自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

今日排隊湊放學聽到媽媽們講要預備考中學要小一就開始預備我仲每日俾個女玩 咩都無預備,請問媽媽們點樣幫小朋友預備?係咪要好多獎係手?覺得好大壓力

子爵府

回覆樓主:

你小朋友幾多歲?

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

睇你想知小朋友入咩學校
要入Band 1中學
進取
中,英oral語文好必需
運動有校外比賽獎項必須
音樂演奏考試校外比賽必須

想有入埸卷
校外朗誦比賽獎項最好有頭3名

水晶宮

小熊heart 發表於 21-7-8 18:46
今日排隊湊放學聽到媽媽們講要預備考中學要小一就開始預備我仲每日俾個女玩 咩都無預備,請問媽媽 ...

發掘下專長都係好事,我識人成績係band 3
但打波打到外國攞獎,女拔收咗⋯
成績好到不得了就唔駛擔心獎唔獎啦!
我自己就唔識咁諗,小朋友玩玩下就高中

有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

琥珀宮

今日排隊湊放學聽到媽媽們講要預備考中學要小一就開始預備我仲每日俾個女玩 咩都無預備,請問媽媽 ...

狂比佢睇書,不論中英文

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

升中預備對於我系孩子責任感、 守時、自律、親子關係……
上到中學眼界闊、孩子多左自己諗法、家長要學接納意見、好溝通方式先可以安全過度青春期

九月大仔升中四、細仔升中二

珍珠宮

我幾個都無準備太多,
五六年級呈分考好D就可以,
眨下眼都高中了#b1a中學

男爵府

little_monkey 發表於 21-7-8 18:48
你小朋友幾多歲?

早晨
小朋友7歲

男爵府

arale1668 發表於 21-7-8 18:53
睇你想知小朋友入咩學校
要入Band 1中學
進取

早晨
聽你咁講,都有壓力唯有做得幾多係幾多

子爵府

我女一樣無咩証書,運動零參予,我只有唯一一張5級琴,無報任何面試班,靠少少運氣入咗B1中學!

珍珠宮

畀面勳章

kcpak 發表於 21-7-9 06:02
成績好到不得了就唔駛擔心獎唔 ...

Me 2
諗住俾仔女有快樂既童年
到5年班聽升中講座
先推呀仔去英文朗誦

龍鳳媽

珍珠宮

畀面勳章

小熊heart 發表於 21-7-9 07:49
早晨
聽你咁講,都有壓力唯有做得幾多係幾多

我就係諗住俾仔女有快樂童年
過來人身份
怪不得身邊啲屋企人,朋友
同小朋友武裝18般舞藝

發掘下小朋友興趣
儘量俾佢參加學校課外活動
跳舞,跳繩校外賽有獎狀
校外鐵人耐力賽
中學自行晒冷
學校睇成績外
呢啲就係本錢
龍鳳媽

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

成績保持band one, 靠派位入band one中學機會大.

體藝果D, 純為興趣. 畢竟體藝也講天份,.

子爵府

小熊heart 發表於 21-7-9 07:48
早晨
小朋友7歲

你覺得你了解小朋友的長處嗎?七歲小朋友應該俾你見到佢的強項或preference
例如非常喜歡看某類圖書,非常喜歡音樂,非常喜歡scratch
從他的長處,你可以計劃到他大約讀哪類或哪band 的學校嗎?

若你是目標為本,你可以大約九月開始,看看一些中學收生介紹/要求,推返轉頭,計劃下小朋友點樣入那些學校。小小建議,到他做portfolio 時,基本上三年級以前的獎項,都不會提及了

如果你是過程為本,就按他長處俾佢發揮。重點就如樓上有jm講,培養他的態度和堅毅

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章

maymay220hk 發表於 21-7-9 06:14
升中預備對於我系孩子責任感、 守時、自律、親子關係……
上到中學眼界闊、孩子多左自己諗法、家長要學接 ...

認同

公爵府

你小朋友七歲就咁快諗升中?我仔9歲升小四我都未諗,我覺得比佢有個快樂童年緊要啲,佢有學樂器同上英文班,因為佢自己有興趣,我哋冇逼,其他冇啦!我身邊嘅朋友成日話我懶,阿仔太得閒
如果真係為升中,我諗打好個基礎上高小備戰呈分試已經好夠,我估咋

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

睇你有冇目標咩中學,當年我仔小1時,已經有家長講要個仔入地區名校(全港10名以內),咁人地真係花好多精神時間同金錢去谷佢,十幾樣興趣班,每主科都專人補習,好多人係幼稚園已經開始計劃定。
我就係隨遇而安的,所以同果類家長冇咩2句(因為佢地多數講成績,補習既話題)
升中我想比個仔自己揀下先,始終係佢讀,所以唔會迫佢谷行入top果d。
試過帶佢去地區top2果間,佢1聽到間學校冇樂團,即刻拉我走啦。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我都識幾個成績 B2-3 靠踢波、打波、游水入了 DBS、St. Jo、LS,聽聞讀到差唔多年年求校長俾佢升班
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

其實咁樣入讀B1學校,個小朋友好辛苦
讀書一定唔得,靠隊友亦好難融入學校生活
記得細個F1時有個同學靠游水成績入讀當年嘅中學,上堂英文都聽唔明,功課自然差。老師、同學都盡量幫佢,但真係完全追唔上,滿江紅嗰種,最後讀了一年就被勸走。不單折騰,個同學仔自己都冇噻信心,由好開朗嘅陽光型,到學期末變到好沉默。現在做了父母,真心覺得,何必呢?小朋友嘅性格才是一生嘅本錢。

大宅

我女幼稚園開始學琴,芭蕾舞。學術完全冇學定啲咩,小一咩都唔識,初小冇補習,淨係測考前溫書,成績中上。又冇報任何比賽

上左4年班先學英文,今個暑假會補埋數學
,參加左校際音樂節比賽

佢有個愉快童年同適應期,循序漸進

另外,我女好鍾意睇書,中英文都睇

首頁

尾頁

跳至