自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

1年多前誤打誤撞去左這間小型琴行學Cello, 用租琴教琴唔駛學生帶琴做招來。2021年第一季開始試練3級歌,由於A B R SM現時接受網上遞交考試影片,7月時問該中心負責人陳先生及教琴老師是否有機會可以錄影報考試,8月中該中心表示可以試錄。

之後我們支付了錄影費、考試費給中心負責人陳先生,讓小朋友試錄。付款之後是惡夢開始,最初就時間上堂容易得多。安排錄影沒給我們時間選擇,只能夠是我們去相就,主要都是平日傍晚。我們已經多次表達小朋友早上六時起床返學,下午補習,傍晚時間小朋友累表現會差;此外,負責人陳先生表示會錄一次唔得,錄兩次,兩次唔得,就錄三次,錄到ok才交片的,沒有設限錄影多少次,但到最後只錄影了兩次。我不是音樂專家,我聽小朋友片段都有走音聲,我真係唔知甘樣可唔可以僥倖pass到,小朋友錄影時說話有些不認真,中心負責人表示不影響的,又沒有跟我們說要端正介紹小朋友自己,我們不斷多次問教琴老師和負責人陳先生是否真的可以pass到,他們均表示應該沒問題,又說加埋小朋友分應該pass到,我們最後接受了2次錄影便算。

在等result 時,小心負責任陳先生竟然向我們索取升4級Cello 的學費,我聽到當然不屑,3級成績都未出,甘快收我4級錢。我說等cello 考級result 出左先啦,之後先轉4級。這事可見此店尤如黑店,未到3級要求家長俾4級錢!

最後結果係失敗,我們徹底的失望,問陳先生如何處理,他說小朋友要辛苦點再練去考,不用付錄影費,考試費自己再俾!我們亦不想小朋友因為一次失敗而放棄,所以接受左這方案繼續努力練習,近日覺得小朋友有改善,表示何時安排再錄,負責人陳先生竟然表示只會安排一次性錄影,成功與否自己決定,完全沒有心去回應我們,即使覺得小朋友可以再練好點也可跟我們說,佢竟然只是講這些可恥說話,你唔諗下最初係你實牙實齒話可以pass到我先交片,什麼錄到滿意才交片全沒對現。我們明白失敗是小兒不才,但他們是否專業絕對值得我們質疑。依家所有人都心力交瘁,之後我地想同佢理論及再安排時間,佢竟然說要為我們安排錄影是很委屈很困難,主動話要暫停學習退款給我們,佢應承我地的所有野一瞬間刪除了,零誠信零負責任可言!

另分享一下這負責人回應極慢,一個訊息你需要等四日才可以收到回覆,你問多兩句他會說你煩,然後不接電話。

本人純分享,沒有抹黑成份,全屬實!本人極力不建議家長讓小朋友報名在此黑店弦X琴行學習,步我後塵,誤中陷阱,否則抱憾終身!

大宅

若有家長有問題,可以PM我討論。

伯爵府

除左未出結果就收4級錢,其餘的唔覺有大問題。

大宅

TinyTomato 發表於 21-9-26 15:54
除左未出結果就收4級錢,其餘的唔覺有大問題。

明白。觀點角度唔同,只是純分享。你大可以報名,國安天命!

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

轉校啦!

大宅

KUDOS 發表於 21-9-26 15:58
轉校啦!

係呀,依家真係要即刻搵老師呀。佢已經唔做我哋生意啦,因為佢太繁忙太多生意冇時間俾我哋錄影,仲叫我仔唔好搵佢錄影。

男爵府

家長似乎你地對小朋友學琴考級嘅規劃有啲唔合理。琴行一味答應你地都有唔啱唔專業。

第一,睇內容係一開始當1月就練3級歌,7月就考?基礎不穩淨係操考級歌,太急進了。

第二,錄影片段自我介紹唔扣分的。

第三,樂器按級收費普遍老師/琴行係以教緊程度收費,唔係等出咗成績再調高學費。即係例如我一路備戰緊3級歌,老師開住4級程度新知識,都係按4級收費。

利申,我只是家長,絕不是琴行打手。

男爵府

我女都係琴行學,你呢間唔pass都有話免你錄影費,我間講明咩都唔包,至於收費方面,一般教幾級歌仔就收幾級錢

大宅

lflxl 發表於 21-9-26 16:02
家長似乎你地對小朋友學琴考級嘅規劃有啲唔合理。琴行一味答應你地都有唔啱唔專業。

第一,睇內容係一開始 ...

