自由講場

跳至

首頁
23456...19

尾頁

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

BKFinder 發表於 21-9-26 00:26
部份怪X會話子女背野好好玩好 enjoy,所以在車廂練習好好玩,仲話係d子女追住佢地叫練
...
我所見嘅係兩個小朋友都好唔願意背乘數表囉,睇佢哋嘅衣着似係去緊學跳舞。
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

水晶宮

回覆樓主:

隔左5,6尺都聽到你地串生字咁都唔大聲

唔大聲定義係你地音量只係坐你隔離左同右聽到的範圍內先叫唔大聲,我接受到你同小朋友這樣互動但串字但係其他人聽到會好心煩畢竟不是有趣的事,細細聲真是ok的,只限你同小朋友聽到的音量

珍珠宮

開心吸收勳章

Star.Star 發表於 21-9-26 00:12
我覺得果個人咁小事都要眼超超搖晒頭,慌死其他人唔知佢不滿,都好怪獸啫 ...

伯爵府

arjarnbuddha 發表於 21-9-25 23:52
今日同小朋友坐地鐵,我地企係門口前位置串生字,我已經低頭唔大聲同小朋友串英文生字,有個女人坐著椅上, ...

不是滋擾,係覺太怪獸。

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

你有冇鬧小朋友串唔到先?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

係咪小朋友好樂意嘅樣?
我見過一路過馬路一路串字,串唔啱係咁鬧

大宅

終極熊貓 發表於 21-9-26 01:14
可以點「安靜」咁串字呢
定自以為安靜?

有同感!
我搭港鐵,過見同一媽媽幾次,讀書比小朋友聽,佢附近的人被迫聽故事書,非常滋擾其他人,行為自私!

珍珠宮

mairposa 發表於 21-9-26 02:53
自己覺得唔大聲
唔大聲得嚟5、6呎外嘅人又會聽到,人地聽到即係有滋擾啦,所以啲港媽永遠都自我中心

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

我出街會聽歌,所以乜野聲都聽唔到

但唔明點解搭車要串字? 其實5,6呎距離應該好多人都聽到,最少隔離果個,隔離再隔離果個, 前後左右都聽到,只係佢地冇明顯表情比你發現到…你有幾騷擾
係架車/餐廳食肆傾偈,唔會比人覺得騷擾(除非太大聲)因為公眾場所就係輕鬆既地方,但如果係車/餐廳 攤晒d 功課係度做,甲乙丙就會側目
係圖書館係度傾偈嘻嘻哈哈,就會比人側目,如果溫書睇書就冇問題
所以呢…,我覺得問題係適當場合,做適當既野

珍珠宮

回覆樓主:

我會覺得勁多d

水晶宮

佢可能覺得嘈。坦白講,可以壓低聲音講嘢的細路,真係十個無一個。樓主覺得細聲,其他人可能覺得滋擾。

如果細路好enhoy好鍾意,當遊戲玩。外人唔會覺得怪獸,但問題係細路哥係咩咁鍾意,呢樣你要客觀d留意吓。

大宅

回覆樓主:

好多人以為細細聲就騷擾唔到人,但其實ee umum咁樣都好騷擾附近嘅人,我只會教小朋友喺大眾交通工具無論巴士,小巴,地鐵都要保持安靜。

伯爵府

我坐地鐵都見過三母女係度大大聲讀故事書,希望唔係你

朝早個個坐車都想靜靜休息,大大聲不停係度講嘢讀書真係好二滋擾

你要同女串字不如叫女寫係紙,靜靜地唔好騷擾到人

男爵府

牛年勳章

回覆樓主:

幼稚園啲同學媽咪,部分覺得我係怪獸, 佢哋覺得著重學業就係怪獸。女兒幼稚園時, 我每日都伴讀丶 一齊畫畫 丶玩遊戲丶玩桌遊丶 放假就帶佢周圍去不同地方:去公園丶博物館丶郊外, 或者參加一啲機構嘅活動丶當義工丶賣旗, 我係好認真咁培養孩子,但好多人覺得我好怪獸。

升小學之後,嗰啲媽咪開始嘈,因為佢哋啲小朋友功課上壓力好大, 但我嘅小朋友因為中英文識字量好足夠,所以我去到小學反而輕鬆, 加上從小就定好時間表 ,規律生活,小朋友好自律。

唔係曬命,只係覺得做返自己, 唔需要理會別人嘅眼光 ,怪獸又點,自己同小朋友舒服就可以

男爵府

就算覺得其他人怪獸,都唔會搖頭,好似唔太關佢事,除非騷擾到人

伯爵府

終極熊貓 發表於 21-9-26 01:14
可以點「安靜」咁串字呢
定自以為安靜?

係地鐵「玩遊戲」會幾安靜唔騷擾到人?

伯爵府

mfqq 發表於 21-9-26 01:20
樓主講咗佢「唔大聲」。

佢自己覺得唔大聲唔代表安靜

有人唔用earphone坐係你旁邊聽歌,佢覺得「唔大聲」可以嗎?

伯爵府

my_bride 發表於 21-9-26 02:24
咁我想請問,如果你和朋友、同事或家人一起坐車,你們是完全不會交談嗎?
...

可以交談,但唔可以高談闊論、大笑同死唔斷氣

點解咁基本嘅乘車禮貌都要人教?

伯爵府

Kc天長地久 發表於 21-9-26 02:46

一直覺得,去到外地,例如日本,就識入鄕隨俗,响公共交 ...

十分同意

子爵府

學習安靜也是一種學習。

唔一定時刻要keep 住有野做,用眼去觀察,用腦去思考,也是一種訓練。
坐公共交通工具盡量保持安靜也是一種禮儀。

首頁
23456...19

尾頁

跳至