美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

大宅

敏感測試應該怎樣選擇 ?價錢由二千幾至六千不等。

最近皮膚又敏感起咗紅色一達達,睇普通科醫生話不是濕疹、不是癬只是敏感,食完藥搽類固醇好返冇幾耐又出過,好困擾; 以前沒有戴口罩也試過, 有時兩三個禮拜會自己好返。

我對食物應該沒有敏感,只知有鼻敏感,一冷一熱(焗)好容易打乞嚏流鼻水, 身體過熱會敏感不停流鼻水, 好怕夏天出街、做劇烈運動、沖涼洗頭(冬天),會不停打乞嚏流鼻水,再唔降溫會蔓延去到眼 - 眼痕眼腫,對熱敏感救命呀,唔知應該做邊種敏感測試適合?

大宅

有人做過敏感測試嗎?

珍珠宮

anabbb 發表於 21-8-23 12:33
有人做過敏感測試嗎?

我喺三個月前做咗一個食物敏感測試,佢係延遲性的測試。 我揀嗰間化驗所總共測到220種食物,共$4000,因為公司有得claim全數,所以無所謂, 你可以check下你公司有冇得claim? 至於有些食物,自己以為冇食過,但點知都測到。 我揀嗰間公司做,最主要因為食物的coverage夠多,反正都係抽一次血去驗。

珍珠宮

可愛教主2 發表於 21-10-2 20:23
我喺三個月前做咗一個食物敏感測試,佢係延遲性的測試。 我揀嗰間化驗所總共測到220種食物,共$4000,因為 ...

不過好似話經會員介紹會有88折。 你有興趣就pm我啦,畀小$480。

大宅

可愛教主2 發表於 21-10-2 20:24
不過好似話經會員介紹會有88折。 你有興趣就pm我啦,畀小$480。
Thank you! 麻煩你pm我呀

請問測試220種是否全部食物?
我也問過IgE測試,送意大利化驗,接近$6000,可測到175種,除了食物,還有動物、昆蟲類及吸入性如塵蟎 、霉菌、植物類等。

珍珠宮

anabbb 發表於 21-10-3 02:06
Thank you! 麻煩你pm我呀

請問測試220種是否全部食物?

我測試嗰間果plan有220種全部都是食物, 沒有環境物如塵蟎等測試。 佢有其他plan會包含環境,但我沒有做過測試。
而跟你不一樣,我是igG測試, 中文叫延遲性食物過敏測試。 佢都有即時性測試提供。 不需送到外國化驗。 一星期有結果。 會有營養師一小時跟進。 我就把握那一小時勁問佢問題。

我本身有試過出風癩,雖然唔多次數。 至於濕疹就少少啦, 唔算多。 再加上我想試減肥,check下唔同食物對我身體的過敏程度有什麼大的影響,所以我就選擇做延遲性了。

珍珠宮

回覆樓主:

坊間唔同公司,有唔同食物敏感測試。我比較過呢一間有220種食物,比較多,價錢$4000尚可以。 因為公司 醫療保險可以claim盡,所以我又覺得可以試下。

大宅

可愛教主2 發表於 21-10-2 20:24

有興趣,可以pm嗎

珍珠宮

車厘子bb 發表於 21-10-10 23:26
有興趣,可以pm嗎

冇問題,pm聯繫啦

首頁

尾頁

跳至