單親天地

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我個仔中3,好反叛,好唔聽話,佢成日要脅我,要我接受佢D差行為,e.g., 長時間玩手机,,, 如果我唔妥協 ,佢就去佢媽咪度住,,,我可以點做呢?

男爵府

陪月勳章

Peter2012 發表於 21-9-20 13:42
我個仔中3,好反叛,好唔聽話,佢成日要脅我,要我接受佢D差行為,e.g., 長時間玩手机,,, 如果我唔妥協 ...

由佢去,等佢媽照顧返佢飲食、學習

當佢媽累了,頂唔順,也想抖氣時,自然會送返佢去你度。

男爵府

本來我都係咁諗法,但係最驚佢,喺嗰度住耐咗 ,行為 ,成績, 健康 ,,變得更差左, 將來我接返手, 又更加辛苦, 難教了

男爵府

陪月勳章

Peter2012 發表於 21-9-20 15:26
本來我都係咁諗法,但係最驚佢,喺嗰度住耐咗 ,行為 ,成績, 健康 ,,變得更差左, 將來我接返手, 又更 ...

咁聽你形容,前妻好極有限

你仔威脅你,實在放肆!
對佢好就一定要堅持,由得佢自high

前妻嗰邊你好好同佢溝通

大多小朋友邊度有得食有得玩就邊度親

你要扭轉佢價值觀,慢慢教

侯爵府

我個仔中3,好反叛,好唔聽話,佢成日要脅我,要我接受佢D差行為,e.g., 長時間玩手机,,, 如果我唔妥協 ...

慢慢同佢傾,吾急得
反叛期,要當佢老友多D同佢出去食下飯
两仔爺攤開慢慢傾

大宅

你和阿仔關係本來好唔好?最好你同仔有些活動一起做,行山睇波都好,叫佢陪下你

呢個年紀真係好難叫得聽,表達你關心佢打太久會影響身體學業,佢唔理就算

男爵府

單親生活中,樣樣要兼顧始終難免顧此失彼,但教育小朋友中,自己嘅宗旨好重要,有咩可以有咩唔可以就一定要守好,你需要解釋清楚為何你不讓他如此,後果是甚麼,所以你對他有要求,同前妻亦要好好溝通如何教育兒女。

我對自兒女的做法,我容許他們有自由,而能有自由的大前提下,就是已經完成自己該做的事先,長期玩電子產品亦每日最多兩小時,假期可以多些。

我小朋友不會太過份的原因,因為我說到做到,可以完全沒收所有產品甚至棄掉,做他們做好自己事,我又可以俾好大空間他們做自己想做嘅事,基本上冇咩限制,當然壞事或有生命危險嘅事就絕不容許,以往一直此。

這是我自己教育的方式,只是分享一下做個參考

子爵府

Peter2012 發表於 21-9-20 15:26
本來我都係咁諗法,但係最驚佢,喺嗰度住耐咗 ,行為 ,成績, 健康 ,,變得更差左, 將來我接返手, 又更 ...

真係好煩,明白的。

跟仔談一談,如果他不負責任,會有什麼後果,同樣你不負責任,會有什麼後果,若仔不負責任,你也可以不負責任嗎?到時沒食物,沒上網,沒電义電話,可以嗎?

若他要去媽媽那邊,也只能讓他去,將來他要回來,跟他談好條件才能回來,到時你主場

公爵府

回覆 Peter2012 的帖子

他媽媽是否一個人住? 有無時間照顧到佢? 是否歡迎仔仔返去住?
好好同佢媽媽傾下, 大家都係為孩子好, 應同一陣線.

珍珠宮

其實我仔中學時也是這樣,我試了好多方法都係唔WORK的...佢啲成績就好差,我都無方法了,講又講過...到佢而家讀VTC了,好好多了,最少佢自動去返學,係好大可能佢打機打到嘔了,性格同態度好左好多,有啲小朋友佢到某時間才好些...以前佢唔跟我出去食DINNER的,而家食佢喜歡的DINNER,佢會同我去食...

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

完全明白你既感受,
我個女果時都係咁,好反叛,
好難頂,大家好多衝突。

大宅

你同仔有冇計傾呀?要脋父母真係唔好,你只有慢慢同佢傾,不過有啲位要企硬,佢有問題時盡量搵個大家妥協嘅位。佢咁反叛,你越硬佢應該越反你。有冇捉到佢死穴或者弱點位呀?或者咩時間,點樣同佢傾佢會受啲?

男爵府

回覆 小圓圓 的帖子

我唔知道佢媽咪係咪一個人住, 我同佢生死不相往來了

男爵府

我已立了決心, 如果佢再惡頂, 我就叫佢執定書包, 校服 , 去佢媽咪度住, 唔使畀佢激到爆血管

男爵府

Peter2012 發表於 21-9-27 08:30
我已立了決心, 如果佢再惡頂, 我就叫佢執定書包, 校服 , 去佢媽咪度住, 唔使畀佢激到爆血管 ...
教育小朋友,如果不是太過嚴重後果,可以讓他錯去承受後果,但一定要小心觀察後果是否他能承受得了,例如坐監或對自己嘅生命危害,其實錯了絕大部份可以重來,只有生命再冇take two,自己留意這個

男爵府

RE: (updated) 可以點做呢?

尋晚個衰仔又因 打機問題, 不想我管佢, 又去咗佢個衰妈度住了…….. 今日我亦打電話去學校 叫佢社工跟進,同佢傾下, 分柝下利害……咁係咪我啲責任已經做曬呢?冇嘢可以再做了 吗?

男爵府

陪月勳章

Peter2012 發表於 21-10-7 16:39
尋晚個衰仔又因 打機問題, 不想我管佢, 又去咗佢個衰妈度住了…….. 今日我亦打電話去學校 叫佢社工跟進,同 ...

問題出至前妻,若果前妻同樣緊張學業
同你有共同方向的話,小朋友威脅不到你

男爵府

人生真無奈 , 個衰媽,7年前,為咗個其他男人, 離開呢個家庭 ,,,而冢到个衰仔,為咗自由打機 ,又離開呢個家庭,,,

子爵府

真難受,希望你先調整自己心情,好好休息一段時間,到未來亞仔回轉的時候,你還有空間教好他

公爵府

回覆 Peter2012 的帖子

其實你好有責任感, 個仔激到你咁樣都仲關心佢, 比着第二個, 個仔走左都懶得理, 自己一個生活樂得清閒, 逍遙自在

首頁

尾頁

跳至