自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

奶奶過左身,會係殯儀館出殯,所有儀式會全套做哂,我姑奶叫我地係殯儀館著全黑普通去街衫褲就可以,佢話唔會披麻帶孝,同套衫褲佢話著完,可以洗返再著. 但我屋企人同朋友都話應該著白色衫褲,同套衫褲唔可以帶返屋企,會唔吉利,再問姑奶,佢又話佢都唔識,我應該信邊個?thx

珍珠宮

chumimibbmama 發表於 21-7-20 22:27
奶奶過左身,會係殯儀館出殯,所有儀式會全套做哂,我姑奶叫我地係殯儀館著全黑普通去街衫褲就可以,佢話唔 ...

以前全套喪服會燒架,之後演變到脫孝就掉在火化埸的垃圾桶

象牙宮

回覆樓主:

自己去程就著素色服,到左殯儀館就會換全新白衫白褲(自備或agent會收錢幫你準備好),披麻戴孝進行儀式,如果當日到火葬場就會火葬場掉走,著返自己素色服,如果第二日先火化就離開殯儀館前先換返自己素色服,keep白衫褲第二日著(多數keep殯儀館內),按完火化制就掉走白衫白褲!如果係天主教基督教徒就全身黑色可以

大宅

回覆樓主:

全黑應該係行天主基督教儀式,白色會係中式佛道儀式。

大宅

好媽媽勳章

無話可說 發表於 21-7-20 22:44
自己去程就著素色服,到左殯儀館就會換全新白衫白褲(自備或agent會收錢幫你準備好),披麻戴孝進行儀式, ...

姑奶話唔披麻帶孝,所以全程唔會著白色衫褲係面,同第2日係上山土葬,咁套衫應該點處理?

我哋個小豬b叫庭浩豬, 小豬係我哋嘅至愛!
我哋永遠都咁愛同會保護我哋嘅小豬bb!
小B豬 : 媽咪, 爹哋錫哂你! 我哋係豬豬family!

子爵府

回覆樓主:

我老爺走我哋全白色。完哂儀式係火葬場即埸除和掉。之後上車出發去食 解穢酒

大宅

好媽媽勳章

眼核 發表於 21-7-20 22:46
全黑應該係行天主基督教儀式,白色會係中式佛道儀式。

奶奶應該用佛教儀式,因為請人黎唸經,所以姑奶話著黑色衫,我覺得好奇怪

大宅

好媽媽勳章

41009022009 發表於 21-7-20 22:52
我老爺走我哋全白色。完哂儀式係火葬場即埸除和掉。之後上車出發去食 解穢酒
...

我屋企人同朋友都係咁講,但因為奶奶土葬,唔知有無分別

禁止訪問

伯爵府

虎到金來勳章

chumimibbmama 發表於 21-7-20 22:27
奶奶過左身,會係殯儀館出殯,所有儀式會全套做哂,我姑奶叫我地係殯儀館著全黑普通去街衫褲就可以,佢話唔 ...

我老爺出殯我們都係著自己衫褲鞋襪不是全白全黑,是自己平時著開既素色守夜果日我都就咁冇帶衫去換.
在我的字典裡,只有歡樂而沒有憂愁,小人們做什麼都影響唔到我  

公爵府

BK Milk勳章

chumimibbmama 發表於 21-7-20 22:54

親人應該係全套白。

公爵府

chumimibbmama 發表於 21-7-20 22:53
奶奶應該用佛教儀式,因為請人黎唸經,所以姑奶話著黑色衫,我覺得好奇怪
...

咁你姑奶唔識,佢又唔問幫你哋搞殯儀嘅“南磨”佬着黑定着白?

我就冇所謂,搞手話着黑咪黑,着白咪白囉。但我着完一定唔會帶套衫返屋企。

男爵府

chumimibbmama 發表於 21-7-20 22:53
...

你姑奶係咪自己信教所以唔披麻穿黑色?

大宅

好媽媽勳章

至愛朱古力 發表於 21-7-20 22:56
我地都係著黑衫黑褲,師父都叫我地可以平時照著番,去飲解穢酒前,換番件紅色tee就得
...

如果無解穢酒,係咪著返屋企都可以,之後洗乾淨就可以再著?

大宅

好媽媽勳章

hhmum 發表於 21-7-20 22:57
我老爺出殯我們都係著自己衫褲鞋襪不是全白全黑,是自己平時著開既素色守夜果日我都就咁冇帶衫去換.
...

兩日都係咁著?

男爵府

chumimibbmama 發表於 21-7-20 22:54

土葬都會化寶。外面果浸可以化埋。

大宅

好媽媽勳章

popofat 發表於 21-7-20 22:59
你姑奶係咪自己信教所以唔披麻穿黑色?

唔知喎,佢只係叫我地跟佢咁著,所以有d R頭

琥珀宮

...

網上查佛教殯儀,家屬的喪服為長袖黑色衣鞋,並以素色佛珠做為「帶孝」

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

我爸爸當年無教儀式,我地全部人著平時嘅黑衫黑褲,之後好似平時一樣洗番再著

珍珠宮

chumimibbmama 發表於 21-7-20 22:59
如果無解穢酒,係咪著返屋企都可以,之後洗乾淨就可以再著?

果個係英雄宴

首頁

尾頁

跳至