自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

男友屋企電費我交開,屋企都喺幾百尺,秋冬好啲只需6百幾或9百幾,但一到夏天期期都2千幾

其實屋企幾錢電費先正常,身邊朋友屋企都無咁貴

大宅

回覆樓主:

點解要你交電費?唔係佢哋比錢一定唔會幫你慳啦

水晶宮

bigballbaby 發表於 21-7-14 18:30
男友屋企電費我交開,屋企都喺幾百尺,秋冬好啲只需6百幾或9百幾,但一到夏天期期都2千幾

事關佢屋企用電 ...

港燈 or 中電?

男爵府

2024勳章 虎到金來勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

我屋企夏天都交大約$2500

象牙宮

點解你要負責交電費?

珍珠宮

公道講句
今年夏天非常熱
一期二千幾好正常
如果有五、六百呎,算平添
焗病咗,醫藥費仲貴
Btw,未入門,唔洗幫男朋友交佢屋企電費
交得就唔好理人哋點用電
好肉酸的,一係就唔好幫手交
吃力不討好

珍珠宮

人地屋企點用電,關你乜事,邊個叫你交?

珍珠宮

回覆樓主:

燈嘅用電非常低,有限錢,主要係冷氣用電多。
相信當初商量過先會係你負責電費,如果而家唔同意,一係再傾過,一係唔好住人哋間屋。

水晶宮

事關佢屋企用電 ...

兩千幾係港燈還是中電?

留意屋企舊電器,例如舊式冷氣機。新機能源效益較佳,換機後電費明顯減。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

set 個max limit,過額部份由他或家人負責番,
否則如他們慷他人之慨, 夏天長開冷氣24小時, 5/6千元閒閒地

不如你俾家用fixed amount.
在他家食、住等要分擔.

但如男友冇計劃結婚的話,
得罪d講你只是分擔他家開支的SP.
sorry,我不是想侮辱你,
我怕你俾人呃.
過多幾年,他大腳一伸趕你走,你點算?
你set time limit結婚,否則搬走.

女人青春有限,不要浪費在冇承擔的男人身上.

用戶要求終止服務

牛年勳章

我地一期電費都二千幾,因為開冷氣多,唔係交電費嗰個係唔會慳,我 c6 都無咩慳電概念,佢會當離開間房熄電器係我 set 嘅家規。99 佢地用電仲誇張,唔係自己出錢,完全唔覺咩係貴,好在換咗戶外燈做太陽能,叫慳些少。
其實我覺得交男友屋企電費好奇怪,你喺度住?
未經許可,請勿轉載

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

我估樓主是同男友同居?所以要負擔電費?

我屋但港燈,今期都要差不多900電電費,如果用中電兩月一期電費計的話,我們一家4口要1800元兩個月,仔女在屋企,瞓到12點起身先熄房冷氣(2間房),下午2點零轉開廳冷氣到夜晚10點,之後3間房一齊開……

夏天,係甘上下貴

伯爵府

2018復活節勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

咁你未去男朋友屋企住之前,你自己屋企嘅電費又幾多錢呢 , 你覺得貴就唔好喺人哋屋企住,返自己屋企住幫阿媽交電費啦
:-) :hammer: :verycold: :chair: :sm:

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

樓主應該係做繳費呢個動作
唔係自己比錢交

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

點解要你交?明知有人會交,睇怕唔會慳住同你用!
固定一筆家用吧la!

子爵府

事關佢屋企用電 ...

厦天2千幾3千正常

伯爵府

如意吉禪 發表於 21-7-14 18:37
點解要你交電費?唔係佢哋比錢一定唔會幫你慳啦

可能…半同居甘,邦手交吓雜費。

子爵府

最關心BB問題熱投勳章

回覆樓主:

你喺佢屋企住同居,所以比電費當家用?你一個月住幾多日,仲有咩野要你比或者比幾多家用?
如果你係長住又食飯,每月比三四千都唔多。趁仲未結婚,改變你比男家家用既模式,如每月比一個梗數,如三千;其餘你男友同佢屋企人傾同夾。
同埋真係唔建議你喺男友家住,一黎人地睇你唔起,二黎第時結婚生仔後想走就唔係咁易。
如果唔係長住,只係一個月幾日,咁就唔駛比;要比都係你男友比,最多你比d佢當分擔。

伯爵府

事關佢屋企用電 ...

我(長老)家,也要$2千一期(中電)。後生(弟妹)吾會特別慳用(但有時不在家瞓),長老白天/夜晚瞓覺都有開吓…。
我自己就$3OO內(港燈),一部1匹。

珍珠宮

夏天長期開冷氣,二千好正常,尤其佢唔刪冷氣長開...
無份交電費,係唔會幫你慳錢...
其實未結婚唔介意同居,但同居要同人地呀媽兄弟姊妹一齊住就唔係咁好...
而且如果同居既話,你需唔需要俾其他雜費?如除咗電費,其他野唔洗俾,咁我覺得都ok,你出去住唔止呢個數...

首頁

尾頁

跳至