才到 b ...

係,所以要參考歷屆師兄師姐校內差唔多排名入咗咩學校,而雙數年會再根據pre S1成績調一次。
有時老師都唔可以盡信,有啲學校為保頭三志願率而犧牲學生利益,家長要自己識多啲人搵資料。

翡翠宮

牛年勳章

講開男女表現,我有留意到一兩間女多男少既小學,女仔派得好好但男仔就派得差,就算聯繫中學係女校,男仔都唔可能派位成績差咁遠。
小學階段普遍女仔成熟啲成績好啲,所以以前學能測驗年代係先派男仔。

侯爵府

C.Humphrey 發表於 21-12-19 14:09
講開男女表現,我有留意到一兩間女多男少既小學,女仔派得好好但男仔就派得差,就算聯繫中學係女校,男仔都 ...

你講個間咁似我小朋友個間,係咪東區天主教個間?想問你熟不熟這間學校的情況?

翡翠宮

牛年勳章

小艾美 發表於 21-12-19 14:14

你講個間咁似我小朋友個間,係咪東區天主教個間?想問你熟 ...

yes ar
你個小朋友仔定女?

侯爵府

C.Humphrey 發表於 21-12-19 14:16
yes ar
你個小朋友仔定女?

我個係女,但我見仔真的比較差。好多派慈幼。但我都識好幾個同學校友照比仔讀。
我想問你知不知道如果級60,係band 1定band2?

子爵府

回覆 Charlotte_mom 的帖子

多謝你

翡翠宮

牛年勳章

小艾美 發表於 21-12-19 14:18

我個係女,但我見仔真的比較差。好多派慈幼。但我都識好幾 ...

就係十幾個入慈幼,據聞係老師提議set既保險線
級60應該仲係b1,朋友女級7x自行中學部收咗,但要視乎你女果屆級頭幾多人外闖。

侯爵府

C.Humphrey 發表於 21-12-19 14:21
就係十幾個入慈幼,據聞係老師提議set既保險線
級60應該仲係b1,朋友女級7x自行中學部收咗,但要視 ...

但中學話去到band 2了?

翡翠宮

牛年勳章

小艾美 發表於 21-12-19 14:25
但中學話去到band 2了?

朋友女都係邊緣人,佢上得返中學已經好滿意。同屆級30前好多同學外闖,但失落自行就唯有乙一聯繫位唔想搏。
中學不嬲都係b1尾,有無跌就要用家先清楚,入U率唔算好靚係真,不過好似讀書壓力幾大,都發生過唔開心既新聞。
如果你小朋友仲係初小,努力考好啲插班灣仔/中西女校。

首頁

尾頁

跳至