自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我想問下各位有做開HRJM

事源我7月中見了一份做三個月合約的期工HR已講明一入職就不可以resign, 不可以做了一天認為不合適,就resign, 即是沒有勞工法例的那個7 /30日通知期,一定要做到完成contract為止,即係要做到9,完成合約後,
可以有 HKD5000的完成合約金。

因為工作需要excel 登記一些出貨的, 同樣的資料,需要在三個不同的糸統更新,我覺得這樣做需要很多的時間,很麻煩我同老闆講過這問題,但我一直照做,沒有reject 過任何的工作。

我經常忘記把已經出貨的記錄moveexcel另外一些地方,自己記性真的很差。SAP做的出入貨記錄輸入,我完全不會有錯。

老闆及這個dept. head每次在部門會議上都提到這點,又不停的問我為何忘記做,上周不是已經說諣很多次嗎!但你仍經常忘記要movedata 這回事。每周都給她們這樣好像用手指不斷指住我個頭來罵自信心跌到不能再低!

上星期法國的dept. head已經安排了少一點的工作給我,星期一佢仲問我新安排我能handle嗎?我回覆這樣很好啊

昨天HR突然叫我入房然後和法國dept. head一齊開會,
然後我現在只做了原位置的三份之一的工作
輕鬆了不少啊

回覆說新安排很好,但我每天仍不停的更新data沒有變得很輕鬆,只是有時間可以一些未入職前,上手留下來的missing data重新補上及更正,整天都是不停工作。

我說既然你們對我的誤解那麼深的話,那我可以離開公司!

我心想好來好去,就做到月底吧,但她們卻告訴我明天就可以開始不用上班。因為知道我做這份工壓力很大!仲叫我簽了雙方同意終止合約書及出了這個月的工資給我。

我愈諗愈覺得不合理!
原來合約工可以馬上解僱的嗎?未入職仲要求我一入職就一定要完成整個合約期,不能中途resign,真的有點不解啊!

PS: 這是第一次做合約工,真的不清楚有何勞工保障

不喜勿插

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

v94656181 發表於 21-8-25 17:54
我想問下各位有做開HR的JM: 事源我在7月中見了一份做三個月合約的短期工,HR已講明一入職就不可以resign, ...

好多野都係保障公司多過員工
公司炒人可以有好多個唔合理嘅原因
不要從別人的嘴裡去認識我

公爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

你唔覺得自己有問題咩?其實你做唔到佢地要求真係可以炒你,雙方解除合約係比你好睇d ja。

琥珀宮

我想問下各位有做開HR的JM: 事源我在7月中見了一份做三個月合約的短期工,HR已講明一入職就不可以resign, ...

「我說既然你們對我的誤解那麼深的話,那我可以離開公司!」

係你自己主動要求離職,公司沒有留難,所以好來好去,就簽雙方同意終止合約書。就算非合約工都可以咁做

間公司做法算啦好合理。

大宅

我自己都知自己有問題,記性差

我上個禮拜已經同法國亞head 講
我想吾做,佢又冇接受
佢仲又即刻安排我做少D野

但昨天又突然炒我

珍珠宮

成日做錯野為人家添煩亂
大家好來好去即走一身鬆
不用想太多

珍珠宮

v94656181 發表於 21-8-25 18:27

你想唔做,唔洗人地接受,直接俾信就ok

子爵府

就咁睇其實份工嘅要求都未做到
依家走 好黎好去就算

唔好亂諗了

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

你有權不簽同意終止合約書,但之後的日子會不斷俾人折磨,咁又何必呢!

珍珠宮

回覆樓主:

雙方同意我覺得冇問題
咁唔係 win win 咩 ?
如果你想繼續做
你就應該同老細講我哋簽咗contract
況且 唔做係你自己提出

珍珠宮

我反而好想睇下份合約點白紙黑字寫不可resign去賣人豬仔犯法

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

係你主動提出離職,唔係公司炒你。你都做唔掂呢份工,人地俾你提早走,仲怪公司乜嘢呢?講返合約問題,雙方同意解除合約就可以解除。

子爵府

回覆 v94656181 的帖子

根據勞工法例,連續性合約又無訂明通知期,就要不少於一個月通知

但你簽咗終止合約同意書,我相信應該內容係大家同意即時終止合約,所以我諗你都無咩可追討,不過你可以去問吓勞工處
o既

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

公司已經很包容,見你做唔掂,無即炒你之餘,仲安排減少工作。

而家你自己辭職,公司又無叫你比代通知金,你已經有賺

侯爵府

回覆樓主:

你想唔做,公司waive你notice,其實無乜問題,你想好來好去,但公司覺得你出全份糧只做1/3嘢,一啲都唔好,走都係件好事

hr話你現在工作只係預期的1/3,你仲話新安排好 人人都想做1/3工作出全部糧啦
8-)

大宅

v94656181 發表於 21-8-25 18:27

其實mark 月曆提自己就可以,點解俾籍口自己重覆同一既錯
咁而家俾你即走仲好啦

wcpcelia    發表於 21-8-26 11:29

伯爵府

..........

公爵府

佢如果有7日通知就ok。
算啦,放下重新上路。

水晶宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

我只對事不對人,我接受不了下屬同一個錯犯上多次,冇記性不是理由,知自己錯咩而冇改善幾多歉意都冇用

大宅

newinewi 發表於 21-8-25 19:02
即係樓主不能辭職,無通知期呢樣嘢

但公司可以話炒就炒不用補錢?

係呀
我自己都好想吾做
你估日日比你咁罵好好受嗎?
但合約已講明一定要做滿三個月
自己只好等落去

而家再睇返張合約
原來有30日通知期的

首頁