自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

alicewong18 發表於 21-8-1 10:39
宜家啲社工hea 做!

唔可以話hea做,只係見太多假離婚,假嘈交,而叫社工同佢地特快分戶
所以而家社工無呢個權
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

公爵府

junzi_HK 發表於 21-8-1 00:14
最北嘅公屋係沙頭角喎!要有禁區紙先入到。我印象中環境都幾唔錯喎。

TSW最入

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

brother4 發表於 21-8-1 13:55
朋友孩子18排現差不多3O未上樓(單身)

18歲排單人果啲,起碼30年以上,因為跟年紀計分
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

公爵府

wingwing915 發表於 21-8-1 05:35
我今年2月岩岩上樓,5人家庭等左8年半,3次都派天水圍比我,但我平時要照顧我老豆+湊3個小朋友返學放學(屯 ...

你好彩啊,屯門咩邨?

珊瑚宮

2024年龍年勳章

baofankan 發表於 21-7-31 23:57
睇你幾多人同選邊區,普遍2人最快,大約3年左右,3人大約5-6年,4人以上大約8-9年,自己上某d公屋討論區跟 ...

2人邊有咁快,依家2人都要6、7年啦

珊瑚宮

2024年龍年勳章

bbyou 發表於 21-8-2 00:14
TSW最入

天水圍係新界西,唔咪新界北喎

公爵府

李豆豆 發表於 21-8-2 00:27
天水圍係新界西,唔咪新界北喎

係咩?我以為TM先係新界西添

大宅

bbyou 發表於 21-8-2 00:16
你好彩啊,屯門咩邨?

富泰邨呀….
其實當初房署有誤導我令我冇左2次揀屯門樓既機會,因為我老豆平時都係我同佢覆診,加上佢果時做完個大手術,所以極需要我去照顧,第一次派天水圍我冇要既時候同左主任講原因,主任就叫我比我老豆既覆診信,我交左資料之後第二、三次都係派返天水圍,咁我咪問房署點解交左覆診信都派唔返屯門區,房署覆我話其實係要公立醫院既醫生推薦信,要列明推薦派返屯門區比我,咁我就即刻去醫院問醫生可唔可以寫封推薦信比我,醫生即時寫左,我就交去房署,房署就話比多一次機會我,會派屯門區,但就冇得再唔要,最後就派左1樓比我。

wcpcelia    發表於 21-8-4 10:39

公爵府

wingwing915 發表於 21-8-2 02:37
富泰邨呀….
其實當初房署有誤導我令我冇左2次揀屯門樓既機會,因為我老豆平時都係我同佢覆診,加上佢果時 ...

原來可以咁,房署太差了。

當初我們也要求要屯門,舊樓也冇所謂,
因為媽要人照顧,加上全部覆診都係屯門,房署只叫我們寫低要求,結果2,3次也TSW,唯有局要。

已講明老人家快90,行動不便,但1,2次派的也是冇獨立厨房或者係不便輪椅單位,折騰了一番解釋信,也是天水圍

別墅

回覆 porkchop_2008 的帖子

單人係另一條隊,以排既年期及計分,蓄夠分(好似幾百分)先有。單人隊排到死嗰日都唔知有無。

大宅

我有朋友一家三口申請左11年先上到樓

別墅

回覆 x00_00x 的帖子

有長者快半年

別墅

回覆 baofankan 的帖子

申請時填 form要選地區,可之後排緊時轉區??

男爵府

2018父親節勳章

hellobyebye 發表於 21-8-2 10:49
回覆 baofankan 的帖子

申請時填 form要選地區,可之後排緊時轉區??

之後可以轉區,除左市區唔轉得,市區要等幾年先會開放比你轉,但暫時市區可見未來無大型公屋落成,新界區將有兩個加埋過萬單位大型屋邨,如果巳經排緊公屋就等新界,未排公屋邊區都無所謂,有排都未到

男爵府

我老公(果時係男朋友), 同佢80歲老豆, 都排左接近5年先有消息

大宅

bbyou 發表於 21-8-2 01:26
係咩?我以為TM先係新界西添

絕對明白你覺得山旯旮嘅感覺,我唔係指天水圍唔好。

我細個都係搬去新發展屋邨,乜都無,每個周末都會坐車去返舊屋個區。不過住住下就慢慢適應。有屬於自己落腳點已經好好。

珍珠宮

hellobyebye 發表於 21-7-31 21:37
房屋委員會網頁寫一般申請者(即家庭及長者一人申請)平均約三年獲首次編配單位。真係甘快?唔係話要排好多年 ...

至少8年

大宅

wingwing915 發表於 21-8-2 02:37
富泰邨呀….
其實當初房署有誤導我令我冇左2次揀屯門樓既機會,因為我老豆平時都係我同佢覆診,加上佢果時 ...
但其實係真係交醫生信,叫醫生填,證明行動不便、頻密覆診。

不過,宜家18歲又去排150個又去排,假離婚精神虐待又去排。係供不應求
個d個案,社署個d主任點會唔知。日日坐低就話自己有精神病,唔適合返工,轉頭就刨馬經。係醫院同醫生講自己想死,係醫院大哭大鬧。打老婆假離婚又有。但係點捉,綁起嚟嚴刑烤問?

呢d情況唔係宜家先有,早廿年前已經識得咁用。得行去下社署坐一朝望下,咩人都有。
社署個d職員唔係社工,係咩咩福利主任。

水晶宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

2003年 年頭大肚,即入紙申請市區,3人 加老人家1人,2004 年1月左右問要唔要東涌,唔要都唔計1次,睇左好大但最後因港島返工無要。
2006年頭再大肚,轉4人+1老人家,2006年8月派左1次石排灣新樓,無要,因為唔鐘意新樓間隔,2006年派第2次柴灣Y型大房1樓,樓下就餐無要。
2007年10月派小西灣Y型大房,要左。
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

hellobyebye 發表於 21-7-31 21:37
房屋委員會網頁寫一般申請者(即家庭及長者一人申請)平均約三年獲首次編配單位。真係甘快?唔係話要排好多年 ...
睇過案

首頁

尾頁

跳至