自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我頭先想更新個安心出行個app,發現更新唔到,之後我册除再重新安裝,入去play 商店發現個個app我都download 唔到,有無人識掂整?

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

部機好舊?

伯爵府

咩型號?

大宅

EmilyBB 發表於 21-8-21 20:20
部機好舊?

galaxy A60, 買咗年幾

大宅

小源 發表於 21-8-21 20:23
咩型號?

galaxy A60

伯爵府

happy55 發表於 21-8-21 20:26
galaxy A60
重新開機 關上網再開嘗試

大宅

小源 發表於 21-8-21 20:27
重新開機 關上網再開嘗試

試過都無用,我家人係用galaxy A71, 佢部機又係download 唔到app(emoji)

伯爵府

happy55 發表於 21-8-21 20:32
試過都無用,我家人係用galaxy A71, 佢部機又係download 唔到app(emoji)

https://support.google.com/googleplay/answer/7513003?hl=zh-Hant#zippy=%2C%E6%B8%85%E9%99%A4%E4%B8%8B%E8%BC%89%E7%AE%A1%E7%90%86%E5%93%A1%E7%9A%84%E5%BF%AB%E5%8F%96%E5%92%8C%E8%B3%87%E6%96%99

修正 Play 商店無法正常開啟、載入或下載內容的問題如果你在使用 Google Play 時遇到問題,可以嘗試
    採取下列步驟。這些步驟可能有助於解決下列問題:
    • 無法透過 Google Play 商店下載或安裝應用程式或遊戲
    • 無法透過 Google Play 下載音樂、電影、電視節目或其他內容
    • 無法開啟或載入 Google Play 商店應用程式
    • Google Play 商店應用程式會在開啟後異常終止
    • 無法順利執行及完成應用程式下載和更新作業
    如果上述步驟皆無法解決問題,請向開發人員尋求協助

確認你的 Wi-Fi 或行動數據連線訊號良好首先,請確認你的網際網路連線狀況良好。此外,建議您連線至 Wi-Fi 網路。如果你無法使用 Wi-Fi 網路,請確認你的行動數據連線訊號良好,再嘗試重新下載。
    查看關於 Android 裝置連線問題的更多說明

清除 Play 商店的快取和資料這麼做可將應用程式恢復至剛啟用的狀態,或許有助於修正問題。
    • 開啟裝置的「設定」應用程式

• 依序輕觸 [應用程式和通知]

[查看所有應用程式]。
    • 向下捲動,然後輕觸「Google Play 商店」圖示

• 依序輕觸 [儲存空間]

[清除快取]。
    • 接著輕觸 [清除資料]。
    • 重新開啟 Play 商店並嘗試重新下載。

重新啟動裝置如果你在清除 Play 商店的快取和資料後仍無法順利下載,請重新啟動裝置。
    • 按住
      「電源」
      按鈕,直到系統彈出選單。
    • 輕觸 [關機] 或 [重新啟動] (如果系統提供這個選項的話)。
    • 必要時可按住「電源」

按鈕,讓裝置重新開機。

問題仍未解決時可採取的做法 檢查你的儲存空間
    檢查數據連線
    檢查你的 SD 卡
    清除下載管理員的快取和資料
    清除 Google Play 服務的快取和資料
    解除安裝 Play 商店更新並重新安裝
    檢查 Android 系統更新
    將 Google 帳戶從裝置中移除再重新加回

這對您有幫助嗎?

wcpcelia    發表於 21-8-23 11:14

珍珠宮

2024年龍年勳章

我部手機比你的更舊,剛剛試咗去更新一個App,沒有問題。
但你兩部手機都不能更新,有啲奇怪。

大宅

happy55 發表於 21-8-21 17:34
我頭先想更新個安心出行個app,發現更新唔到,之後我册除再重新安裝,入去play 商店發現個個app我都download ...

你有無更新android個system? 喺「設定」度整

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我剛更新到

珍珠宮

係咪屋企冇咗wifi 呀?

水晶宮

早兩個月屋企人部 samsung 又係有同一問題, 我最後要上網找解決方法, 好似要清除 play store 一d 資料。

首頁

尾頁

跳至