單親天地

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

Peter2012 發表於 21-10-7 18:58
人生真無奈 , 個衰媽,7年前,為咗個其他男人, 離開呢個家庭 ,,,而冢到个衰仔,為咗自由打機 ,又離開 ...

你可以同仔傾傾,佢係米無興趣讀書,還是有其他原因,借反叛來宣泄。如果真的不想讀書,你同佢講中三之後退學,讀佢喜歡又可以讀既VTC課程。再唔想,叫佢出去打工,等佢嘗下人生滋味。你迫佢,高中大家又痛苦多三年,最後成績又係差,轉頭都係VTC

侯爵府

yantung2010 發表於 21-10-14 19:20
你可以同仔傾傾,佢係米無興趣讀書,還是有其他原因,借反叛來宣泄。如果真的不想讀書,你同佢講中三之後 ...

仲要說明打工之後生活自理,衣食自己搞掂

男爵府

回覆 小圓圓 的帖子

都係㗎, 我諗咗幾晚, 都覺得自己 衰在太有責任心了, 搞到自己食唔安, 坐唔落, 瞓唔到

男爵府

回覆 yantung2010 的帖子

我個衰仔,
邊有睇得咁遠景的呢, 好短視的, 佢呢排去咗佢個衰媽度住,
打机可以由朝打到夜, 天昏地暗,

侯爵府

Peter2012 發表於 21-10-15 08:07
回覆 yantung2010 的帖子

我個衰仔,

宜家d細路好食好住,眼光係短淺好多,所以有團體辦山區交流團,等細路體會下山區既生活,或者可能既話,帶佢地去各行業既工作環境睇下,例如去地盤外面睇一兩個鐘,等佢認清實際既環境。

男爵府

希望 社工己可以幫到手,唔使出最後一招 ,報警,報失兒童,捉佢返嚟 ,,,,湊尼个衰仔,真系嘔心歷血

大宅

Peter2012 發表於 21-10-7 16:39
尋晚個衰仔又因 打機問題, 不想我管佢, 又去咗佢個衰妈度住了…….. 今日我亦打電話去學校 叫佢社工跟進,同 ...

阿仔會唔會讀書唔開心?佢哋打機係因為打機最開心快樂,其他嘢唔可以令佢覺得開心,無滿足感。可能有問題發生咗令佢唔開心或唔想面對,所以日打夜打沉迷響自己快樂嘅世界去逃避。我仔都有發生過你仔仔類似情況,你唔好放棄啊!你咁負責任照顧佢,即係你係一個好好嘅父母親,我仔都有過一段長時間迷失嘅日子,我用盡所有方法幫佢、扶佢,最後搵到原因同解決方法,依家不知幾正常。但過程係漫長同痛苦,我自己同佢都要心理輔導,大家調整好正確心態,再一齊面對,有需要pm我比多啲資料你,加油

公爵府

回覆 Peter2012 的帖子

相信除左責任感之外, 更多的是一份親情, 和愛, 始終是心頭的一塊肉, 親子關係改不了.
個仔激到你嘔血, 你還想盡辦法幫佢, 比着第二個一早放棄, 由他自生自滅.

希望社工幫到手啦, 盼望你仔仔早日回轉.

首頁

尾頁

跳至