自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2023年兔年勳章

請問寄平郵包裹去英國可寄多少公斤? 同埋係咪要先報關, 想寄d日用品、食品比親戚, 想用平郵寄多d, 仲有d咩嘢注意. 謝謝

男爵府

要報關呀,而家船期好似要3-4個月,如果寄食品要留意

別墅

tammymommy 發表於 21-9-16 08:20
請問寄平郵包裹去英國可寄多少公斤? 同埋係咪要先報關, 想寄d日用品、食品比親戚, 想用平郵寄多d, 仲有d咩 ...

報關就一定,有些食物好似唔可以寄。我4月頭寄過平郵去London,足3個月有多才到。。。最近船運緊張,要有心理準備預鬆小小時間。

wcpcelia    發表於 21-9-16 11:19

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆 TongSzeLai 的帖子

知唔知邊度CHECK到有咩唔可以寄呀? 我寄FEDEX....(佢話急用....)

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

請問如果寄空運,會貴好多嘛?

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

另想問妳哋用邊間寄?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

平郵你預3個月至到,30KG都可以寄,英國寄野超過39英鎊要打稅,最好寫系D舊衣物之類既野,東西多又唔急既最平系去郵局寄平郵。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

wendyaupooh 發表於 21-9-16 08:55

知唔知邊度CHECK到有咩唔可以寄呀? 我寄FEDEX....(佢話急用....) ...

你想寄咩?DHL / FEDEX D會嚴過郵局既EMS E express。郵局食物都寄得,但其他空運唔得。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆 yuyueng 的帖子

冬姑同瑤柱....同箱還有D圖書 / 鞋 / 衫咁....(佢走時話拎唔到咁多)叫我而家寄過去呀重有D口罩

男爵府

2023年兔年勳章

米巴太太 發表於 21-9-16 08:29
要報關呀,而家船期好似要3-4個月,如果寄食品要留意

零食個d

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

wendyaupooh 發表於 21-9-16 08:55

知唔知邊度CHECK到有咩唔可以寄呀? 我寄FEDEX....(佢話急用....) ...

你打去FedEx hotline 問

水晶宮

wendyaupooh 發表於 21-9-16 09:13

冬姑同瑤柱....同箱還有D圖書 / 鞋 / 衫咁....(佢走時話拎唔到咁多)叫我而家寄過去呀 ...

圖書,衫,鞋呢D都叫急?郵局EMS5Kg已經要成$800FEDEX 仲貴少少,如果寄冬菇、瑤柱呢D FEDEX應該唔得。

水晶宮

wendyaupooh 發表於 21-9-16 09:13

冬姑同瑤柱....同箱還有D圖書 / 鞋 / 衫咁....(佢走時話拎唔到咁多)叫我而家寄過去呀 ...

寄平郵,你所講既物品都可以寄,聖誕節收到。

伯爵府

如果我寄郵局既快遞呢?

伯爵府

人地話急﹐我都係照做。(佢放底左舊錢比我搞呢單野既﹐不過我都覺得好Q煩﹐又要PACK又要執)

侯爵府

wendyaupooh 發表於 21-9-16 11:43

人地話急﹐我都係照做。(佢放底左舊錢比我搞呢單野既﹐不過我都覺得好Q煩﹐又要PACK ...

咁就簡單
大紙箱叫dhl上門收
一個唔夠咪用多幾個囉
用家自付有乜所謂

伯爵府

回覆 VickiC 的帖子

我而家其實都係就咁FEDEX紙箱﹐係驚D海味唔寄得者...(我唔搞又比佢呀媽話我不負責任架啦) 而家我直頭係佢呀媽最憎個個架啦﹐寄呢單野我不停講呢D都唔急咪寄最平LOR﹐佢話我唔幫佢呀.....(係英國既係我姑9﹐佢呀媽=我99)

水晶宮

wendyaupooh 發表於 21-9-16 11:43

人地話急﹐我都係照做。(佢放底左舊錢比我搞呢單野既﹐不過我都覺得好Q煩﹐又要PACK ...

甘去郵局寄EMS ,食物都可以寄,佢地放低2-3千比你寄?

侯爵府

wendyaupooh 發表於 21-9-16 12:08

我而家其實都係就咁FEDEX紙箱﹐係驚D海味唔寄得者...(我唔搞又比佢呀媽話我不負責任架 ...

一係選擇go ahead
到時收咗都係海關嘅問題
寄完之後佢知道咁貴順便一次斷尾

伯爵府

唉﹐一陣寄唔到又話我無問清楚。而家問左叫佢寄EMS佢又話煩.....(大佬我過海返工﹐梗係你拎去寄架啦﹐又嘈我)

首頁

尾頁

跳至