自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

2016年11月裝咗部珍寶2匹窗口淨冷(AFWA18FAT),到2018年夏季畀下層住戶投訢有滴水情形,因有窗台位自己用個膠底盆放冷氣機底頂一頂,到2019牟10月,冷氣唔多凍仲見滴水嚴重,膠㡳盆有啫喱狀物體阻去水位,用$850叫人洗冷氣及加冷氣膠兜去水,D c fu話新款冷氣機好多唔夠凍可能用咗環保雪種喎,事隔唔夠兩年,膠兜可能又塞,又不斷滴水,諗住唔再整,换新窗口冷氣機,匹數大D要2匹半,請問各位有無推介?

公爵府

makm 發表於 21-9-8 07:45
2016年11月裝咗部珍寶2匹窗口淨冷(AFWA18FAT),到2018年夏季畀下層住戶投訢有滴水情形,因有窗台位自己用個膠 ...

panasonic,吾好買東芝。

子爵府

lilysun123 發表於 21-9-8 10:08
panasonic,吾好買東芝。

唔該你,其實我三間房都用緊Pan記窗口機,用嘅時間比廳嗰部珍寶少好多,so far so good。而家廳用2匹,如果換一定要2匹半。

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

makm 發表於 21-9-8 07:45
2016年11月裝咗部珍寶2匹窗口淨冷(AFWA18FAT),到2018年夏季畀下層住戶投訢有滴水情形,因有窗台位自己用個膠底盆放冷氣機底頂一頂,到2019牟10月,冷氣唔多凍仲見滴水嚴重,膠㡳盆有啫喱狀物體阻去水位,用$850叫人洗冷氣及加冷氣膠兜去水,D c fu話新款冷氣機好多唔夠凍可能用咗環保雪種喎,事隔唔夠兩年,膠兜可能又塞,又不斷滴水,諗住唔再整,换新窗口冷氣機,匹數大D要2匹半,請問各位有無推介?

平時放些去潺丸係冷氣機/膠兜就唔會有啫喱狀物體

珍寶窗口機用傳統舊式
冷媒 (雪種)
R410A

好夠凍, 新機記得叫師父安裝不銹鋼去水兜.

伯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章

Anka 發表於 21-9-8 10:44

珍寶窗口機用傳統舊式

潺丸係冷氣機-請教一下係邊度買同埋點樣放呢?

子爵府

Anka 發表於 21-9-8 10:44

珍寶窗口機用傳統舊式
放些去潺丸係冷氣機去水膠兜?個冷氣機去水膠兜機底,要托部冷氣出嚟先放到喎,部機淨重56kg,自問冇本事,亦唔敢試。

珍珠宮

etam724 發表於 21-9-8 11:09
潺丸係冷氣機-請教一下係邊度買同埋點樣放呢?

空调接水盘杀菌片冷凝水去潺丸消毒防霉除菌团粘泥疏通排水管防堵

珍珠宮

makm 發表於 21-9-8 11:17
放些去潺丸係冷氣機去水膠兜?個冷氣機去水膠兜喺機底,要托部冷氣出嚟先放到喎,部機淨重56kg,自問冇本事,亦 ...

唔使托部冷氣出嚟, 好像平時攞個隔塵網出來洗, 放去潺丸係前面coil片下面排水通道就可以.

象牙宮

Anka 發表於 21-9-8 11:29
唔使托部冷氣出嚟, 好像平時攞個隔塵網出來洗, 放去潺丸係前面coil片下面排水通道就可以.
...
即邊個位?

大宅

Anka 發表於 21-9-8 11:29
...

可悟可以講多D呀?最好有圖片……悟該

珍珠宮

fitfit貓 發表於 21-9-8 11:39
可悟可以講多D呀?最好有圖片……悟該

coil片前面底部, 或者左下角就寬位的.

冷氣機隔塵網滿灰塵 師傅分享清洗前後對比:污糟到無病變有病

公爵府

makm 發表於 21-9-8 10:28
唔該你,其實我三間房都用緊Pan記窗口機,用嘅時間比廳嗰部珍寶少好多,so far so good。而家廳用2匹,如果換 ...

我就係剛用消費卷買左二匹東芝,一時凍到死,一時熱到死。可能係省電的。

男爵府

Anka 發表於 21-9-8 11:46
coil片前面底部, 或者左下角就寬位的.

冷氣機隔塵網滿灰塵 師傅分享清洗前後對比:污糟到無病變有病

請問可以圈邊d位放嗎?

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

子爵府

先多謝各位嘅意見,電費都係一個考慮因素(一家4口上期電費要$31xx),我會慎重考慮後再作決定。

伯爵府

熱血勳章

回覆樓主:

首頁

尾頁

跳至