自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

更新: 我諗需要寫得直接d: 「內地黎香港要隔離14日,美國黎隔離七日」呢個資料係錯既。至於要鬧政府鬧林鄭既,隨便鬧。
https://www.coronavirus.gov.hk/chi/inbound-travel.html
我響政府網站見到,以已經接種兩針疫苗既旅客(唔計驗抗體,內地抵港毋須驗抗體):

從內地入境既話, 檢疫要求係:
  • 於指定地點(家居、酒店或其他住所)接受7天強制檢疫;
  • 強制檢疫期間接受2次檢測
  • 其後 7 天自行監察;及
  • 抵港第 9天、第 12 天、第 16 天、第 19 天強制檢測

而從美國入境既話, 檢疫要求係:

• 於指定檢疫酒店接受14天強制檢疫;
  • 強制檢疫期間接受 3 次檢測
  • 其後 7 天自行監察;及
  • 抵港第 16 天、第 19 天強制檢測

對內地入境既檢疫要求並非比對美國入境既嚴.

我已經唔止一次響論壇見到有人批評政府既檢疫政策寬外國而嚴內地,跟住就鬧林鄭同政府係黃既, 但我上政府網站一睇,事實並非如此.

可能政府既檢疫要求成日轉,市民有時會混淆左,但上政府網站應該比睇其他消息來源可靠.

男爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆 uoaccf 的帖子

其实这些人唔系唔知, 只系特意讲错, 别有用心,去带错方向。。。。。

伯爵府

家居檢疫,今時今日仲用呢套方法除非好似內地咁,要求家居檢疫嘅人要自己住,政府有專人送日用品上門,咁又唔同

男爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

标题党的居心,就是借机引起民愤,讲实情, 米冇得闹政府。
普遍的香港人又懒!点会走入政府网站找资讯!

男爵府

2023年兔年勳章

相信大家擔憂嘅喺從中風險地區(包括美國)抵港,巳打兩針疫苗及出示91天內(即13周)內由香港特別行政區政府認可化驗 所發出的血清抗體測 試 陽性結果證明人士,只需進行 7天酒店隔離檢疫。

歐美疫情嚴重,大家擔心有理。外國防疫措施不嚴,不戴口罩眾聚比比皆是!

香港政府可以做得更好,令小市民更安心。

水晶宮

回覆樓主:

美國疫情咁嚴重都只係列為中風險而唔係高風險,呢個係主要問題。

男爵府

回覆 Cindy 的帖子

我覺得可以對政府防疫措施提意見,但係話從美國抵港者既檢疫日數比從內地抵港者少,係罔顧事實。然後有人因為錯誤既資訊而鬧林鄭同政府係黃既,我覺得幾莫名其妙。

男爵府

cpmummy 發表於 21-8-13 17:49

标题党的居心,就是借机引起民愤,讲实情, 米冇得闹政府。

唔明點解唔上政府網站求證一下

伯爵府

咁咪炒晒車

男爵府

Mm233 發表於 21-8-13 18:20
咁咪炒晒車

應該好多人未知資料錯誤

wcpcelia    發表於 21-8-16 16:42

子爵府

uoaccf 發表於 21-8-13 17:30
我響政府網站見到, 已經接種疫苗既旅客,從內地入境既話, 檢疫要求係:
  • 於指定地點(家居、酒店或其他 ...

• 家居檢疫真心廢! 屋企人一樣出出入入,咪一樣可以惹開曬

男爵府

whywhite22 發表於 21-8-13 17:59
    美國疫情咁嚴重都只係列為中風險而唔係高風險,呢個係主要問題。

個帖既標題好明顯係想話政府對內地嚴過對美國。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

whywhite22 發表於 21-8-13 17:59

美國CDC自己出 https://covid.cdc.gov/covid-data-tracker/#county-view 林鄭政府竟然列美國係中風險

水晶宮

DoReMi媽媽 發表於 21-8-13 19:20
    美國CDC自己出 https://covid.cdc.gov/covid-data-tracker/#county-view 林鄭政府竟然列美國係中風險:n ...

真心唔明點解香港政府好像從來無將美國列入高風險地方
    會唔會同林鄭個細仔要係美國讀書有關?

伯爵府

美國入境香港打咗針有抗體只酒店隔離七天,美國每日新增十幾萬單相比內地每日幾十單,的確係對美國寬鬆好多,無鬧錯政府喎!

男爵府

幸福花海 發表於 21-8-13 19:49
    美國入境香港打咗針有抗體只酒店隔離七天,美國每日新增十幾萬單相比內地每日幾十單,的確係對美國寬鬆好多 ...

鬧政府可以,但事實要釐清。「大陸返香港要隔離14日, 美國黎香港隔離七日」呢個資料明顯係錯,而且美國入境要加埋抗體證明先可以只響酒店隔離七日,點可以話係對美國寛鬆過對內地。

珍珠宮

uoaccf 發表於 21-8-13 17:30
    我響政府網站見到, 已經接種疫苗既旅客,從內地入境既話, 檢疫要求係:
  • 於指定地點(家居、酒店或其他 ...

• 一出錯消息,d人就鬧,根本吾會fc

男爵府

emilylam 發表於 21-8-13 19:26
    真心唔明點解香港政府好像從來無將美國列入高風險地方
    會唔會同林鄭個細仔要係美國讀書有關?
    ...

咁林鄭個仔應該會響環球讀書,因為得好少國家列入高風險。又或者,所有專家既仔都要響美國讀書。都係果句,鬧政府可以,但從唔同地方黎要隔離幾多日咁基本既資料要搞清楚。

水晶宮

2024年龍年勳章

uoaccf 發表於 21-8-13 20:09
    咁林鄭個仔應該會響環球讀書,因為得好少國家列入高風險。又或者,所有專家既仔都要響美國讀書。都係果句 ...

從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

水晶宮

uoaccf 發表於 21-8-13 19:58
    鬧政府可以,但事實要釐清。「大陸返香港要隔離14日, 美國黎香港隔離七日」呢個資料明顯係錯,點可以話係 ...

我都覺呢個標題唔太好,好易造成誤會,美國回港除了打了針外,在機場仲要驗抗體,咁就是7日,但呢個的確係漏洞!

首頁

尾頁

跳至