3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

我女10月細b, 返左半個月k1 之嘛, 已經比老師投訴幾次話佢上堂係咁搞隔黎個同學, 唔大動作只係摸下人之類, 但人地叫佢唔好, 佢都係咁搞... 老師建議我多 d 同佢出去走動, 同埋陪佢玩多 d 玩具
但佢已經成日去公園 (佢老豆放假個個星期都同佢去唔同地方公園, 或商場)
我都有不停同佢洗腦....

有冇jm 仔女都係咁呀, 仲有冇咩好方法, 唔該哂呀
大事化小, 小事化毛.........

大宅

kmbb519 發表於 21-9-20 15:09
我女10月細b, 返左半個月k1 之嘛, 已經比老師投訴幾次話佢上堂係咁搞隔黎個同學, 唔大動作只係摸下人之類, ...

我果個被投訴話坐唔定 話要見社工 有無咁誇張啊 三歲人仔

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

steve983 發表於 21-9-20 15:15

係囉可.........
咁你見左未呀, 社工點講?

我個老師都話同社工傾過, 建議我地咁咁咁
如果無改善, 都唔知會唔會要我地去見社工添

男爵府

吓 ,坐唔定就要見社工咁誇張既咩。。。坐唔定有幾奇呢,岩岩先開學半個月

男爵府

公園有時係自己玩

試下去室內遊樂場 (唔一定波波池, 有啲係無波波). 睇下佢點同小朋友相處, 再修正佢行為.
或者反斗城睇玩具都係.

珍珠宮

fasola 發表於 21-9-20 15:22
公園有時係自己玩

試下去室內遊樂場 (唔一定波波池, 有啲係無波波). 睇下佢點同小朋友相處, 再修正佢行為. ...

平時同佢去公園, 佢唔多理其他人, 自己玩, 但又無啦啦會起腳踼人 (果個人乜都無做) 但過左陣, 又會無啦啦攬住第二個, 又錫人地咁(當然阻止左哈哈)

見到我朋友的仔女, 都好熱情, 拖人手, 攬人.... 但有時又會無啦啦起腳, 唔知做乜
我地有不停洗腦, 講唔可以咁, 人地無啦啦踼你得唔得呀, 佢答得 我地不停講道理, 佢會答知, 但下次又一樣, 問佢點解佢又答唔出....

去反斗城, 人地搶佢玩緊的玩具, 佢又無野架喎, 由得佢, 自己拎過第二樣咁....

好難明呀

男爵府

kmbb519 發表於 21-9-20 15:34
平時同佢去公園, 佢唔多理其他人, 自己玩, 但又無啦啦會起腳踼人 (果個人乜都無做) 但過左陣, 又會無啦啦 ...
我個本身語障. N 班時唔同人玩, 唔理同學, 有時幾粗魯. 都幾自己中心. 我擔心社交有問題.
之後疫情停課. 但有室內playground 有開返, 我日日帶佢去, 唔知點解, 佢突然好願意同小朋友玩. 有啲玩具唔夠分, 教佢合作同人地玩.
老師一個對咁多個, 好難教咁多
到K1 復課, 老師都讚佢好肯照顧細過佢嘅同學.

反斗城, 人地搶佢, 我會開聲, 希望大家明係輪流玩或者合作玩. 規舉係大家都要守.
今日人地搶佢, 佢無反應. 可能佢會誤以為做大可以搶細, 怕佢又蝦返細過佢嘅小朋友.

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

覺得你個囡係少同其他小朋友一齊玩,唔知點對待其他小朋友先岩
以為拍人好似拍媽媽一樣, 或者只係想引起其他人既注意
你不如試下多D 帶佢去D 小朋友聚集一齊玩既地方
好似屋苑會所果D小朋友天地, 興趣班 playhouse 之類
多D同同年輕既親戚小朋友相處
有唔好既行為時, 其他小朋友/家長話佢可能好過你講...
同時小朋友都可以觀察下其他小朋友點相處
帶去公園商場其實都係主要同爸爸媽媽相處, 始終唔同

珍珠宮

littlefunpig 發表於 21-9-20 17:07
覺得你個囡係少同其他小朋友一齊玩,唔知點對待其他小朋友先岩
以為拍人好似拍媽媽一樣, 或者只係想引起其他 ...

