自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章

仲有fb,youtube有d香港人冷嘲熱諷⋯⋯取笑中國?
作為一個人類,自己做左d乜?
有冇捐錢幫助災區?

又或者為災民祈禱、念經?

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

估係對一個國家既心理投射,所以講咁唔同情心既說話

翡翠宮

畀面勳章

經過呢兩年,我睇到呢個世界真係有現眼報,講刻薄無良說話的人會自作自受,無需理會,做好自己就得。
日日是好日

翡翠宮

畀面勳章

oceandeepsea 發表於 21-7-24 09:38
估係對一個國家既心理投射,所以講咁唔同情心既說話

其實只不過是這些人黑暗心底的自我投射

日日是好日

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

做人原則,不要跟弱智及非人性物體說理

珊瑚宮

mother904 發表於 21-7-24 09:42
經過呢兩年,我睇到呢個世界真係有現眼報,講刻薄無良說話的人會自作自受,無需理會,做好自己就得。 ...

超認同
睇吓個班人, 要找數了,就知呢個世界係有報應的

子爵府

經過呢兩年,我睇到呢個世界真係有現眼報,講刻薄無良說話的人會自作自受,無需理會,做好自己就得。 ...

非常同意!

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

mother904 發表於 21-7-24 09:43
其實只不過是這些人黑暗心底的自我投射

都係,但會多左,可能直接講一件事想講既野,唔得,可能會犯法,所以就係另外一件事入面,講埋晒依d黑心說話

我係度諗近期追星都可能係咁

伯爵府

回覆樓主:

又唔係要呃like.
重乜要公開講比大家聽?
行善係一種發自內心嘅行為。無需同人大事宣揚!

伯爵府

100%agreed!!
呢兩年來見到呢啲「不平事」由好嬲好嬲,同人抝到面紅耳赤,到而家睇化晒,當呢班無知生物透明,無需為呢啲小人上心!

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

搭咀一問,我想用wechat pay 捐款,但大陸錢包無餘額,可以點增值?無大陸銀行戶口

男爵府

2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章

oceandeepsea 發表於 21-7-24 09:50

都係,但會多左,可能直接講一件事想講既野,唔得,可 ...

咁真係好黑心!

男爵府

CrabPincers 發表於 21-7-24 10:17
搭咀一問,我想用wechat pay 捐款,但大陸錢包無餘額,可以點增值?無大陸銀行戶口
...

應該唔得,我都係朋友幫手用wechat china捐。

但民建聯好似有得香港捐

男爵府

...

From 葛珮帆 的whatsapp:

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=359288958886655&id=100044166622950

【一方有難 八方支援】民建聯發起籌款 賑濟河南災民

據今日河南省應急管理廳消息,7月16日以來的強降雨已造成河南省103個縣( 市、區)877個鄉鎮300.4萬人受災,因災死亡33人,失蹤8人。

河南災情觸動人心,香港同胞雖不能到災場協助救援,也可通過捐款形式表達對河南災民的支持。

民建聯現發起籌款,賑濟河南災民,籌募得來的善款將經由中央政府駐港聯絡辦公室轉交河南省相關部門。

捐款戶口號碼:中國銀行 012-721-1-015168-1
戶口名稱
(中文) :民建聯社會服務有限公司-賑災專戶
(英文) : DAB COMMUNITY SERVICES LTD-DISASTER RELIEF A/C

籌款截止日期:2021年7月31日

#一方有難
#八方支援
#河南挺住

伯爵府

...

如果有qr code 都可以捐,但無証書。

男爵府

Bloomberg 發表於 21-7-24 09:57
又唔係要呃like.
重乜要公開講比大家聽?
行善係一種發自內心嘅行為。無需同人大事宣揚!

可以鼓勵更多人集氣祈福?

自己做好自己本分便可

珍珠宮

...

下面呢個貼有分享方法,可以用香港微信捐款比鄭州紅十字會,或者河南省慈善總會。捐款會兌換為港幣支付,無需內地銀行戶口。

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=23485505

珍珠宮

回覆樓主:

幫同胞發自內心,不需要他人認同
總有些人喜歡幸災樂禍,他們自有報應

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

香港都有得捐,可以在香港捐,對大陸的善款,有幾多到災民手,都係無咩信心,所以都捐幾個團體,分散些.

男爵府

...

我也如是,WeChat pay綁credit card又唔成功,攪唔掂!

首頁

尾頁

跳至