自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

未搞過裝修,如果揾裝修師傅一條龍做埋廚櫃,浴室櫃,傢俬,通常係點溝通?

裝修師傅俾樣板,圖,色板揀款式?
有無講明係咩物料,如飾面板,防火板咩牌子

又或者個客俾傢俬款式圖,相,指定物料俾師傅?

公爵府

回覆樓主:

全部都得,你網上睇下人地裝修好既單位,有心水咪截圖俾師傅睇下,無心水咪問師傅有冇圖介紹下,物料都係問師傅有咩分別,然後上網查下佢講既真唔真,勿做水魚。最好因應自己要求寫低係紙先,例如,廚房我要放大洗碗機,咁地下除左留個洗衣機位,仲要留個大窿。自己房要5尺床,衣櫃,重要有大張d書枱咁樣寫低。寫好哂要求方便d,因為到時傾圖先諗就諗唔出咁多野架啦,我果時傾圖前三個月就無時無刻諗,諗最耐係廚房。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

試上網揾相同或類似款式! 料師傅會比sample 你揀或佢會同你去装修材料舖買

男爵府

個人經驗 一定要比你構思佢地 多啲溝通 唔好比佢地自由發揮一係就分開搵櫥櫃公司搞

複式洋房

love.g.wad 發表於 21-8-2 15:33
全部都得,你網上睇下人地裝修好既單位,有心水咪截圖俾師傅睇下,無心水咪問師傅有冇圖介紹下,物料都係問 ...
謝賜教

廚櫃擺位係咪由師傅建議,你再去改? 師傅有做設計圖嗎?

複式洋房

Gorgor0612 發表於 21-8-2 15:55
試上網揾相同或類似款式! 料師傅會比sample 你揀或佢會同你去装修材料舖買
...
謝賜教

複式洋房

lflxl 發表於 21-8-2 16:10
個人經驗 一定要比你構思佢地 多啲溝通 唔好比佢地自由發揮一係就分開搵櫥櫃公司搞
...

謝賜教

無論師傅定公司一聽到話想拆開做就唔太高興

琥珀宮

萬事勝意 發表於 21-8-2 22:22
謝賜教

無論師傅定公司一聽到話想拆開做就唔太高興

你師傅是自己現場做廚櫃?
我上次裝修,裝修師傅都係搵廚櫃公司,係旺角樓上鋪有陳列室。我上去showroom 睇款搵料揀色,之後佢地溝通度尺送貨安裝。

複式洋房

木土土 發表於 21-8-2 22:34

你師傅是自己現場做廚櫃?
我仲攞緊報價,但問過啲師傅,大都唔想拆開嚟做,所以咪問下大家係點做。

如果有實體店可以上去揀款同物料,咁起碼都有個譜。

大宅

萬事勝意 發表於 21-8-2 14:18
未搞過裝修,如果揾裝修師傅一條龍做埋廚櫃,浴室櫃,傢俬,通常係點溝通?

裝修師傅俾樣板,圖,色板揀款 ...

裝修師傅在工程及安裝廚櫃一定沒有問題、他們是專業的。但是廚櫃又牽涉到設計、動線、使用者方便及多項電器(插頭安排)和煮食爐抽油煙機洗手枱面位置高度材料選擇等等的設計⋯ 這些都比較專業,我就會分開找廚櫃公司負責設計及安裝

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我同 cfu 講我要放咩電器,最好有晒型號、 尺寸,如果放唔到,佢會講俾你知。 例如我装修時想放雙sink 盤,佢會解釋利弊,最後㨂返單盤。 調味拉籃我好想要,但佢話無位,但最後佢都揾到個細 size, 滿足到我要求。 垃圾桶好多人無預位,放咗出嚟,阻礙動線,又或者放係櫃入面。 一來我覺得放出嚟唔好睇,而後者又唔方便,掉垃圾仲要開櫃門、 踩垃圾桶,焗住唔衛生,所以要求留一個窿放垃圾桶。

所以同師父傾之前自己要諗放咩電器, 點樣做會方便自己,儲物需要。

已刪除用户

回覆樓主:

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

俾下你心目中想要既款, 再加下意見咁

男爵府

你自己諗定d櫃間隔係點先啱你用

複式洋房

yatmay 發表於 21-8-3 07:59
裝修師傅在工程及安裝廚櫃一定沒有問題、他們是專業的。但是廚櫃又牽涉到設計、動線、使用者方便及多項電 ...
師傅一條龍做定係分拆工程出嚟都有辣有唔辣。

揾廚櫃公司同傢俬公司好處係可以check 清楚佢哋有無被人話係黑店,評價如何,物料同成品都可以有實物有相睇。 但真係要同裝修師傅傾清楚配合好。

我之前都問過一條龍做定分開做, 好多JM都話一條龍做唔駛煩咁多,而且有問題時,唔怕被兩邊推卸責任。 我喺問價既過程中,每當講明話邊啲想拆出嚟做時師傅都唔太高興,話都有得一條龍做。 我都明佢哋都有可能收rebate,係收入來源既一部分。 所以,我想問下大家點同師傅傾廚櫃同傢俬,再問下師傅點做,如果用料,設計係可以控制,我認為可以考慮一條龍做埋。

男爵府

萬事勝意 發表於 21-8-2 14:18

裝修師傅俾樣板,圖,色板揀款 ...

妳係網上睇中款式,物料,之後去佢鋪頭比佢睇,佢會出3D比你,好迫真,同你完成時實拍差唔多,配色改圖依家一條龍服務。
………………………………………………………

係國內搵人訂造傢俱,包你有驚喜。我全屋2間房,廳2個大櫃8尺到頂櫃+櫥櫃+洗衣機櫃+露台書台= RMB61,000 價錢已經包埋香港人送上樓安裝。

[link="https://720.3vjia.com/S8FFEJLFK" ]https://720.3vjia.com/S8FFEJLFK[/link] 沙田村屋 (我屋企既立體圖,感受下距離)

可參考下,佢會先出3D立體圖比你參考。

複式洋房

Ivan1023 發表於 21-8-3 14:00

妳係網上睇中款式,物料,之後去佢鋪頭比佢睇,佢會出3D比 ...
裝修師傅無舖頭,但佢有提過話會出圖俾我睇。 詳情我都會問佢。

複式洋房

Ivan1023 發表於 21-8-3 14:00

妳係網上睇中款式,物料,之後去佢鋪頭比佢睇,佢會出3D比 ...
睇圖真係唔錯噃。 同實物比有無大分別?

師傅介紹你去舖頭訂造嗎?啲錢係報價單包埋,再由師傅付款?

男爵府

萬事勝意 發表於 21-8-3 14:20
睇圖真係唔錯噃。 同實物比有無大分別?

師傅介紹你去舖頭訂造嗎?啲錢係報價單包埋,再由師傅付款?

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=22854617

自己搜尋“訂造全房傢俬”裡面我有晒資料。

珊瑚宮

2024年龍年勳章

我嗰陣係裝修師傅做晒全屋野,我冇另外再搵人做,一來覺得師傅都ok,二來費事煩,傢俬如果另外搵,又要左夾右夾,所以都諗一係就搵佢做埋,一係就買現成算

首頁

尾頁

跳至