自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

聽過浸大針疚好似好有用。我唔肯定,睇呢度有冇用家分享

水晶宮

foggyao 發表於 21-8-22 00:10
聽過浸大針疚好似好有用。我唔肯定,睇呢度有冇用家分享
針灸如果好似樓主囡囡咁年紀就有用,但去到五六歲就冇作用。當年我就係經bk 媽咪介紹去銅鑼灣中醫果度想俾我囝做針灸,但打電話過去問,個姑娘一聽到我囝成五六歲,佢就好直接話太大年紀,針灸冇作用,叫我唔好考慮。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

~仔仔媽咪~ 發表於 21-8-22 00:47
針灸如果好似樓主囡囡咁年紀就有用,但去到五六歲就冇作用。當年我就係經bk 媽咪介紹去銅鑼灣中醫果度想俾 ...

咁樓主可考慮一吓!
我以前都聽過朋友講佢囡囡,佢讀書好自律,考頭一、二嗰類小朋友。但性格,說話雖然係正常,但就感覺同一般小朋友,好似有啲唔同。朋友話覺得囡囡有啲自閉,所以兩、三歲時去針過(當然再加啲訓練),佢話唔知關唔關事,但覺得如果無,又可能唔係而家咁。

水晶宮

foggyao 發表於 21-8-22 00:57
咁樓主可考慮一吓!
我以前都聽過朋友講佢囡囡,佢讀書好自律,考頭一、二嗰類小朋友。但性格,說話雖然係 ...
聽介紹俾我果位媽媽講,針灸係可以令小朋友定啲冇咁亂,佢囡囡果時針灸咗排都脾氣冇咁犀利同埋講多咗野。我覺得make sense,就好似做感覺統合訓練咁,整番正常啲神經,等小朋友某啲神經唔會過度敏感或過度遲鈍。我囝果時都有密集做感覺統合訓練,做咗效果好好,會定咗好多。

伯爵府

~仔仔媽咪~ 發表於 21-8-22 01:04
聽介紹俾我果位媽媽講,針灸係可以令小朋友定啲冇咁亂,佢囡囡果時針灸咗排都脾氣冇咁犀利同埋講多咗野。我 ...

當年我大仔2歲幾做針灸,一星期針2、3次,做左大概9個月,當時係灣仔中醫師做,一次$600

伯爵府

blackberry 發表於 21-8-21 23:33
好在當年好彩,捱左9個月入到S位,進步神速,可以出返主流學校

我地等左差不多成2年先有S位,不過都覺得當年好好彩有份買樓首期係手可以應急,我地一路燒銀紙一路等S位,係S位讀左2年,出來I位讀一年,最後都好幸運可以出返來主流學校,上年升中仲入到band 1 英中,成績尚算中中挺挺。
諗返當年果斷放棄買樓盡全力去幫大仔,今日先有咁大進步既仔,真係好值得!

男爵府

如果無法辭職, 起碼都要有識廣東話嘅人同小朋友上言語治療, 因為治療師教完, 家人係要響屋企照跟至有效.

我個係言語遲緩加專注力差. 之前去上專注力班啦, 同組有小朋友係ASD, 但係由長老帶去上堂. 呢個小朋友講野好流利, 反應快, 都好醒目, 如果佢屋企人唔講, 根本唔知佢係ASD.

水晶宮

得閒姨 發表於 21-8-22 01:53
當年我大仔2歲幾做針灸,一星期針2、3次,做左大概9個月,當時係灣仔中醫師做,一次$600
...
係咪堅拿道西上樓果間?如果係就係果位媽咪介紹我果間,似乎都幾有名架。600蚊如果有效果都ok啦!都接受到既。

男爵府

kapobo123 發表於 21-8-21 13:03
本人女兒就快3歲都未識講嘢, 確診有自閉症, 本人是working mum要輪班, 女兒是菲傭照顧, 但菲傭好少同女兒講 ...

做咗評估有報告,可以輪候有「兼收服務」的長全日制幼兒園,服務時間朝8晚6,有兼收老師跟進小朋友進度,一邊讀一邊輪候「特殊學校」位,交俾學校點都安心過交俾其他人

大宅

立刻去排政府位,期間去協康等做密集訓練。三歲黃金期,建議自己湊,可以自己看書了解一些訓練方法,比如ABA floor time 等。如果你沒辦法辭職,建議做個訓練時間表,讓工人按時間上,你多開camera 提醒。

男爵府

得閒姨 發表於 21-8-22 01:58

我地等左差不多成2年先有S位,不過都覺得當年好好彩有份買樓 ...

好爸爸好媽媽 付出終於有回報,真替你們高興

首頁

尾頁

跳至