自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

如果唔洗負責家中日常開支,會揀1。
如果要兼顧家中日常開支,便揀2

子爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

同你用邏輯分析下
1 係依家做緊嘅工,咁應付日常開支之後有冇錢剩低來做儲蓄?如果有,儲蓄嘅錢而家有幾多,萬一今年12月之後呢份工冇咗,你儲落嘅錢或者你本身嘅儲蓄,可以支撐你幾耐先搵到接近現在嘅人工水平?
萬一新工人工低,又同2 一樣咁困身,就算福利相同,你係咪都接受到?

2 絕對困身,但係提供你兩年內固定薪酬水平,呢份工有冇機會加薪?如果冇嘅,你就要考慮呢份工會唔會令你少咗時間同自己嘅小朋友相處,因為佢升咗中學,可能學業同埋其他方面萬一出現問題,你可能因為呢份工而會顧此失彼!

你話家庭係其他方面嘅支出係其他家庭成員負擔,萬一佢將來負擔唔到,咁你有咩打算?講到尾就係而家手頭嘅積蓄可唔可以俾你去做啲風險動作!

仲有,最緊要係你本身工作能力,同埋你對未來香港嘅經濟點睇,有冇信心自己喺未來無論冇咗邊一份工都可以搵得返!

家庭照顧同穩定長期收入,就係你要去考慮嘅。

瑪瑙宮

隨時揾到 2 就 l

男爵府

自由

公爵府

littlehei2008 發表於 21-7-11 03:38
背景:小朋友讀中學、家中只有我在職(但沒有太大的生活負擔,因為已經供完樓)
1)18K 全職合約(去到今年1 ...

2)
1吾穩陣

別墅

littlehei2008 發表於 21-7-11 03:38
背景:小朋友讀中學、家中只有我在職(但沒有太大的生活負擔,因為已經供完樓)
1)18K 全職合約(去到今年1 ...

首頁

尾頁

跳至