自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

因平時早餐係牛奶配麥皮,但係食到好悶,想轉原味乳酪加水果做早餐,但係去到超級市場有太多選擇想問吓大家邊隻乳酪做早餐最好

水晶宮

Icyanson0609 發表於 21-8-4 22:45
因平時早餐係牛奶配麥皮,但係食到好悶,想轉原味乳酪加水果做早餐,但係去到超級市場有太多選擇:donutwond ...

錢唔係問題的話,就食 Greek yoghurt,係真 Greek yoghurt 唔係 Greek styled yoghurt,兩者冇得比。錢有限就食後者,英國或澳洲品牌都可以。揀原味冇加糖的。

伯爵府

EstrellaDamm 發表於 21-8-4 23:12
錢唔係問題的話,就食 Greek yoghurt,係真 Greek yoghurt 唔係 Greek styled yoghurt,兩者冇得比。錢有 ...

Greek yoghurt在那裡可買到,
我在百街搵唔到
同埋咩牌子比較好?謝謝

男爵府

EstrellaDamm 發表於 21-8-4 23:12
錢唔係問題的話,就食 Greek yoghurt,係真 Greek yoghurt 唔係 Greek styled yoghurt,兩者冇得比。錢有 ...

你講呢Greek style 呢款就見到,係細盒仔,但睇標籤糖份都5.幾g .未搵邊個牌子出冇糖另外就唔見Greek 呢款(我去market place)
我見超市有一大盒,想問基本上開咗可放多少日。謝謝

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

sasatt 發表於 21-8-4 23:20
我在百街搵唔到
同埋咩牌子比較好?謝謝

馬莎有Greek Yogurt, $49.9/500 g.

la_source    發表於 21-8-5 11:59

伯爵府

rolandbb 發表於 21-8-4 23:52

謝謝妳

水晶宮

Icyanson0609 發表於 21-8-4 23:44
你講呢Greek style 呢款就見到,係細盒仔,但睇標籤糖份都5.幾g .未搵邊個牌子出冇糖另外就唔見 ...

重點係是否有加添糖,呢點你要睇成分表。乳酪冇可能完全冇糖分,因為佢係牛奶造,所以本身一定有牛奶內的天然乳糖。每100克乳酪 糖分得5點幾克嘅 應該就冇額外加糖喇。

大盒乳酪 有時我開咗食成個星期 都冇試過有問題。每次用乾淨匙羹攞,之後蓋好放返入雪櫃就得。乳酪有活益菌,其實冇牛奶咁易壞。

水晶宮

sasatt 發表於 21-8-4 23:20
我在百街搵唔到
同埋咩牌子比較好?謝謝

Greek yoghurt 產地一定係希臘。我自己住嗰區嘅百佳Taste同惠康都有,Taste 賣 Fage 同 Athina,惠康好似只有後者。不過可能有啲百佳或惠康冇入呢類貨。

退而求其次,如果真係搵唔到上面嗰啲,可試下 Greek styled yoghurt (不過真係同 Greek yoghurt 唔同的)。呢啲應該易搵啲,牌子例如 Yeo Valley, Bulla, Paul's, 甚至 Emmi。瑪莎都有。

男爵府

EstrellaDamm 發表於 21-8-5 00:57
重點係是否有加添糖,呢點你要睇成分表。乳酪冇可能完全冇糖分,因為佢係牛奶造,所以本身一定有牛奶內的 ...

感謝你的資料等我再去超市搵搵

wcpcelia    發表於 21-8-5 09:29

伯爵府

EstrellaDamm 發表於 21-8-5 00:57
重點係是否有加添糖,呢點你要睇成分表。乳酪冇可能完全冇糖分,因為佢係牛奶造,所以本身一定有牛奶內的 ...

U 購Tesco 果隻得唔得呢?

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

淘寶:酸奶菌粉,自己diy

套餐有埋酸奶機,你自己研究吓想需要邊隻菌種

6.0嘻5jrsXlflQSY信 https://m.tb.cn/h.4zNtWDC?sm=67c901 川秀30菌乳酸菌酸奶发酵菌双歧杆菌家用益生菌菌粉酸奶机剂发酵粉

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

自製豆漿優格

https://youtu.be/g0uzfkvkjFs

伯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

EstrellaDamm 發表於 21-8-5 01:04
Greek yoghurt 產地一定係希臘。我自己住嗰區嘅百佳Taste同惠康都有,Taste 賣 Fage 同 Athina,惠康好似 ...
請問兩者的Yoghurt 口感及營養上也有很大分別嗎? 基本上現在多數在屋企附近超市買Bulla的Greek Styled Yoghurt.

水晶宮

ilovebb2019 發表於 21-8-5 09:31
U 購Tesco 果隻得唔得呢?

我冇試過呀,不過應該一試無妨。

水晶宮

jcstai 發表於 21-8-5 10:50
請問兩者的Yoghurt 口感及營養上也有很大分別嗎? 基本上現在多數在屋企附近超市買Bulla的Greek Styled Yogh ...

口感係完全唔同。Greek styled yoghurt 係比平常乳酪杰,但仍係流質。希臘乳酪就唔係流質的,似實實地嘅 cream。印象中希臘乳酪蛋白質比較高。我試過 Fage 就算係脫脂嗰款,都仍然好 creamy。

Bulla 我都成日買,大盒算抵食。Fage 嗰啲係好食但太貴,唔減價我都唔捨得買。

伯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

EstrellaDamm 發表於 21-8-5 11:57
口感係完全唔同。Greek styled yoghurt 係比平常乳酪杰,但仍係流質。希臘乳酪就唔係流質的,似實實地嘅 c ...
多謝JM回覆.
Bulla 的 Greek Styled Yoghurt 我覺得質感已經唔錯, 不過味道比較酸少少 如果有機會見到Greek Yoghurt 都要試下啲好嘢睇下有機大分別, 反正有消費券

珍珠宮

rolandbb 發表於 21-8-4 23:52

我都食呢隻,唔甜但超creamy ,實在太好味,有時忍唔住一晚食成半盒。

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

Ononluk 發表於 21-8-5 13:37
我都食呢隻,唔甜但超creamy ,實在太好味,有時忍唔住一晚食成半盒。

係呀,會忍唔住口

侯爵府

Ononluk 發表於 21-8-5 13:37

請問脂肪含量多少?

珍珠宮

ocarebear 發表於 21-8-5 14:30
請問脂肪含量多少?

10%
佢有low fat 版,不過食得yogurt 就食全脂啦。

首頁

尾頁

跳至