自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

子爵府

回覆樓主:

佢直情好有問題,見到咁多人都唔識收掣,佢成世都唔安樂

珍珠宮

BKFinder 發表於 21-8-22 18:16
我唸你仲後生,未遇過要先過一半的過路線,2個轉燈時間不同的

我屋企樓下就有咁樣嘅燈位,每次我企係中間所謂安全島個心都唔多安全,我都盡量企後啲啲,望實啲車,但啲車若要衝埋嚟,車快過人咁多,走都無用。

子爵府

其實香港有冇終身停牌呢樣嘢?令到咁多人死傷,可唔可以終身停牌加監禁?

伯爵府

回覆 SandyKL 的帖子

所以成日坐車,有d 司机個車頭,一字排開幾部電話,係咁篤篤篤,真係好危險

有你每一天在我身邊,活著是多好和幸福,多謝你!我愛你

男爵府

man11981 發表於 21-8-22 21:39
其實香港有冇終身停牌呢樣嘢?令到咁多人死傷,可唔可以終身停牌加監禁?
...

危險駕駛引致他人死亡罪行最高刑罰是10年

男爵府

VMKS 發表於 21-8-22 17:52
你話我口賤我都要講!正PK!為咗cut線!

曾經係我仔仲坐緊bb車時有次係旺角正當綠公仔我想過馬路時有架的士衝燈,當時好在佢搵緊路車速唔算快,我即刻拉返個仔上行人路。之後我記低佢車牌立即報警。最嬲係個警察叫我唔好告個司機,又話我冇證據,要拍到片先可以拉佢,我話當時大街大巷點都會有cctv,佢話都要鋪頭俾佢地睇cctv先可以,又話依家都冇人有事,我話如果我拉唔切個仔上行人路就係車到佢。佢又話“你繼續告你都要上庭,會好麻煩,人地仲會冇左個飯碗。”我堅持告,佢好不情願咁幫我錄口供,最後過左唔知幾耐話close file。唔通下下要出大件事先要懲罰呢種人?

子爵府

Bubeau 發表於 21-8-22 21:49
曾經係我仔仲坐緊bb車時有次係旺角正當綠公仔我想過馬路時有架的士衝燈,當時好在佢搵緊路車速唔算快,我 ...

我都試過!好嬲!好彩我行得慢。

之前話會安裝道路交通監控系統(CCTV), 咁就可以錄低馬路意外情況,無得抵賴。不過希望市民唔好再以私隱為由反對

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Bubeau 發表於 21-8-22 21:49
曾經係我仔仲坐緊bb車時有次係旺角正當綠公仔我想過馬路時有架的士衝燈,當時好在佢搵緊路車速唔算快,我 ...

你個情形同我經歷既差唔多,不過主角係我老友。我以前都响BK講過既。

個女司機逆線行車,衝紅燈,撞到我朋友,好彩個司機當時唔係快速,所以朋友只輕輕hi到咁過左。當時我在場目擊既。

我地打電話報警,講埋車牌,個警察同你講既差唔多一樣,又話會令我地好煩既,又話我地唔清楚個路面描述......由於我老友平日忙於照顧佢不良於行既母親,所以唯有取消報案喇。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

水晶宮

大力大力 發表於 21-8-22 17:54
唉~

所以過馬路都要好小心~

今次小心都唔掂

侯爵府

spikenard 發表於 21-8-22 20:07
但而家好多路分2次行先過到喎

係吖~好似荃灣沙咀道球場外面堆紅綠燈,分2段,次次都會儲埋一堆行人响馬路中間,成日都覺得好危險 。情願兜遠路行天橋。

大宅

仲要唔即刻落車

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

琥珀宮

green1apple 發表於 21-8-22 21:43
回覆 SandyKL 的帖子

所以成日坐車,有d 司机個車頭,一字排開幾部電話,係咁篤篤篤,真係好危險 ...

我試過見司機一邊開車一邊篤,手心冒汗。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

carcarlady 發表於 21-8-22 21:14
睇完段片眼濕濕,抬起的士嘅人真係英雄

男爵府

my005 發表於 21-8-22 22:05
你個情形同我經歷既差唔多,不過主角係我老友。我以前都响BK講過既。

個女司機逆線行車,衝紅燈,撞到我 ...

因為家人係退休高級警務人員,佢支持我告個司機,佢話有d警察唔想做野一定會叫你唔好告,但其實只要有人報案警察一定要幫你錄口供。當時我仔仲細都唔方便去警局,我家人話係可以要求警察上門錄口供既,所以當時警察係黎左我屋苑度幫我錄口供。不過之後佢內部點處理呢件事我就唔知喇。我最後忙於照顧小朋友都掉低左件事,淨係記得幾年後有封信話close file,感覺無奈

大宅

Rhapsody2 發表於 21-8-22 20:16
意外後, 個的士司機話要著返隻鞋先, 我估佢意外時嘗試換鞋或著鞋, 分咗心, 然後誤踩加速腳踏, 導致意外。
...

邊度睇到佢話著返對鞋?我前幾日坐的士都遇到個極有問題嘅的士司機,佢都係冇著鞋揸車,我仲影咗相

大宅

baby.kaka 發表於 21-8-23 06:19
邊度睇到佢話著返對鞋?我前幾日坐的士都遇到個極有問題嘅的士司機,佢都係冇著鞋揸車,我仲影咗相
...

冇着鞋揸車唔係問題,着拖鞋揸先危險

男爵府

豬仔嘜 發表於 21-8-22 22:09
今次小心都唔掂
無錯! 其實自己幾小心都好, 人地一時唔小心已經攞你命!!!
個司機發生事故後仲施施然落車同著鞋唔係幫手救人, 有冇搞錯! 2架車係佢前面停緊燈都仲要咁樣爬頭, 真係好痴線!
另外, HK01記者又係離晒譜!! 人地家人都未知點同個老人家講佢個仔走左, 就即刻衝去打擾個老人家, 人地有咩事, 請問記者你良心過意得去? 家下有部分記者真係好冇職業道德!!!!!

珍珠宮

60歲或以上,吾好發車牌比佢地

珍珠宮

anna59 發表於 21-8-23 09:27
60歲或以上,吾好發車牌比佢地

人的問題,亂揸車爬頭,又勁快

首頁
34567...9

尾頁

跳至