在職全職

跳至

首頁

尾頁

男爵府

有冇HR 的JM 給一些建議

另一Dept阿頭同我傾想我過去幫手, HR開出來的可以俾現在的多十多個percent, 嗰個dept每個staff 都一腳踢
轉過去不是升職,現在的dept做了很多年,想發展新的範疇

考慮的是同新dept line manager 夾唔夾到同埋怎樣處理現時dept的人事調動

大宅

MommyPanel勳章

回覆樓主:

你想唔想轉過去,如果有人工加,why not change

複式洋房

到新環境,當學習新知識

瑪瑙宮

點解個個唔叫叫你?

珍珠宮

內部調職最重要係唔好燒橋
你直屬上司是否知道同支持好重要
如果公司夠大,呢個對自己事業發展係最安全嘅安排

瑪瑙宮

hihamham 發表於 21-7-17 13:02
有冇HR 的JM 給一些建議

HR開出來的可以俾現在的多十多個percent, 嗰個dept每個staff 都一腳踢
轉過去不是升職
...

尼個有 d 奇怪, 比多十幾個 percent 你, 咁點解佢唔益下面幫開佢手果 d 下屬? 或者再請個又平又正的, 而家要人唔難又可以压價都有人黎做.

如果你多左錢過去, 其他人就會唔妥你. 你現時上司比人少左個人頭, 佢咪又係要請人.

只係問下, 因為我諗唔明, 點解要咁複雜.

男爵府

回覆 Nancy20090615 的帖子

呢個位之前已走左几個,個Dept head 同我有工作的合作而且呢個dept未set up前,de野其实係我dept同另一个devision分擔,個dept新開,全部新請,成日俾其他dept老點而HR同我幾熟,佢有同我分析,最大挑戰係個line manager,佢知佢做野作風,走左兩個好大因為係個line manager同分析好同唔好,而我走左去第二度,係唔系都要請人

最后我都係婉拒,因為我自己Dept 个阿頭俾左好多機會我,bonus同加人工也比前幾年多,成team 都work 得舒服沒有什么政治

大公司咁多人,不敢講自己優秀,但係我係唔會交行貨的,無講到的其他原因是我要照顧小朋友
魚與態掌。

首頁

尾頁

跳至