醫護健康

跳至

首頁

尾頁

男爵府

等了3年幾,老人家終於入住了東華三院的政府老人院。本來好開心,因為個個都話政府老人院好,仲係東華三院的。現實不是如此。

老人院唯一好的是睡房地方足夠。其它真係不予置評,表面功夫足,做起來又是另一回事。

例子一

老人家入院時可用助行架行路,隔離2星期內,完全沒有給老人家步行,沒收了助行架,只安排老人家坐輪椅及卧床。2星期後,老人家話要用助行架行路,因為吓吓要叫人幫佢下床是非常困難的,那時才知不可以,因為物理治療師評估話老人家不能自己步行。老人家竟然話沒有見過物理治療師做評估。其實老人家2星期沒有步行,步履點隠呀?同社工講完,又再安排評估,今次找來職業治療師。評估係逄二,四,六協助老人家用助行架行路15分鐘。第一次沒有計時間,第二次,行了5分鍾,就同老人家講,人手不夠,只可以行咁多,另影埋相比我,告知佢哋已經照職業治療師指示,協助老人家行路,我覆佢哋,只行了5分鍾,可否行多D。於是佢哋又叫物理治療師來評估,評估是老人院不夠人手,未能安排老人家行路時間15分鍾,佢哋會改以拉繩和踏單車作運動,他們只昰按物理治療師的指示。看見這WhatsApp message,真係火都嚟,物理治療師來評估竟然不需要見老人家就做評估,老人家跌過,是踏不到單車,物理治療師竟然不知,就評估老家作踏單車運動,我WhatsApp問老人院,為什麼物理治療師做評估竟然不需要見老人家就作這評估,是否真有其事,老人院到現在也未覆我。

別墅

嘩, 真係好PK, 老人家如果5日日行, 對腳會退化到行不到路, 不如你地接番佢番屋企, 好陰公

子爵府

係,什麼都按程序,下級同上級都係,最緊要唔好有事發生要寫報告

男爵府

回覆 healtheworld 的帖子

係呀,真係好官僚。院舍仲要沒有電視比果D不可以自行下床的老人家睇,佢哋一係話沒有人手推老人家去看電視,一係又話不可以太多人一齊看電視,我話比一部電視佢放在房間,佢哋又話不可以,要經院舍安裝才得。院舍申請緊,但不知幾時才批,現在的情況,個老人家同坐監沒有分別。

別墅

好多老人院嘅物理治療師都係兼職,或者係外判請返嚟,屋企人而家住緊嗰間護理院,都有物理治療師會到診,不過就唔係長駐,一星期黎2次咁

複式洋房

Samantha6 發表於 21-9-22 17:34
好多老人院嘅物理治療師都係兼職,或者係外判請返嚟,屋企人而家住緊嗰間護理院,都有物理治療師會到診,不 ...
間護理院叫乜嘢名?會唔會好貴?

別墅

回覆 梅莉莎 的帖子

都係市價,你可以直接打電話去問下價錢,護理院叫做嘉頤

複式洋房

Samantha6 發表於 21-9-25 14:12
回覆 梅莉莎 的帖子

都係市價,你可以直接打電話去問下價錢,護理院叫做嘉頤 ...

請問那區的嘉頤?另嘉頤是政府老人院?

伯爵府

heiB 發表於 21-9-7 14:21
等了3年幾,老人家終於入住了東華三院的政府老人院。本來好開心,因為個個都話政府老人院好,仲係東華 ...

還有多些例子嗎?我家人考慮緊..所以想知多少少資料。謝謝你

首頁

尾頁

跳至