自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我想問,我租左三層村屋俾人,咁定時都要吸糞。
尋日個地下個新租客話沖唔到水,跟住要我即刻搵人吸糞,個租客搵個間吸糞公司因為可以即刻黎到,因此,收價貴左成千幾二千蚊,正常價係二千蚊,個租客要我即刻,幫佢搞。結果發現D 租客成日將d 狗屎垃圾,毛巾倒去馬桶,吸完糞,仲要通渠,結果洗左我成6000幾蚊。

我同租客講話要佢地負責番,有租客話呢個化糞池係業主,係結構問題,佢唔會俾錢。
咁其實如果租左俾人,吸糞既費用係由邊個負責,

珍珠宮

回覆樓主:

如果租約有寫,跟租約。如無,屋的設備是業主負責,但是租客要正常適當使用,
正如手機保養條件有一項,不包括人為損壞一樣道理。
如不恰當使用,就有爭辯空間,可告上小額錢債處

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

但你點知係低層個租客掉嗰啲雜物落廁所?我曾經就係同你低層個租客一樣,廁所成日塞,有時仲會塞到湧上黎,好困擾,業主搵人通化糞池,又係搵到好多垃圾,但我地絕對無人掉垃圾落廁所,樓上兩層亦好肯定話佢地無,垃圾包括樽仔,木頭,點會掉哩啲落廁所,業主都無計要出錢搵人搞掂

公爵府

polliebb 發表於 21-7-11 09:42
但你點知係低層個租客掉嗰啲雜物落廁所?我曾經就係同你低層個租客一樣,廁所成日塞,有時仲會塞到湧上黎, ...

咁神奇?咁d垃圾係邊到黎?

珍珠宮

虎到金來勳章

Bibibut 發表於 21-7-11 09:45
咁神奇?咁d垃圾係邊到黎?

真係唔知,師傅話可能太滿湧番轉頭,我就唔知化糞池係咪仲有其他地方嘅野會沖落去,我地低層就肯定絕對無掉垃圾落去,我地低層仲係受害者,我就一定唔會肯出錢

複式洋房

回覆 polliebb 的帖子

咁如果冇垃圾,化糞池一定有滿一曰,都要吸糞,但d 便便係租客,係咪都要業主俾?

珍珠宮

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

Wwkwok 發表於 21-7-11 09:16
尋日個地下個新租客話沖唔到水,跟住要我即刻搵人吸糞,個 ...

唔清楚邊個負責。
但你個邊未改到大渠直走嗎?即係以後唔需要吸糞 。
我做咗一年多,已經唔需要需要揾人吸。做個時每層用幾千搞掂,免左好多後顧之憂。
珍惜 感恩
You got this!!

大宅

Wwkwok 發表於 21-7-11 09:57

咁如果冇垃圾,化糞池一定有滿一曰,都要吸糞,但d 便便係租客,係咪都要業主俾? ...

珍珠宮

虎到金來勳章

咁如果冇垃圾,化糞池一定有滿一曰,都要吸糞,但d 便便係租客,係咪都要業主俾? ...

住過10幾年村屋,未試過係租客負責囉

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我了解都係業主比,但如果你租之前講明係租客比就佢比,但一般慣例係業主比。
日本の平安を祈ります

珍珠宮

正常吸糞係業主負責無錯。
不正當使用引致塞渠就係做成塞渠的住戶賠償。但你根本唔知邊戶,點追?
我係你唯有續租時打埋通渠呢條數入去租金到算,費時煩。

水晶宮

回覆樓主:

化糞池唔止一戶用,就冇可能由某一戶承擔,業主必需預算這筆費用及安排處理,羊毛出在羊身上,理論上租金已包括在內,業主及租客亦要主意租約條款。

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

三層都係出租,咁梗係業主比,其實都唔係成日要吸,化糞嘛!不過如果租客成日亂掉野入馬桶,就比警告,話比佢知再係咁會收番佢錢同租約滿唔會再租比佢。

伯爵府

Protea 發表於 21-7-11 11:22
三層都係出租,咁梗係業主比,其實都唔係成日要吸,化糞嘛!不過如果租客成日亂掉野入馬桶,就比警告,話 ...

咁樣同佢講完,業主應該到時候會收到一間爛屋。喺度住緊都可以丟毛巾入廁所。正常點都唔會啦。呢d租客有品極有限。打爆晒間屋拍拍蘿柚走都唔出奇。

伯爵府

回覆樓主:

化糞池一定係業主負責啦

公爵府

牛年勳章

Wwkwok 發表於 21-7-11 09:16
尋日個地下個新租客話沖唔到水,跟住要我即刻搵人吸糞,個 ...

如果租約冇寫明,吸化糞池係業主責任,至於塞渠,以我理解,租客有責任要正常使用,所以通渠係租戶自己負責
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

伯爵府

我條村早幾年已經轉左用乜乜中央渠之類…
當時要比一筆費用
跟住之後不用再吸糞了

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 畀面勳章

回覆樓主:

照計業主俾,除非一早講明。
但啲人唔係自己屋,咩都掉落去。
毛巾我當你唔小心倒左落去,咁M巾個啲呢

男爵府

吸糞一定係業主比㗎啦,我樓下兩層係租客,中層佢哋好衰,養咗隻長毛狗,將啲狗毛推晒落去廁所度,最終喺廁所塞到嘔返出來,連下低嗰層都塞,最終搵人吸糞通返,都要成$2100, 依家好啦中層嗰家人搬走咗啦,樓下業主話以後都唔俾租比養狗嗰啲人

公爵府

牛年勳章

MC(TIGER) 發表於 21-7-11 12:37
照計業主俾,除非一早講明。
但啲人唔係自己屋,咩都掉落去。
毛巾我當你唔小心倒左落去,咁M巾個啲呢 :igi ...

3層共用去水渠,首先要確定係邊層住客整塞先得
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

首頁

尾頁

跳至