自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

剛剛踏入40歲,今年4月份突然摸到右邊胸口位有粒硬塊,我自己摸到感覺是類似腰豆咁上下大粒。我本身有甲亢,所以會在馬會診所有定期覆診,4月30日覆診同醫生講明病情,之後例行檢查,寫紙轉介乳科。5月26日首次見專科醫生,手部檢查(因為硬塊好細粒,剛開始做檢查醫生都摸不到,問我有沒有痛,我話有好少少痛),之後B超檢查,發現有好細的黑點,寫紙給我出去自費出去照x光和B超,因為會比政府排期快好多。8月18日再覆診。待續~~~

bosch    發表於 21-9-21 19:49
ada0707    發表於 21-9-15 10:54

公爵府

虎到金來勳章

之後點?

大宅

kikolisakikolis 發表於 21-9-15 09:25
剛剛踏入40歲,今年4月份突然摸到右邊胸口位有粒硬塊,我自己摸到感覺是類似腰豆咁上下大粒。我本身有甲亢 ...

6月份预约照x光和B超,費用$2000元。照x光有少少痛,有部機壓住個胸,壓到好實。報告當日就有。報告出來沒有發現硬塊,個心都定D。之後將報告交給乳科,等下次覆診見醫生。8月18日覆診,例行檢查之後醫生同我講,最好針抽組織化驗會清楚些,之後用細針(類似抽血的針)沒有麻醉,分別兩處地方抽了兩針,一個字痛,最後回家等報告。待續~~~

大宅

kikolisakikolis 發表於 21-9-15 10:00
6月份预约照x光和B超,費用$2000元。照x光有少少痛,有部機壓住個胸,壓到好實。報告當日就有。報告出來沒 ...

9月份收到電話,叫我8號提早去覆診,原本下次覆診的期是出年的,心想提早去覆診都不是好事。覆診當日,醫生同我講有一處化驗正常,有一處基因不明,要再抽組織化驗,要抽粗針,要局部麻醉,要簽署同意書。之後回家等報告。待續~~~希望冇事

公爵府

虎到金來勳章

唯有等待, 放心啦, 未必係唔好嘅, 可能政府醫院想幫你搵吓有咩問題.

公爵府

kikolisakikolis 發表於 21-9-15 10:18
9月份收到電話,叫我8號提早去覆診,原本下次覆診的期是出年的,心想提早去覆診都不是好事。覆診 ...

唔好太擔心

我幾年前又係醫生睇完報告
要我即刻抽粗針
抽完又話盡快做手術
切完過咗幾年啦
好地地呀

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

希望無事呀

象牙宮

唔洗驚醫生成日話痛就多數無事。

朋友舊年突然摸到好硬一粒紅豆咁唔痛,佢知一定衰野,
即做檢查,真係重要惡類型,
即做手術,幾個月內已做完療程,
康復得好快。

佢都話而家呢d病好普通快醫就得。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

希望結果正常。除左自己摸外,胸部檢查(照超聲同夾)要定期做,唔好懶!

RAA    發表於 21-9-15 10:59

公爵府

虎到金來勳章

對, 照超聲和造影(夾)一定要做, 有時間睇吓, 長知識, 馬醫生D片真係學到好多嘢.
https://www.youtube.com/watch?v=nk7Jq-wdAkE&t=26s

男爵府

正常X光3D夾胸會睇得好清楚!唔通真係太細粒要抽針?

男爵府

十一哥 發表於 21-9-15 10:48
對, 照超聲和造影(夾)一定要做, 有時間睇吓, 長知識, 馬醫生D片真係學到好多嘢.
https://www.youtube.com/w ...

我聽幾位朋友講!如果成日照會吸好多幅射

公爵府

虎到金來勳章

beahappylady 發表於 21-9-15 10:55
正常X光3D夾胸會睇得好清楚!唔通真係太細粒要抽針?
一般如果有懷疑都會提議抽針, 如果抽幼針後有懷疑會再叫描埋粗, 所以第一步如果係我, 我會選擇抽粗針, 唔洗捱多一針.

圍爐取暖    發表於 21-9-22 03:41

公爵府

虎到金來勳章

beahappylady 發表於 21-9-15 10:56
超聲波係無幅射, 而夾係有, 但個量唔多, 一年一次唔會太大影響, 同埋唔會因為怕而唔去檢查, 到有事嘅時候才發現就已經太LATE.

珍珠宮

祝安好

大宅

十一哥 發表於 21-9-15 10:57
一般如果有懷疑都會提議抽針, 如果抽幼針後有懷疑會再叫描埋粗, 所以第一步如果係我, 我會選擇抽粗針, 唔洗 ...

多謝大家關心,因為醫生開始都是覺得冇咩嘢,拍片的結果都是顯示冇硬塊,最後是有少少懷疑,所以才抽幼針。

開這個帖的意義是想讓其他JM們有空做自身檢查,多一個提醒,有懷疑就盡早求醫,生命可貴,健康最重要

SiuBBee    發表於 21-9-15 14:39

伯爵府

虎到金來勳章

我自己驗身做埋乳房超聲波都照到有野,我攞份報告去普通科門診佢幫我睇,醫生比左個期我再抽血驗T4因為我甲亢高,同比左封信我排期再照都唔算好耐排到十月睇.
在我的字典裡,只有歡樂而沒有憂愁,小人們做什麼都影響唔到我  

子爵府

我38歲,今日照左超聲波,醫生話冇嘢, 有冇需要夾胸? 夾胸係睇啲咩?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

LC116 發表於 21-9-21 19:23
我38歲,今日照左超聲波,醫生話冇嘢, 有冇需要夾胸? 夾胸係睇啲咩?

醫生有冇話要夾胸?

我去播道驗身, 佢地以40歲去劃分應該去夾胸定係照u/s. 夾胸係乳房x光, check 早期乳癌, 後生女乳房組織緊密, 夾胸照唔準, 所以一般要過40歲至做得.

伯爵府

beahappylady 發表於 21-9-15 10:56

你估日日照咩?
醫生話搭飛機啲幅射仲多

首頁

尾頁

跳至