自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

今年25,阿媽催婚催到我想死
大背景係我屋企一路情況都唔好,十幾年持續有爭執,keep住有社工跟進
整個成長過程我都好痛苦,自殺過幾次,好唔容易捱到大學畢業,追尋自己夢想做自由職業
創業幾年,而家有滿足的收入,自由既生活
當然屋企時不時都會嘈到翻天,但我都算習以爲常,抹乾眼淚瞓一覺,又係新既一日

我自問非常滿意現時狀態,感情呢啲嘢咪順其自然,但我阿媽唔係
由我大學畢業就開始催,不斷同我講,到佐歲數就要成家立室
愈係催我就愈係煩,愈係抗拒
我而家25歲,佢已經成日擔心自己大我30年,會早死過我好多
驚我孤獨終老
救命,我先25歲,佢先五十幾啊

今日又被屋企人閙到喊,打電話同阿媽傾訴委屈,但阿媽下一句就係:
所以媽咪要你成家立室,搬出去住,遠離呢個地方

講乜都會扯到結婚,真係傷心都變到憤怒
點解我傷心時唔可以單純安慰我,抱抱我,而係一定要講到結婚結婚結婚??搬走點解一定要係 結婚 為前提呢?佢只係單純催催催
所以順帶又同阿碼嘈佐一輪,無論我點講道理佢都覺得係為我好
又流埋眼淚,搞到我好似好不孝咁

珍珠宮

mayyy021 發表於 21-9-25 22:12
大背景係我屋企一路情況都唔好,十幾年持續有爭執,keep住有社工跟進
整個成長 ...

你不是同妳媽住?我深信每個父母也想自己小孩不會受到痛苦,但她可能用錯方法也不懂表達吧

複式洋房

回覆 小星星1 的帖子

一齊住啊,只係今日我係屋企,佢出佐門,我一個人匿埋喊先忍唔住打電話俾阿媽

水晶宮

整個成長 ...

因為佢覺得你結婚搬走咗就可以解決問題了

子爵府

牛年勳章

整個成長 ...
屋企邊個鬧到你喊

珍珠宮

2024年龍年勳章

搬出去自己住啦

panda361    發表於 21-9-26 02:07
希望每天開心渡過 ;-)

大宅

牛年勳章

回覆樓主:

既然你自己搵到錢,可以搬出黎自己住,唔使日日困獸鬥,又可以學下獨立,幾好呀

複式洋房

回覆 紅酒 的帖子

以前係我老豆,老豆中風走佐之後,而家係我呀妹。細我三歲,發起脾氣時無人能敵,我呀妹都係受我老豆影響先會變到咁,我可能被佢地閙得太多年,佢一閙我我就會反應好大(有接受心理輔導)

琥珀宮

你阿媽係真心(在佢角度)為你好。佢催婚,你聽完就算,唔值得為呢樣去拗,同阿媽嘈。
自己努力工作儲錢,希望樓價跌d,你有能力上車就可以搬出去有自己安樂窩

opclk99    發表於 21-9-25 22:57

複式洋房

回覆 木土土 的帖子

唉嘈完我多多少少都有後悔,我都唔想令佢難過。但我打俾佢嗰陣我真係情緒崩潰緊,佢又扯到呢個話題,令我更加爆煲。另一個層面講,阿媽都係我好大既壓力來源

複式洋房

回覆 不離不棄 的帖子

我都明呢個道理,只係唔捨得錢,唔想多一筆開支

伯爵府

Xmas吸收勳章

整個成長 ...

可能佢覺得你要結咗婚先可以搬出去,所以成日叫你結婚。唔清楚你因為家企咩事而需要社工跟進兼且你仲自殺過幾次,如果係因為你阿爸暴力嘅話,你阿媽叫你快d結婚離開屋企都情有可原嘅

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

下? 阿妹咁冇大冇細? 要教要鬧果個係你阿妹, 不是你。你阿媽擺錯重點!
當然, 既然樓主你聲稱有能力,大可自立自主, 遠離煩擾。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

大宅

牛年勳章

mayyy021 發表於 21-9-25 22:47
回覆 不離不棄 的帖子

我都明呢個道理,只係唔捨得錢,唔想多一筆開支 ...

唔捨點有得,既然妹妹脾氣,性格咁大問題,唔見分分鐘會對大家關係有幫助,對自己好d

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

即係你同你個妹關係唔多好? 你阿媽諗住用結婚 隔開你地2個

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

子爵府

牛年勳章

mayyy021 發表於 21-9-25 22:47
回覆 不離不棄 的帖子

我都明呢個道理,只係唔捨得錢,唔想多一筆開支 ...

針冇兩頭利。而且你阿媽想過平靜日子,
所以用催婚嚟分開你兩姊妹,
唔洗成日鬧交。

複式洋房

回覆 selinako^^ 的帖子

關係好嗰陣呢,可以拖埋手仔去行街;關係唔好嗰陣呢,我同阿媽就係佢既仇人,唔止閙我一個㗎,今日閙阿媽叫佢快啲死,話街邊咁多人斬人,我阿媽咁大年紀,啲人斬死佢都唔洗負好大責任。社工係象徵式,冇本質上幫到我地,我睇心理輔導嗰陣醫生話我阿妹應該有人格障礙,但佢自己唔願意接受治療,冇人逼到佢。所以阿媽的確想我結婚搬走,眼不見爲净,起碼我阿妹閙唔到我(轉過頭咪一樣閙埋佢)

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

複式洋房

回覆 opclk99 的帖子

我努力!!!!見到阿媽眼淚我都一樣難過,以後真係會學識左耳入右耳出就算

opclk99    發表於 21-9-25 23:09

首頁

尾頁

跳至