係呀係呀, 佢無返過 playgroup, 又無返 N 班... 我都覺得佢係唔識同小朋友相處... 我而家都打算報 D 興趣班比佢...
同埋我都好同意你講, 佢比人話下應該爭好遠, 我點話佢佢都唔驚ge, 懶懶閒, 但比人地媽媽話一次可能佢先識驚, 知道係唔啱...
多謝你呀

珍珠宮

對方話唔好都繼續騷擾人,顯示出社交方面同理解對方感受係比較弱

老師唔係投訴嘅,老師關心小朋友發展,老師留意到再同家長講返係好事
家長可以了解到小朋友喺學校嘅情況,知道呀女有咩問題

親戚有無小朋友呀?多啲約埋一齊玩,小朋友之間多啲互動,可以幫助小朋友發展社交
去公園玩試吓唔好只同父母玩,可以多啲鼓勵呀女同小朋友一齊玩

我女2-3歲時好內向、社交都弱,有人搵佢玩都唔睬人,寧願自己一個玩,問佢做咩唔睬人佢話唔想講嘢、鍾意自己一個玩
學校老師都有問過我,小朋友講嘢係咪有困難?(我女真係可以唔想出聲就一粒聲都唔出)

於是用睇圖書去教佢小朋友一齊玩好開心
平日多啲帶呀女去公園玩,放學又同同學仔一齊玩,放假同表姐玩…….適當時候提點踢女要主動啲,慢慢呀女都開朗咗同主動搵人同佢玩

男爵府

kmbb519 發表於 21-9-20 15:09
我女10月細b, 返左半個月k1 之嘛, 已經比老師投訴幾次話佢上堂係咁搞隔黎個同學, 唔大動作只係摸下人之類, ...

甘又唔可以話投訴既,老師都可能想你知道小朋友在校既情況,想你地教導小朋友
不過小朋友甘細,要慢慢教;佢地其實係明白嘅
不過就唔知點相處姐

大宅

kmbb519 發表於 21-9-20 15:18
係囉可.........
咁你見左未呀, 社工點講?

三歲 如果無返過n班完全唔受控添啦 誇張左dd 咁當然 我果個係好好動 好少坐低畫畫 睇書 多數出去玩
三歲去返咩專注力班我又唔會哦

侯爵府

三歲岩岩開學坐唔定要見社工?
有冇咁嚴

複式洋房

kmbb519 發表於 21-9-20 15:34
平時同佢去公園, 佢唔多理其他人, 自己玩, 但又無啦啦會起腳踼人 (果個人乜都無做) 但過左陣, 又會無啦啦 ...

同我個仔一樣 以為只有我才會
而家差唔多老師打電話投訴咁
我都覺得小朋友只係小同其他小朋友玩啫

男爵府

回覆樓主:

我仔讀k1時(佢11月尾細b),比老師投訴打同學,我叫佢唔可以打同學,佢幾日之後就踢同學,我叫佢唔好踢同學,佢就咬同學!卒之果晚返到屋企,我就用籐條打佢,爸爸返來再打。從此無再打同學。
我唔係叫你跟我一樣打,但適當嘅罰(例如捉住耳仔企門口)係必須。依家我都係罰佢捉耳仔企門口

男爵府

lukelukeu 發表於 21-9-24 00:07
我仔讀k1時(佢11月尾細b),比老師投訴打同學,我叫佢唔可以打同學,佢幾日之後就踢同學,我叫佢唔好踢同學, ...

認同“適當既罰係必須”。

別墅

我嗰個第二日開學咋已經叫我哋去做評估啦(emoji)(emoji)(emoji)

子爵府

kmbb519 發表於 21-9-20 17:45
係呀係呀, 佢無返過 playgroup, 又無返 N 班... 我都覺得佢係唔識同小朋友相處... 我而家都打算 ...

而家有無改善?

子爵府

stephanie_y 發表於 21-11-30 11:28
我嗰個第二日開學咋已經叫我哋去做評估啦(emoji)(emoji)(emoji)

K1?

大宅

stephanie_y 發表於 21-11-30 11:28
好大問題?

首頁

尾頁

跳至