其實都真是純分享,個人經歷而已,一樣啦觀點角度唔同,還有是導師說我仔可以考,我沒有特別推進。我就是相信他們的專業,結果讓我仔去考三級。

沒有爭拗餘地,因為我只是純分享,你信就信,唔信就算。

子爵府

你仔學左7個月就考試啦?
另外,我哋夾琴錄影全部段次計. 琴行唔包都正常. 但視乎當初你哋係點deal

子爵府

Arjo525 發表於 21-9-26 16:06
其實都真是純分享,個人經歷而已,一樣啦觀點角度唔同,還有是導師說我仔可以考,我沒有特別推進。我就是 ...

其實家長都要follow up 架. 平時練歌你都聽到佢其實係咪ready. 未ready 前其實唔應該報. 唔駛咁心急

大宅

Ruby0626 發表於 21-9-26 16:05
我女都係琴行學,你呢間唔pass都有話免你錄影費,我間講明咩都唔包,至於收費方面,一般教幾級歌仔就收幾級 ...

但係講完,最後唔埋單啦,負責人認為安排時間給小朋友錄影是非常困擾,因為他生意太多太忙!

大宅

jasprincess 發表於 21-9-26 16:06
你仔學左7個月就考試啦?
另外,我哋夾琴錄影全部段次計. 琴行唔包都正常. 但視乎當初你哋係點deal
...

我仔學咗一年多啦,係佢叫我換3級琴書㗎!

大宅

jasprincess 發表於 21-9-26 16:08
其實家長都要follow up 架. 平時練歌你都聽到佢其實係咪ready. 未ready 前其實唔應該報. 唔駛咁心急
...

我哋日日都有同小朋友練歌,坦白講我哋都唔係玩音樂,唔知咩叫做可以合格嘅level。我承認我仔係少許走音,但老師話可以嘛,我可以點呀!?

伯爵府

Book studio 碌影通常計時間收費,一次30分鐘兩次60分鐘咁計,其實都係按時收費的生意,只要你肯比錢通常會book到時間
3級fail 左,考官comments應該有寫明原因,係因為邊首歌特別低分還是沒有跟足abrsm 錄影的要求而fail? 鋼琴伴奏當時完全冇出聲冇覺得有問題?如果係因為冇跟足abrsm 錄影要求而fail, 建議你樂器導師同伴奏都換左去

男爵府

Arjo525 發表於 21-9-26 16:06
其實都真是純分享,個人經歷而已,一樣啦觀點角度唔同,還有是導師說我仔可以考,我沒有特別推進。我就是 ...

所以就話佢地唔專業
我唔係唔信你 ,信唔信你對我都無損失係咪只係唔想你再轉第二間又為同樣事情勞氣。睇內容都見你小朋友平日學業比較忙,更加要安排好時間練琴。錄影考級揀一個相對好狀態嘅時段係正確做法,我都有。但對於進度,家長幾唔識音樂都要努力去判斷。加油!

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

意思是1年前在這琴行新學cello? 1年就考3級? 除非小朋友極為天資聰敏, 一般人普通資質應該大概一年學一級。
只操考試曲去考級係可以pass, 但根基不札實, 叫佢拉其他曲就唔識拉。

大宅

野原美冴 發表於 21-9-26 16:15
意思是1年前在這琴行新學cello? 1年就考3級? 除非小朋友極為天資聰敏, 一般人普通資質應該大概一年學一級 ...

非常多謝這位家長的分享,原來是這樣的。

其實我們也想有孩子愉快學習愉快成長,小兒每天都很努力都願意花半小時至1小時的時間去練琴。只是給前琴行誤導, 讓我們信可以這麼快就考級的錯誤觀點。

我們沒有因為失敗而放棄。我們會認真努力學習。我們會讓孩子轉另一間琴行重新學習。

大宅

Ocean419 發表於 21-9-26 16:13
Book studio 碌影通常計時間收費,一次30分鐘兩次60分鐘咁計,其實都係按時收費的生意,只要你肯比錢通常會 ...

謝謝意見,我們會努力改善,爭取考到的!

大宅

lflxl 發表於 21-9-26 16:13
所以就話佢地唔專業
我唔係唔信你 ,信唔信你對我都無損失係咪只係唔想你再轉第二間又為同樣事 ...

謝謝

首頁

尾頁

跳至