自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210823/bkn-20210823131940391-0823_00822_001.html

網絡騙案何其多,尤其交友、投資要謹慎,近日再有市民疑墮入網上騙局!深水埗區議員袁海文今日(23日)表示,最近接獲涉及「網上情緣」、「虛擬貨幣」及「網上投資或賭博」元素的騙案求助,事主在騙徒關懷備至的言語攻勢下「敗陣」,並聽從對方的指示投資虛擬貨幣,最後卻損失高達約93萬港元。袁續指,最近數星期收到2至3宗類似騙案,形容事件屬冰山一角,並促請警方積極調查及執法,由更高層次的網絡安全及科技罪案調查科跟進。

30歲的事主A小姐(化名),從事專業行業,於今年3月中透過交友軟件,認識1名聲稱從事IT行業的騙徒Y先生。及後,A小姐與騙徒轉到通訊程式WhatsApp繼續交談。騙徒言語間借意噓寒問暖,又利用親暱的稱呼與之對話,包括聲稱「你(妳)是我生命一輩子的女人」,令A小姐相信對方有意與她發展。Y先生聲稱自己懂得寫程式,更指自己可以破解程式漏洞,獲得開獎平台的資訊,游説A小姐使用虛擬貨幣作投資,並轉往偽冒的網上投資或賭博應用程式。

袁指騙徒曾多次向A小姐作出試探,最初A小姐以「好複雜」、「待你親自教我吧」、「我連你(是否)騙我用(偽冒投資應用程式)都不知道啊」作出拒絕。但騙徒卻以退為進,例如回覆「為了防止我是騙你的,我們以後可以不用聊啦,為了你的安全」、「你知道我心裏多難受嗎」等對話,令A小姐對自己懷疑對方感到愧疚。

而不斷的甜言蜜語亦令A小姐認為騙徒有意與她發展,最終即使在未曾見面的情況下,A小姐仍聽從騙徒的指示,下載了1款名為「幣安」(Binance)的虛擬貨幣買賣應用程式,並購買虛擬貨幣USDT泰達幣後,再轉至偽冒的網上投資或賭博應用程式。

騙徒其後指示A小姐在偽冒程式進行投注,並「破解」每局的開獎號碼,令A小姐必定中獎。而事主在首次賺取28.97泰達幣後,亦成功將全數泰達幣轉到幣安,令A小姐放下戒心,其後騙徒再以漸進式手段,要求A小姐加大投注金額,由最初的1,000港元,增加至最後的67,000港元。

惟3月下旬,A小姐打算從偽冒程式將泰達幣匯至幣安卻不成功,程式更顯示不同原因,例如「帳戶可能涉及洗黑錢」、「需支付開通戶口費」、「需升級成為VIP才可領取泰達幣」等原因,令A小姐先後4次支付合共80萬港元,卻仍未獲解封帳戶,始感到被騙並報警求助,她最終共損失約93萬港元。

大宅

回覆樓主:

專業人士都上當,女人真係易氹

伯爵府

對於我來講:
騙色可以接受
想我出錢就拒絕

每日笑一笑    發表於 21-9-25 00:42

子爵府

回覆樓主:

on居

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

bobolwb 發表於 21-8-23 18:54

喺自己果行專業啫!
放下自在

水晶宮

內心太寂寞

男爵府

貪錢o者
諗住 幾萬變幾十萬。
之後又唔想無拉拉 無左幾萬 咪繼續擺錢落去玩

伯爵府

為自己的決定付上代價

珍珠宮

呢啲真係好煩又易上癮
噓寒問暖,攻擊寂寞的心

水晶宮

畀面勳章

次次俾人呃嗰啲都好似係專業人士
其實呢啲騙案不斷發生,無非係有個「靚仔」氹吓d女人,就呃幾百萬幾千萬,但硬係不斷有人信
真係橋唔怕舊

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

咁都好信⋯⋯

大宅

回覆樓主:

以前就話冇得見啫
而家whatsapp隨時可以video call
點會見都未見過架

珍珠宮

回覆樓主:

橋唔怕舊,最緊要受

子爵府

大姑娘 發表於 21-8-23 22:15
橋唔怕舊,最緊要受

寶寶、有我在笑死

珍珠宮

honglong 發表於 21-8-23 19:22
對於我來講:
騙色可以接受
想我出錢就拒絕

騙色我都接受唔到,一陣惹到周身病。呢啲狗公食家,真係唔知可以有幾辣撻。

茶類愛好者    發表於 21-9-25 00:10

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

honglong 發表於 21-8-23 19:22
對於我來講:
騙色可以接受
想我出錢就拒絕

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

珍珠宮

呢個叫好用wt app 仲有record

宜家係玩富途牛牛有chat room 再噓寒問暖,再開telegram 細group 玩群抽,一班人對你好關心,又出嚟玩又盛

吾夠錢買幣吾緊要,叫你揾銀行借,得左手,仲可以扮慘話佢都係,telegram又冇紀綠上到庭咬佢吾入,同埋Bitcoin 又唔係法定貨幣

珍珠宮

事主A小姐年約30歲,擁有大學學歷,報稱是一名專業人士

受害人都係專業人士

子爵府

Qq555666 發表於 21-8-23 19:53
貪錢o者
諗住 幾萬變幾十萬。
之後又唔想無拉拉 無左幾萬 咪繼續擺錢落去玩
所有比人呃都係一個"貪"字..
女貪錢.
男貪色.

首頁

尾頁

跳至