自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

mimokoala 發表於 21-8-17 16:52
驗左了,不過驗得唔全面,只係知無貧血....
所以好奇,西醫嘅無貧血,有無機會中醫上有血氣虛 ...

蛋白質足夠嗎

珍珠宮

mypineapple 發表於 22-2-3 21:07
想問數字屋果隻即色黑豆你食幾耐開始見效?
完全無味, 食多幾日, 咽喉痛

無食lu

珊瑚宮

mimokoala 發表於 21-8-17 10:28
你有無加埋針灸? 中醫有無話咩原因?
我都驗左無貧血,甲狀腺無事....
下一步想去睇中醫

我朋友前面嚴重甩髮 換咗隻幼兒洗頭水.用咗第二支開始甩少咗好多

男爵府

mandy952 發表於 22-2-3 21:59
蛋白質足夠嗎

以前應該唔足夠,發覺甩頭髮就迫自己食多兩隻蛋,依家直接飲埋滴雞精添....

男爵府

Stefanie_ng1 發表於 22-2-1 18:47
中醫啊,西醫易有副作用,你電負離子頭髮睇落貼咗都會視覺上禿咗,淘假髪遮醜不如認真醫咗佢,針灸都可以一 ...

試左一排中醫了,不過睇左10次左右放棄左....

琥珀宮

mimokoala 發表於 22-2-4 08:26
以前應該唔足夠,發覺甩頭髮就迫自己食多兩隻蛋,依家直接飲埋滴雞精添....
...

有效嗎

琥珀宮

sjnl43 發表於 22-2-3 22:37
完全無味, 食多幾日, 咽喉痛

無食lu

就咁食好熱氣

公爵府

sjnl43 發表於 21-8-17 16:27
甩牙脫髪, 關個腎事, 之前有jm教, 要冬天食多d黑色野

同埋早瞓11點巳熟睡, 我話比醫師知太早瞓, 會有夜 ...

我又係甩好多

男爵府

mandy952 發表於 22-2-4 08:32
有效嗎

我都唔知,好似好飄忽,有幾日看似好轉,忽然有日又會甩得多,前功盡廢嘅感覺,本身已稀疏,辛苦儲幾條毛仔又甩返晒咁嘅感覺

別墅

回覆樓主:

有無試過biotin?聽講對頭髮生長有幫助

大宅

西藥成份的藥或者洗頭水通常是荷爾蒙,男性會不舉,女性不知道。 不過如果女性吸收太多雌激素,容易有腫瘤及癌症。

想根治脫髮,內需要健康飲食及生活,養返肝腎及調理脾胃,外需要通汗腺。 脾胃不好, 飲食高動物蛋白,身體會多蛋白產生的黏液,血及汗里也有這些黏液,就容易塞住毛孔。
每日早晚及抽空堅持做有氧運動,不是靜態的體操,而是身體全身都會動,包括個頭,例如原地跑或者跳二十下,或者抖動功,這樣全身氣血才通,血才能去到個頭度。不需要多,每次少少,但要堅持。 通常多做運動的人頭髮會很多,因為氣血旺盛且通。

前額是脾胃,兩鬢是肝,地中海位是腎,哪個地方少頭髮,代表那個地方氣血不足, 或者塞住, 養唔到頭髮。

男爵府

seasonsYK 發表於 22-2-4 09:06
西藥成份的藥或者洗頭水通常是荷爾蒙,男性會不舉,女性不知道。 不過如果女性吸收太多雌激素,容易有腫瘤 ...

謝謝你,資料有用
我都知道運動應該有用,會努力試試!
頭頂係咪反映腎?

男爵府

humor48 發表於 22-2-4 08:51
有無試過biotin?聽講對頭髮生長有幫助

試過短時間,放棄左....

伯爵府

回覆樓主:

通常脫髮有一個週期,甩三個月就會甩少啲, 我自己試過好多方法,中醫應該係最有用

大宅

mimokoala 發表於 22-2-4 09:54
謝謝你,資料有用
我都知道運動應該有用,會努力試試!
頭頂係咪反映腎?

是的,地中海與腎有關。

有個人跟我說,太極之中,練陳式太極的人頭髮好濃密。陳式太極的椿好低,不容易練。

我有位同學說她妹妹買了某隻中藥生髮素後,頭髮變得黑同粗,以前是細軟易斷的。我睇返成份,是補氣血及補腎的中藥。

男爵府

seasonsYK 發表於 22-2-4 10:05
是的,地中海與腎有關。

有個人跟我說,太極之中,練陳式太極的人頭髮好濃密。陳式太極的椿好低,不容易 ...

係食還是塗的生髮素?

我呢幾個月研究完一輪中醫,都覺得自己偏向係腎虛的問題

有諗過試下維生烏絲,可能遲啲又試下.....

當然同時會做運動

大宅

mimokoala 發表於 22-2-4 10:18
係食還是塗的生髮素?

我呢幾個月研究完一輪中醫,都覺得自己偏向係腎虛的問題

她說的就是那個維生烏絲,內服的。 屈臣氏近五百元,成份靈芝、制首烏、女貞子、墨旱蓮、當歸、牛膝、茯苓、菟絲子、生地黃、龜板、杭菊、肉蓯容、鹿角膠等。

里面的藥都是滋陰補腎壯陽去濕的,有時太補的話,身體未知能否受到。而且現在春天,地氣升,濕氣重,春節又易食滯,需要清腸胃,若要補的話冬天好D。

身體通的話,補的話是自己的,身體不通補了後會虛不受補, 虛火。

我在屋企不斷地跳左幾日後,頭髮係實左,不像以前般梳就斷。 不過日日甘大力彈跳,好似傷膝, 於是開始原地慢跑。呢排疫情少左出門,成日係屋企坐住,腸胃消化不良,需要空閒時做運動落格。

這里兩個視頻本身是我的收藏,上載去了YOUTUBE, 里面有很多運動, 可以試下找適合的做。
https://www.youtube.com/watch?v=cQWCDQ7D0Sc
https://www.youtube.com/watch?v=9Glrj_9YQGA

我這幾天有做這個動作,感覺上半身郁動幅度都大,個頭也有郁到。
https://mp.weixin.qq.com/s/-u9_jKQWuwrlay9G_zpmgA

我有在微信訂閱呢個頻道,他們每天都有不同的健康舞,有興緻時會跟著一起跳。

男爵府

seasonsYK 發表於 22-2-4 10:36
她說的就是那個維生烏絲,內服的。 屈臣氏近五百元,成份靈芝、制首烏、女貞子、墨旱蓮、當歸、牛膝、茯苓 ...

謝謝資料 會研究下
總之剛剛的冬天就試維生...
我就是好易虛不受補的體質

公爵府

seasonsYK 發表於 22-2-4 10:05
是的,地中海與腎有關。

有個人跟我說,太極之中,練陳式太極的人頭髮好濃密。陳式太極的椿好低,不容易 ...

請問係邊款中藥生髮素?

子爵府

我食了2 年biotin supplement 當時有效,但之後無效
看過中醫,無效
用了兩支50 惠essence 完全無效
用了幾次50 惠shampoo 甩成百條頭髮
之後用返biotin shampoo 正常返

最近一個月日日吃黑芝麻,頭髮粗了但無多到
不出街的日子只用淸水洗頭,不梳頭,甩少好多

最壞打算花10 萬去植髪

首頁

尾頁

跳至